Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ) Το αμερικανικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού το οποίο απεκάλυψε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα ο "Επενδυτής" είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας. Δεσπόζουν, επίσης, οι νέες δηλώσεις για το θέμα του Ντίνου Μιχαηλίδη και πληροφορίες για πιθανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο τους ερχόμενους μήνες.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Δριμεία επίθεση του Ντίνου κατά Πουργουρίδη". Γράφει ότι ο κ. Μιχαηλίδης διατύπωσε βαρειές κατηγορίες εναντίον του βουλευτή δίνοντας έτσι νέα διάσταση στο πολύμηνο "σίριαλ" που απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου. Αλλού γράφει ότι το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο μετά τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των πυραύλων S300 σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Κύπρο τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Επιστροφή Μόρφου και Αμμοχώστου", γράφει ότι λύση ομοσπονδίας με τρία Συντάγματα (ένα για την κεντρική και δύο για τα ομόσπονδα κρατίδια), απελευθέρωση της Μόρφου και της Αμμοχώστου με παράλληλη επιστροφή 70 χιλιάδων προσφύγων στα σπίτια τους και παρουσία Αμερικανών "κυανοκράνων" στην Κύπρο, προβλέπει φόρμουλα που έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον και παρουσίασε σε Ελληνες και Τούρκους ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα "Ο Επενδυτής". Αλλού γράφει ότι ωριμάζει η ιδέα για μονοκομματική κυβέρνηση αφού η φυγή των Ενωμένων Δημοκρατών είναι πλέον "θέμα χρόνου".

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Αυτό ήταν! Αλλαγές τέλος" και γράφει ότι το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Κληρίδης να αποφύγει ένα ευρύτερο ανασχηματισμό και να περιορισθεί στις προχθεσινές αναπληρώσεις των δύο παραιτηθέντων υπουργών, "προέβαλλε χθες ως το πλέον πιθανό σενάριο παρά τα προβλήματα που μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει". Γράφει, επίσης, ότι με την ευκαιρία της τελετής αποκάλυψης της προτομής του δολοφονηθέντος Θεόφιλου Γεωργιάδη, η εφημερίδα φέρνει στο φως σημειώσεις του αγωνιστή από το προσωπικό του ημερολόγιο.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Προς συνομοσπονδία με τρία συντάγματα", αναφέρεται στη φόρμουλα λύσης του Κυπριακού που έχουν "οι αμερικανοί στα σκαριά", σύμφωνα με τον "Επενδυτή". Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Συλλούρης "κατήγγειλε ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, με τη συμπεριφορά του, υποχρέωσε σε παραίτηση το ανώτερο στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, Θάσο Νεοκλέους, ο οποίος είχε αρχίσει έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Μιχαηλίδη". Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "ήρθε ο καιρός να ανοίξω το συρτάρι".

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Αλληλοαποκαλύψεις ανάβουν νέες φωτιές". Γράφει ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ Νίκο Μεσαρίτη ότι είχε λάβει χαλαρώσεις και έργα χωρίς προσφορές. Απαντώντας, ο κ. Μεσαρίτης είπε ότι ο τέως υπουργός οδηγεί "σε εκχυδαϊσμό την πολιτική ζωή". Σε άλλη είδηση, γράφει ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουϊν αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο τον Απρίλιο για να εγκαινιάσει νέο κύκλο πρωτοβουλιών που θα αποσκοπεί στην προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές διαβουλεύσεις στο Κυπριακό το καλοκαίρι.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Αμερικανικό Σχέδιο". Γράφει ότι σύμφωνα με τον "Επενδυτή", η αμερικανική διπλωματία σχεδιάζει συνάντηση μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στις ΗΠΑ εντός του Ιουλίου. Η πρόσκληση θα προέλθει από την ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων δυτικών χωρών και τη Ρωσία. Γράφει, επίσης, ότι εξελίσσεται πολύ καλά η υγεία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είχε υποβληθεί την Παρασκευή σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Λονδίνο. Χθες βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και ήταν ευδιάθετος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, δήλωσε ότι η επιτυχία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διατηρήσει την ειρήνη στην Κύπρο, δεν πρέπει να οδηγήσει τη δύναμη σε αυταρέσκεια. Αλλού αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Ταχυδακτυλουργών Κύπρου σκέφτεται σοβαρά να προσκαλέσει το μεγάλο μάγο, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, στην Κύπρο για να "εξαφανίσει" την Πέτρα του Ρωμιού.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 March 1999 - 8:24:06 UTC