Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ) Οι έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο για τις προχθεσινές δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, η έγκριση των προϋπολογισμών χθες βράδυ από τη Βουλή και το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλαδας και της Κύπρου το 2002 είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Χάνεϊ" γράφει ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας για συγκεκριμένα σημεία των δηλώσεων του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν παρέστη στο δείπνο εργασίας στην οικία του Υπάτου Αρμοστή Ντέϊβιντ Μάντεν. Αλλού αναφέρει ότι ύστερα από συζήτηση τριών ημερών, η Βουλή αργά χθες βράδυ ενέκρινε τους τρεις κρατικούς προϋπολογισμούς για το 1999, οι οποίοι προβλέπουν δαπανές 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών περίπου.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πλασιέ των Τούρκων ο Χάνεϊ" ότι έξω φρενών έγινε ο Πρόεδρος ακούγοντας τις δηλώσεις Χάνεϊ και σε επιστολή του στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τη συμβουλή του Σερ Ντέιβιντ να ακολουθήσουμε το ελβετικό μοντέλο λύσης. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι την αρχηγία του υπό σύσταση σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εποφθαλμιά ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος την βλέπει σαν εφαλτήριο για την προεδρία της Δημοκρατίας και ενδεικτική είναι η αλλοπρόσαλλη στάση που τηρεί σε Ελλάδα και Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ο Χάνεϊ νεροκουβαλητής του Ντενκτάς" γράφει ότι αντί των θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό, όπως ανέμενε η Κυβέρνηση από το διεθνή παράγοντα, μετά τη ματαίωση της εγκατάσταης των S300 στην Κύπρο, τελικά έσκασε βόμβα με δράστη τον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται ότι σύμφωνα με το νέο σχέδιο εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις και η εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΑΕΙ θα γίνεται με βάση τις προαγωγικές Ενιαίες Εξετάσεις της Β' Λυκείου και τις Ενιαίες Απολυτήριες της Γ' Λυκείου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Λευκωσία: Τουρκικές οι θέσεις του Χάνεϊ" ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διατύπωσε τη θέση ότι σαφέστατα τουρκικές θέσεις εξέφρασε με τις δηλώσεις του ο Βρετανός απεσταλμένος στο Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ. Η εφημερίδα γράφει εξάλλου ότι κοινές θέσεις και συντονισμένα προγράμματα δράσης αποφάσισαν σε χθεσινή κοινή σύσκεψη όλες οι συντεχνιακές οργανώσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επικεφαλής την ΠΑΣΥΔΥ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Οργή εναντίον Χάνεϊ" γράφει ότι την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσαν οι προχθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Σερ Ντέϊβιντ, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με το πενύμα και γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ουσιαστικά ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας θα αναλάβει τα καθήκοντά του σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του θεράποντος ιαατρού του Δρα Μιχάλη Μηνά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος και η Βρετανία ενεπλάκησαν σε μια διπλωματική καταιγίδα χθες λόγω των "προσβλητικών" σχολίων που έγιναν από τον ειδικό απεσταλμένο του Λονδίνου στο νησί, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε χθες τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το θέμα των πυραύλων S300 για προσωπικό πολιτικό όφελος.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 23 January 1999 - 8:24:12 UTC