Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό και ιδιαίτερα η στάση της Κίνας, οι πληροφορίες για χθεσινό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προς την Κύπρο να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, πληροφορίες για ετοιμασία από μέρους ξένων "πακέτου παροχών" προς τον Τ/Κ ηγέτη για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα προβλήματα στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου και η αντιπαράθεση του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα με το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Νέα κτυπήματα ΝΑΤΟ", γράφει ότι ενώ η Ρωσία και η Κίνα πιέζουν για τερματισμό των βομβαρδισμών, ελπίζοντας ότι θα διευκολυνθεί το Βελιγράδι να προχωρήσει στην αποχώρηση των δυνάμεων του από το Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ θεωρεί ως ελιγμό την κίνηση του Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι προσπάθειες για μια μέση λύση σε ότι αφορά κονδύλια του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, ώστε να αποφευχθεί στο παρόν στάδιο μια εντελώς αρνητική τοποθέτηση της Βουλής.

"Η Μάχη" στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Στο σκαμνί ο Ακης", αναφέρεται σε "κατ' εξακολούθηση απαράδεκτη συμπεριφορά" που επιδείκνυε ο Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, που ανάγκασε το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη να τον καταγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον του. Αλλού γράφει ότι αργά αλλά σταθερά, ο Τάσσος Παπαδόπουλος "επιβάλλεται" εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ και προβάλλει πλέον με τη συνδρομή και άλλων στελεχών σαν ο "φυσικός διάδοχος" του Σπύρου Κυπριανού.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδό του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Πακέτο παροχών στον Ντενκτάς", γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες εργάζονται για τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου, που θα πείσει την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι επιτροπή της παράνομης βουλής στα κατεχόμενα, αναμένεται να ερευνήσει καταχρήσεις και δοσοληψίες του φονιά του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, πρώην ψευδοϋπουργού και νυν ψευδοβουλευτή.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο, "Κινέζικο 'όχι' στο ΝΑΤΟ και στους Οκτώ", γράφει ότι η Κίνα πέρασε ήδη στη διπλωματική αντεπίθεση και διευκρίνισε χθες ότι δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως στο σχέδιο των "Οκτώ", μέσω του οποίου προσδοκάται η επίτευξη του τερματισμού του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, θα υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο, "Εζήτησαν σύμπραξη σε όλες τις κυρώσεις", γράφει ότι η γερμανική προεδρία της ΕΕ διαβίβασε χθες προς την κυπριακή κυβέρνηση την απαίτηση των Βρυξελλών να ευθυγραμμιστεί με την απόφασή της για επιβολή αυξημένων κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και προσθέτει ότι η Λευκωσία δίνει σήμερα θετική απάντηση στο αίτημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης ανακοίνωσε χθες την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για μείωση των αεροπορικών ναύλων στα δρομολόγια Λάρνακας - Αθήνας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο, "ΝΑΤΟ: Εμμονή στον πόλεμο", γράφει ότι ενώ Ρωσία και Κίνα ζητούν τερματισμό των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, σαν προϋπόθεση για επίτευξη ειρήνης και στη Μόσχα συρρέουν δυτικοί παράγοντες για συνομιλίες αναφορικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών. Αλλού παραθέτει δήλωση του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, για το θέμα της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του, στην οποία αναφέρει ότι "κανενός είδους μέθοδοι, κανενός είδους αυταρχισμοί, απειλές ή ετσιθελισμοί", δεν θα τον κάμψουν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο, "Η ΕΕ καλεί τη Λευκωσία να εφαρμόσει τις τελευταίες κυρώσεις", γράφει ότι η ΕΕ ζήτησε χθες από την Κύπρο να ευθυγραμμιστεί με τα τελευταία μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η απαγόρευση εισόδου στο νησί συγγενών και στενών φίλων του Προέδρου Μιλόσεβιτς και το πάγωμα καταθέσεων της χώρας. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής "Κίπρις", σύμφωνα με το οποίο "αξιωματούχοι" του ψευδοκράτους "πωλούν" τη λεγόμενη "υπηκοότητα" του ψευδοκράτους.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των warrants που εξέδωσε με την ευκαιρία των 100χρονων της στις 20 Μαϊου, κίνηση που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η εταιρεία Ν.Π. Λανίτης, μια από τις μεγαλύτερες, αρχαιότερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις στον τομέα του εμπορίου, ξεκίνησε από την 1η Μαϊου το πρώτο ξυλεμπορικό της κατάστημα στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 May 1999 - 10:24:07 UTC