Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται κυρίως με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διάψευση τουρκικών ισχυρισμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι υπάρχουν στην Κύπρο στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν το εθνικό σχέδιο υγείας και τη δίωρη στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Πέφτουν στο κενό οι τουρκικοί ισχυρισμοί", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τουρκικούς ισχυρισμούς ότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την εισαγωγή κι εφαρμογή εθνικού συστήματος υγείας και ταυτόχρονα εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να το καταθέσει στη Βουλή.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Δίωρο λουκέτο στη Δημόσια Υπηρεσία", γράφει ότι οι κρατικοί υπάλληλοι κατέρχονται σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας για το εθνικό σύστημα υγείας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς ουσιαστική συζήτηση στα θεσμικά όργανα. Γράφει, επίσης, ότι "στα πρόθυρα της διάλυσης" βρίσκεται το υπό ίδρυση Σοσιαλδημοκρατικό σχήμα και ότι παρατηρείται "δυστοκία στη διακήρυξη αρχών".

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Στρώνουν τραπέζι για λύση", γράφει ότι στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, με τετραμερή σύνοδο κορυφής, φιλοδοξούν οι Αμερικανοί να ξεκινήσουν τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι σημειώνονται σημαντικές ανακατατάξεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την αφυπηρέτηση του Γενικού Διευθυντή Αλέκου Σιάμπου, τον οποίο θα αντικαταστήσει από 1.5.1999 ο Πρέσβης στο Παρίσι Ανδρέας Πιρίσιης.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Σχέδιο εισβολής στο Καστελόριζο", γράφει ότι η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση και αφήνει να διαρρέουν πληροφορίες ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο που προβλέπει, σε πρώτη φάση, την κατάληψη του Καστελόριζου και σε δεύτερη φάση άλλων ελληνικών νησιών, σε περίπτωση έκρηξης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Γράφει, επίσης, ότι νέος ηγούμενος της ιεράς μονής Μαχαιρά εκλέγηκε χθες ο Αγιορείτης μοναχός Αρσένιος, στην παρουσία του τέως ηγούμενου, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αγγλοι: Η δέσμη ιδεών είναι πάντοτε παρούσα" αναφέρει ότι το θέμα της δέσμης Ιδεών Γκάλι επανήλθε με την πρόσφατη ομιλία του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε σεμινάριο που οργάνωσε το Φόρεϊν Οφις, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Κύπρο Πίερς Γκάζελετ ανέφερε στην εφημερίδα ότι η Δέσμη Ιδεών περιέχει χρήσιμες ιδέες και εναπόκειται στις δύο πλευρές να τις χρησιμοποιήσουν. Αλλού γράφει ότι εδώ και χρόνια απορρίπτονται στη γη περίπου 2.100 τόνοι επικίνδυνα τοξικά απόβλητα το χρόνο, τα οποία υποβαθμίζουν το υπέδαφος, χωρίς να αποκλείεται και η ρύπανση υδροφόρων στρωμάτων.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ψυχραιμία - έναντι των τουρκικών προκλήσεων" αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συνέστησε ψυχραιμία έναντι των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων που γίνονται με αφορμή την απαγωγή και κράτηση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι παίρνει νέα τροπή το θέμα της παράνομης και αντισυνταγματικής ενέργειας του Συναγερμού και της βουλευτού του ΔΗΚΟ Κατερίνας Παντελίδου, να μεταφέρει την έδρα του ΔΗΚΟ στο ΔΗΣΥ, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας, ισχυρίζεται πως το θέμα είναι πολιτικό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα θέτει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, προσπάθησε να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας επεισοδίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με την Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση που εκδικάστηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και στην οποία αναφέρθηκε ότι ένας επίδοξος δολοφόνος πληρώθηκε με αγαθά από υπεραγορά, προκειμένου να σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του ιδιοκτήτη της υπεραγοράς.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 25 February 1999 - 7:24:09 UTC