Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ) Η ευθυγράμμιση της κυπριακής κυβέρνησης με την απόφαση της ΕΕ με μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας και η ρωσική προειδοποίηση προς την Κύπρο, οι επαφές κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, που φθάνει σήμερα στην Κύπρο, καθώς και η άφιξη της συζύγου του Ελληνα Πρωθυπουργού Δάφνης Σημίτη χθες στο νησί, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Κτυπούν τις εξόδους του γιουγκοσλαβικού στρατού" γράφει ότι αδιάκοπα ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία βομβάρδισε χθες το ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, στόχος είναι να καταστραφούν όλες οι έξοδοι του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κόσοβο. Αλλού γράφει ότι η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που προέκυψε στο θέμα των κονδυλίων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης θα μεταφερθεί σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Προς παναπεργία στα ξενοδοχεία" γράφει ότι σε περιπέτειες μπαίνει η ξενοδοχειακή βιομηχανία και κατ'επέκταση ο τουρισμός μας, αφού νέεες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση ΣΕΚ - ΠΕΟ με την ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχείων "Λόρδος Μπιτς" και "Γκόλτεν Μπέι", που συνεχίζεται για 104 μέρες και το συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει πλέον στη φάση της "αντεπίθεσης". Αλλού γράφει ότι έφθασαν χθες στην Κύπρο η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Δάφνη Σημίτη, και ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας, βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Σε πολίτες και τα δημόσια έργα" γράφει ότι μετά την απόφαση για την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για τη διαχείριση των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου, η κυβέρνηση προχωρεί τώρα και στην ανάθεση της κατασκευής, χρηματοδότησης και διαχείρισης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα σημαντικού αριθμού δημοσίων έργων, στον ιδιωτικό τομέα. Αλλού γράφει ότι με "βαριά καρδιά" η κυβέρνηση οδηγείται να δώσει τη συγκατάθεσή της στην αναβάθμιση της Χέρκους. Εχει όμως και σχέδια για να μην μείνει μόνη κυρίαρχος στο Κυπριακό, αφού θα επιδιωχθεί εμπλοκή του ίδιου του Κόφι Αναν.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Δραματικές ώρες περνά η Ρωσία" γράφει ότι ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη ρωσική πρωτεύουσα, ως αποτέλεσμα της παύσης από τον Πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν του Πρωθυπουργού της χώρας Γεβκένι Πριμακόφ. Αλλού γράφει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι προοπτικές επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου και η διμερής συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, είναι τα θέματα που θα συζητήσει κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, που αναμένεται σήμερα στη Λευκωσία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο "Ρωσική προειδοποίηση χθες προς τη Λευκωσία" γράφει ότι μετά την ευθυγράμμιση της Κύπρου με την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ με δηλώσεις του "προειδοποίησε ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση ότι με την επέκταση του εμπάργκο τα ρωσικά κεφάλαια ενδέχεται να φύγουν από την Κύπρο, εξέλιξη που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Λευκωσία". Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία αναμένει την απάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Ρωσία, κρίσιμες ώρες" γράφει ότι "ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στη Ρωσία μετά την αποπομπή του Πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ από τον Πρόεδρο Γέλτσιν, διορίζοντας στη θέση του τον Υπουργό Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν". Αλλού γράφει ότι οι λιμενεργάτες Λάρνακας έχουν απορρίψει τα ποσά που προτίθεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση ως επί πλέον αποζημιώσεις στο 50% των εργαζομένων που σκοπεύει να απολύσει.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών λαμβάνει ανώνυμες απειλές κατά της ζωής του" γράφει ότι άγνωστος, που ισχυρίστηκε ότι είναι δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι "Σίγμα", έκανε απειλητικό τηλεφώνημα εναντίον του Τάσου Αγγελή. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με το εμπάργκο της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι πολλές από τις κυρώσεις βρίσκονται στα χέρια της Βουλής, η οποία είναι αντίθετη στα μέτρα αυτά.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΦΖ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 13 May 1999 - 6:24:07 UTC