Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος ασχολείται κυρίως με πληροφορίες για αναβολή, για μερικές ημέρες, της φόρτωσης των S300 και τις προσπάθειες του αμερικανικού παράγοντα για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν για το Κυπριακό, την αποτροπή επιχείρησης απόδρασης από τις Κεντρικές Φυλακές, και τη σύγκρουση στους κόλπους της Εκκλησίας.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ολιγοήμερη αναβολή στη φόρτωση των S300" γράφει ότι αναβολή μερικών ημερών στη φόρτωση των S300 εξασφάλισε τη Δευτέρα το βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση από τη ρωσική, λόγω των προσπαθειών που καταβάλλει ο αμερικανικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα ασφαλείας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι υποβάλλοντας την έκθεσή του στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Αναν, κάλεσε τα δύο μέρη στην Κύπρο να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την ένταση στο νησί.

Η "Μάχη" με τίτλο "Σχεδίαζαν απόδραση βαρυποινίτες στις φυλακές" αναφέρει πως "την υστάτη" οι Αρχές Ασφαλείας απέτρεψαν σχέδιο απόδρασης ισοβιτών και βαρυποινιτών καταδίκων από τις Κεντρικές Φυλακές, το οποίο, όπως αποδείκτηκε ήταν σε προχωρημένο στάδιο, αφού οι βαρυποινίτες συντονίζονταν με εγκληματικά στοιχεία που βρίσκονται εκτός φυλακών, με κινητό τηλέφωνο. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΚΕΑ, Αλέξη Γαλανού, ο οποίος μίλησε για "εξευτελισμό" του θέματος των πυραύλων S300, που προήλθε από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Κλείσε το στόμα σου Χρυσόστομε" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε το Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο "να κλείσει επιτέλους το στόμα του γύρω από το θέμα των κατηγοριών που προσάπτει εναντίον του Αγιορείτη Γέροντα Ιωσήφ". Γράφει, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ζητά από τις ΗΠΑ και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ισχυρές εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την εφαρμογή ψηφίσματος του Σώματος, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, που θα αφορά τα θέματα της ασφάλειας και την ουσία του Κυπριακού, για να ζητήσει την αναβολή της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο.

Ο "Φιλελευθερος" υπό τον τίτλο "Μήνυμα Μόσχας προς τη Λευκωσία για S300" αναφέρει ότι κάτω από την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων μεταφοράς των πυραύλων που ήδη εξαντλούνται, αναπτύσσονται σε διπλωματικό επίπεδο έντονες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες με πρωταγωνιστές τους Ρώσους, των οποίων επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν το συμβόλαιο για τους S300. Αλλού αναφέρει ότι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για ενδεχόμενο συνάντησης Κλίντον - Κληρίδη στην Ουάσιγκτον.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Οκτώ μάρτυρες εναντίον Ιωσήφ και Αθανάσιου" αναφέρει πως "σοβαρές διαστάσεις" προσλαμβάνει η διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος "είναι έτοιμος να κατονομάσει στην Ιερά Σύνοδο εφτά μοναχές και έναν Ελλαδίτη ηγούμενο, οι οποίοι είναι σε θέση να καταθέσουν εναντίον του γέροντα Ιωσήφ και του πατρός Αθανάσιου". Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πως το Ισραήλ τρέφει εκτίμηση προς την Κύπρο και παρακολουθεί στενά την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού Απασταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να αναχαιτίσει την πορεία εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο δεν έφεραν αποτέλεσμα στη Λευκωσία. Γράφει, ακόμη, ότι σε 23 από τους 113 λαθρομετανάστες, οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο πριν από πέντε μήνες, τους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Financial Mirror" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξη Γαλανού ότι η προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι εύκολη και ότι θα πάρει τουλάχιστον 7 - 8 χρόνια, κυρίως λόγω διαφωνιών ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ για το θέμα της διεύρυνσης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι "εντυπωσιακούς" ρυθμούς ανόδου ακολουθούν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες καθώς ο Κύπριος χρησιμοποιεί ολοένα με μεγαλύτερη ευχέρεια την τραπεζική κάρτα στις καθημερινές του συναλλαγές.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 16 December 1998 - 8:24:11 UTC