Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα Οτσαλάν, οι χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετά τη συνδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και εκείνες του Δημήτρη Ρέππα, οι αντιδράσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας στις τουρκικές απειλές, η εκλογή του Πάμπη Κυρίτση ως νέου ΓΓ της ΠΕΟ και η προγραμματιζόμενη για αύριο στάση εργασίας στη δημόσια υπηρεσία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αντεπίθεση Σημίτη κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης", γράφει ότι χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιχείρησε προσωπική παρέμβαση με μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις που στρέφονται ιδιαίτερα προς την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτσαλάν εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά στο Δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκε επίσημα η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

"Η Μάχη" με τίτλο "Το ΑΚΕΛ επέβαλε νέο Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ", εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ αποτελεί αμφισβήτηση του Δημήτρη Χριστόφια, αφού, όπως σημειώνει, ο "ευνοούμενος" του ΓΓ του ΑΚΕΛ πήρε ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 50%. Αλλού γράφει ότι αύριο από τις 11.30 μέχρι τη 1.30 νεκρώνει η δημόσια υπηρεσία, μετά από απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ για στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Στήνουν πόδι στην Τουρκία", γράφει ότι η Ευρώπη έκανε χθες την πρώτη ουσιαστική κίνηση στο θέμα Οτσαλάν, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε διευκρινίσεις από την Τουρκία για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Οτσαλάν. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μετά από τετράωρη συνεδρία, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ και στη συνέχεια το ΔΣ αποφάσισαν τη διεξαγωγή σήμερα των αγώνων του Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Συγκρούσεις στην Πόλη - Επιχείρηση 'σκούπα' κατά των Κούρδων", γράφει ότι οι περιοχές της Τουρκίας όπου κατοικούν Κούρδοι μοιάζουν με ενεργό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, ενώ το PKK ετοιμάζει επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της Τουρκίας για συμπερίληψη της Ελλάδας στον κατάλογο χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Με το 'χαρτί Οτσαλάν' η Αγκυρα στο Κυπριακό", γράφει ότι Αγκυρα και Ντενκτάς υιοθετούν την τακτική της καλλιέργειας εντάσεων με την ελληνική πλευρά και προλειάνουν προδήλως το έδαφος για εκβιασμούς στο Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Ελλάδα λαμβάνει σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και των πληροφοριών που φέρουν την Αγκυρα να μεθοδεύει προβοκατόρικες ενέργειες σε πολιτικό και ίσως και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ο Πάμπης Κυρίτσης νέος ΓΓ της ΠΕΟ", αναφέρεται στη χθεσινή εκλογή του νέου ΓΓ της ΠΕΟ και προσθέτει ότι ο Πάμπης Κυρίτσης συγκέντρωσε 54 ψήφους έναντι 37 του ανθυποψηφίου του Σωτήρη Φελλά. Σημειώνει δε ότι ο νέος ΓΓ τόνισε ότι πρέπει "να διασφυλαχθεί η ενότητα ως κόρη οφθαλμού". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ογκούται καθημερινά το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από όλα τα στρώματα του λαού προς τους απεργούς ξενοδοχοϋπαλλήλους της Λάρνακας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι καθυστερεί η επιλογή του προσφοροδότη για τις δυο κινητές μονάδες αφαλάτωσης, μέχρι το Υπουργείο Γεωργίας να αποφασίσει για την τοποθεσία εγκατάστασής τους, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων στην εγκατάσταση στις προτεινόμενες τοποθεσίες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες εγκαινιάστηκε νέα πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές για κράτηση λαθρομεταναστών, στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης για περισσότερη ανθρωπιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" με τίτλο "Φήμες για παραίτηση Σημίτη πιέζουν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών", γράφει ότι το Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους έκλεισε χθες με πτώση 6,06% λόγω φημών περί παραίτησης του Πρωθυπουργού, αλλά και φόβους για επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Universal Life Ανδρέα Γεωργίου, στην οποία εκφράζει την εκτίμηση ότι οι προοπτικές για την ασφαλιστική εταιρεία διαγράφονται θετικές.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 February 1999 - 7:24:08 UTC