Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι ποινές που επιβλήθηκαν χθες στους δυο Ισραηλινούς που δικάζονταν για υπόθεση κατασκοπείας, οι αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με την υπόθεση, δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων για το ίδιο θέμα, οι χθεσινές δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ για την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων S300, πληροφορίες γύρω από τις προθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας για το Κυπριακό και η απεργία σε δυο ξενοδοχεία της Λάρνακας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Η ακύρωση των S300 άνοιξε την πόρτα της ΕΕ", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, χαρακτήρισε ως σπουδαία και θαρραλέα την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το ΡΙΚ, για 13 χρόνια θα καταβάλλει ποσό 2,6 εκατομμυρίων λιρών με στόχο να αποπληρωθεί το χρέος του προς τα ταμεία σύνταξης των εργαζομένων και να καλυφθεί το ύψος της τρέχουσας ετήσιας εισφοράς.

"Η Μάχη" με τίτλο "Γέφυρα της ΕΔΕΚ προς την κυβέρνηση", αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί για τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης στο εθνικό θέμα και να στήσει νέα γέφυρα συνεργασίας που θα λειτουργεί αντιπολωτικά. Αλλού γράφει ότι η ποινική δίωξη δυο αστυνομικών που κατηγορούνται για κακοποίηση πολίτη κατά τη σύλληψή του, ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Εισαγγελίας και Συνδέσμου Αστυνομίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Βαριά ποινή λέει το Ισραήλ", παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη Σέμι Τζουρ, ο οποίος θεωρεί βαριά την ποινή τριετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε στους δυο συμπατριώτες του, αλλά δηλώνει ανακουφισμένος γιατί, όπως είπε, η απόφαση του Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι οι δυο Ισραηλινοί δεν επιδίδοντο σε ενέργειες σε βάρος της Κύπρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το δρόμο των μετοχοποιήσεων παίρνουν και τα ταχυδρομεία, το Συμβούλιο Αμπελουργικών Προϊόντων, το Συμβούλιο Πατατών και η Επιτροπή Σιτηρών.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μεθοδεύουν προαγωγή ενδιάμεσης συμφωνίας" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο κύριος στόχος των νέων παρεμβάσεων στο Κυπριακό, που κυοφορούνται αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο και οι οποίες θα εκδηλωθούν στο επόμενο δίμηνο, θα είναι η επίτευξη μιας έστω και "ενδιάμεσης συμφωνίας". Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, λίγες μόνο ώρες μετά την καταδίκη των δυο συμπατριωτών του, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Κύπρο να τους ελευθερώσει.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Υβρεις και εκφοβισμοί δεν θα περάσουν", γράφει ότι συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή μέρα η απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία "Lordos Beach" και "Golden Bay" της Λάρνακας, με αφορμή την αυθαίρετη απόφαση της διεύθυνσης να απολύσει το μισό σχεδόν προσωπικό και να παραχωρήσει τις συγκεκριμένες εργασίες σε εξωτερικά συνεργεία. Αλλού γράφει ότι χθες κατήλθε σε αυθόρμητη στάση εργασίας το τεχνικό προσωπικό του Κρατικού Χημείου, διαμαρτυρόμενο για τη στασιμότητα στο αίτημά του για μισθολογική αναβάθμιση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Δήλωση ενοχής: Τρία χρόνια για τους Ισραηλινούς" αναφέρεται στην ποινή που επιβλήθηκε στους δυο Ισραηλινούς για την κατηγορία της προσέγγισης σε απαγορευμένη περιοχή και προσθέτει ότι οι καταδικασθέντες δεν έδειξαν να επηρεάζονται συναισθηματικά από την επιβολή της ποινής. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο μυστήριο που καλύπτει το αεροπορικό ταξίδι του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσιαλάν και στον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με την πρώτη να διαψεύδει μετάβασή του στην Ελλάδα και τη δεύτερη να δηλώνει το αντίθετο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 2 February 1999 - 7:24:06 UTC