Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι υποχρεώσεις του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, ο σκοπός του επικείμενου ταξιδιού του Υπουργού Αμυνας στην Μόσχα, η χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και η διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εκατοντάδες εκατομμύρια οι υποχρεώσεις του Ταμείου Αμυνας" γράφει ότι συνολικές υποχρεώσεις 300 εκ. λιρών θα έχει το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης μέχρι το τέλος του 1999, που θα προκύψει από το σημερινό χρεωστικό υπόλοιπο του Ταμείου και το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα έχει ο προϋπολογισμός του για το 1999. Γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης φαίνεται να έχει συμπεράνει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σ' ότι αφορά το θέμα των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΕΧΒ) αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχουν αστικές ευθύνες των Δ.Σ. των ΕΧΒ.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πήραν 60 χιλιάδες κι' έγιναν άφαντοι" αναφέρει ότι δύο άγνωστοι νεαρής ηλικίας διάπραξαν χθες ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Διαγόρου στη Λευκωσία κλέβοντας γύρω στις 60 χιλιάδες λίρες και γράφει ότι αργά χθες η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση δύο νεαρά άτομα άγνωστων λοιπών στοιχείων και ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται. Αλλού γράφει ότι "φρένο στο Χρηματιστηριακό 'αμόκ' πάτησαν χθες οι επενδυτές με αποτέλεσμα να κινηθεί πτωτικά ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΚ ανακόπτοντας την ξέφρενη 'κούρσα' και την χρηματιστηριακή προχθεσινή φρενίτιδα".

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Πόλεμος Ιεραρχών" γράφει ότι "λάδι στη φωτιά, που άναψε στην εκκλησία με την εκλογή του Αθανάσιου στην Μητρόπολη Λεμεσού, θα ρίξει την Κυριακή ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας" αφού θα απέχει της χειροτονίας, ακολουθώντας τον Πάφου Χρυσόστομο και τον Αρσινόης Γεώργιο. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως η επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΑΜ Γιαννάκη Χρυσοστομή στην Μόσχα δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο για τη ρύθμιση λεπτομερειών για μεταφορά των S300 στην Κρήτη, αλλά και για τη διαπραγμάτευση της αγοράς ενός νέου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μέσου βεληνεκούς.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πολιτικό 'λίφτιγκ' για την ένταξη" αναφέρει ότι το ΥΠΕΞ ετοιμάζει πλάνα και απόψεις μέσω των οποίων θα καλυφθούν υφιστάμενα ελλείμματα και θα οικοδομηθεί μια πολιτική, στα πλαίσια της νέας πολιτικής που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επιχειρηματίας Ντίνος Λόρδος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούττα, με την οποία τον πληροφορούσε ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με τα γενικά συμβούλια των ξενοδοχοϋπαλλήλων που απεργούν στα δύο ξενοδοχεία Λόρδος στη Λάρνακα.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Η ΕΕ θέλει επαφές και στα κατεχόμενα" αναφέρει ότι θέμα μετάβασης τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα κατεχόμενα, κυρίως για συλλογή στοιχείων και διερεύνηση δεικτών της οικονομίας των Τ/Κ, στα πλαίσια των ενταξιακών διαδικασιών, ετέθη για πρώτη φορά κι' ευθέως προς την κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, έστειλε χθες επιστολή προς τον Κύπριο ομόλογο του εκφράζοντας ικανοποίηση για την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300 και επισημαίνοντας τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στο Κυπριακό οι ενταξιακές συνομιλίες.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ανυποχώρητοι στις θέσεις αρχής" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, έστειλε χθες το μήνυμα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει από θέσεις αρχής ούτε και να εγκαταλείψει τον αγώνα προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων στα πλαίσια μιας "λεγόμενης συναίνεσης". Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ότι νοιώθει πικραμένος από τη στάση του Αρχιεπισκόπου για το όλο θέμα που προέκυψε με τον νέο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και γράφει ότι η νέα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Εκκλησία "προδιαγράφει τη δημιουργία δύο στρατοπέδων στην Ιερά Σύνοδο, αυτό του Μητροπολίτη Πάφου και αυτό του Αρχιεπισκόπου".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν από κοινού το θέμα των προϋπολογισμών που πρέπει να εγκριθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτως ώστε να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στις ενταξιακές της δεσμεύσεις. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει ότι ο 17χρονος Μιχάλης Μενελάου, που τραυματίστηκε την Πέμπτη από αυτοκίνητο, είναι τώρα κλινικά νεκρός και οι γονείς του έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ώστε τα όργανα του άτυχου νέου να μεταμοσχευθούν δίνοντας σε άλλους την ευκαιρία να ζήσουν.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 February 1999 - 9:24:05 UTC