Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ) Η απόσυρση των κατηγοριών για κατασκοπία εναντίον των δύο Ισραηλινών, που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο, κυριαρχεί σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται, επίσης, η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια", με κύριο τίτλο "Λάθος η παραγγελία των πυραύλων S300 δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος", γράφει ότι ενώπιον της ελληνικής Βουλής, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι αν δεν ήταν λάθος η επιλογή δεν θα υπήρχε λόγος αναθεώρησης της αρχικής απόφασης. Αλλού γράφει ότι αναφορά στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, για το Κυπριακό και τη διαδικασία "πήγαινε - έλα" κάνει στη δημινιαία έκθεσή του για το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κι επισημαίνει τη δέσμευση της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η "Μάχη", με κύριο τίτλο "Δικαστική... αναδίπλωση", γράφει ότι οι πιέσεις που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και από άλλες δυτικές χώρες για τη σύλληψη των δύο Ισραηλινών κατασκόπων, καρποφόρησαν τελικά χθες: η Νομική Υπηρεσία απέσυρε τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι για συνομωσία και κατασκοπία. Αλλού γράφει ότι στο κελί για περίοδο οκτώ ημερών οδηγήθηκε χθες η αναπληρωματική "Μις Γιανγκ", Ελίνα Νικολάου, από τη Λευκωσία, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εναντίον της για απάτη σε βάρος του εργοδότη της.

Η "Σημερινή", με κύριο τίτλο "Νέα απεμπόληση της κυριαρχίας", γράφει ότι πρωτοφανείς διεθνείς πιέσεις, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες για τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300, δέχθηκε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η κυπριακή δικαιοσύνη, για ελάφρυνση της θέσης των δυο Ισραηλινών πρακτόρων, που είχαν συλληφθεί για κατασκοπία στην περιοχή Βασιλικού. Αλλού γράφει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου δεν είναι ανατρέψιμη και η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ με λυμένο ή όχι το πρόβλημά της, σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο "Φιλελεύθερος", με κύριο τίτλο "Στρατηγικό μνημόνιο Αθήνας και Λευκωσίας", γράφει ότι μνημόνιο συνεργασίας, στη βάση του οποίου θα συντονίζεται εφεξής η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, συγκροτούν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ραντεβού στο Δικαστήριο έδωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, στο βουλευτή Λεμεσού του ΔΗΣΥ, Χρίστο Πουργουρίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης, δίνοντας νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεσή του με τον Προέδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, είπε ότι "όταν θα έρθει η ώρα, θα ασχοληθούν και θα αποφανθούν τα Δικαστήρια" επί του θέματος των σε βάρος του καταγγελιών.

Η "Χαραυγή", με κύριο τίτλο "Υποτελείς", γράφει ότι υποκύπτοντας σε αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένη μεγάλη χώρα της Ευρώπης, η κυβέρνηση προχώρησε χθες "για λόγους δημοσίου συμφέροντος", όπως είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ουσιαστικά στην αθώωση των δύο Ισραηλινών πρακτόρων της ΜΟΣΑΝΤ. Αλλού γράφει ότι με συνεδρίες θεματικών ομάδων συνεχίστηκαν χθες στη Λάρνακα οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ένας Ε/Κ βρίσκεται υπό λεγόμενη "κράτηση" στα κατεχόμενα, αφού πέρασε τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Οπως δήλωσε χθες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την παράνομη "σύλληψη" του Ε/Κ την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ντονάτο Κιαρίνι, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών στην προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 30 January 1999 - 7:24:07 UTC