Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, το σχέδιο που σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV ετοίμασαν οι Αμερικανοί για λύση του Κυπριακού, η έγκριση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης και πληροφορίες αναφορικά με αντικατάσταση ή όχι του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριου Δήμου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ιεροδιακόνου: Θα δώσουμε λύσεις στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών", γράφει ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι το μέτρο της φιλελευθεροποίησης των αερομεταφορών θα συνεχιστεί και παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις στο όλο θέμα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, πρόσφερε χθες πλήρη στήριξη στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του.

"Η Μάχη" με τίτλο "Μετοχοποίηση Κυπριακών Αερογραμμών" γράφει ότι στο "μικροσκόπιο" του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε χθες η κρίση που ξέσπασε στις Κυπριακές Αερογραμμές, κάτι που υποδηλοί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία της εταιρείας, της οικονομίας και του τουρισμού. Αλλού γράφει ότι νέα παρτίδα ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών υλών, η δεύτερη εντός 24 ωρών, βρέθηκε από μέλη της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σε ιδιώτες από Νοέμβριο", γράφει ότι η κυβέρνηση, πέραν από τις φιλελευθεροποιήσεις, δράττεται της ευκαιρίας και επισπεύδει τις διαδικασίες για την ανάθεση σε ιδιώτες και των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ύστερα από πολλές συζητήσεις, δημόσιες αντιπαραθέσεις, εσωκομματικές διαφωνίες και απανωτές αναβολές, η Βουλή ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφίαν τον προϋπολογισμό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1999.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Δίνουν το Βαρώσι", αναφέρεται στις λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου για το Κυπριακό που σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV έχει ετοιμαστεί και σημειώνει ότι αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια, διεύρυνση της Συνθήκης Εγγύησης του 1960 και συμπερίληψη σε αυτήν και των ΗΠΑ, σταδιακή απόσυρση των βαρέων όπλων και αφοπλισμό των δυο μερών και επιστροφή της Αμμοχώστου στην Ε/κ πλευρά. Αλλού αναφέρεται στο κύκλωμα που εφοδιάζει Πόντιους που έρχονται στην Κύπρο με ελληνικά διαβατήρια για λόγους παραμονής τους στο νησί.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μας προειδοποιούν για επιτόκια και ΦΠΑ", γράφει ότι, ενώ ο Αυστριακός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Λεοπόλντ Μάουρερ θεωρεί την Κύπρο ως τον "πρώτο μαθητή στην τάξη", άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν ότι σε κάποια κεφάλαια προς εναρμόνιση, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει στάσιμη, με όλες τις συνέπειες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι περίπου 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρους φέτος αυξήσεις μισθών 3%

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μάχη για τη βάση των συνομιλιών", γράφει ότι έντονες διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έγκριση δυο νέων ψηφισμάτων για το Κυπριακό, ενός για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του δεύτερου για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ασκούνται πιέσεις προς την κυβέρνηση για αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, με πιθανότερο αντικαταστάτη τον Αντιστράτηγο Αρβανίτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Πράσινο φως για φιλελευθεροποίηση" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υποστήριξε πλήρως την πρόταση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων για παράταση της φιλελευθεροποίησης των αιθέρων σε περίπτωση που οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αλλού γράφει ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι κατάθεση ενός των κατηγορουμένων για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, καθόσον ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι η κατάθεση λήφθηκε παράτυπα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Καταιγίδα με τη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών", γράφει ότι χθες παρατηρήθηκε "καταιγίδα" αντιδράσεων στο θέμα των Κυπριακών Αεριογραμμών, μετά την κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των πιλότων, που έγινε με την ανακοίνωση για φιλελευθεροποίηση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως "ανοησίες" την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, που υποστηρίζεται από τους G8, για επανέναρξη των συνομιλιών.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 25 June 1999 - 7:24:10 UTC