Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1998 (ΚΥΠΕ) Η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος '98", η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με παρέλαση των ασκούμενων τμημάτων, το Κυπριακό, το θέμα των ρωσικών πυραύλων και το χθεσινό ατύχημα κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Η "Αλήθεια" στο κύριό της θέμα αναφέρεται στη συμφωνία για ειρήνη που υπέγραψαν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Γράφει ότι ο επικρατέστερος διεκδικητής της θέσης Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, ενόψει του Παγκυπρίου Συνεδρίου στις 22 Νοεμβρίου, είναι ο Χρήστος Μαυρέλλης ενώ γίνεται λόγος και για το Νίκο Κλεάνθους. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης παρουσίασε χθες τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της πόλης και επαρχίας Πάφου, ύψους εκατομμυρίων λιρών, που περιλαμβάνει βελτίωση του οδικού δικτύου, αναβάθμιση του αεροδρομίου, κατασκευή μεγάλης μαρίνας και ανέγερση κυβερνητικών κτιρίων.

Η "Μάχη" δημοσιεύει σε πρώτο πλάνο ευχές και συγχαρητήρια από την Εκκλησία και την πολιτεία για τα 38 χρόνια της εφημερίδας. Αναφέρεται σε ανασχηματισμό τον προσεχή Μάρτιο με διορισμό υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου με στόχο την ευρυθμότερη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη "Μ" αμετακίνητοι παραμένουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου, Γεωργίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Γράφει ότι πέντε αλλοδαποί που πήραν μέρος στην εξέγερση 48 λαθρομεταναστών στη Λάρνακα δεν απελάθηκαν τελικά αφού ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που θα τους μετέφερε στη Νιγηρία αρνήθηκε να τους δεχθεί χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Η "Σημερινή" σε αποκλειστικό πρωτοσέλιδο γράφει ότι Ελλαδίτης έμπορος όπλων αξιώνει, με δικαστική αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, 64 εκ. δολάρια προμήθειες για τους S300, σημειώνοντας ότι ο επιχειρηματίας Βασίλης Βρανάς, του οποίου η εταιρεία "Vranas Corporation Ltd" είχε ορισθεί ως η νόμιμη αποκλειστική αντιπρόσωπος των ρωσικών πολεμικών βιομηχανιών, ισχυρίζεται ότι πληρώσαμε περισσότερα από όσα έπρεπε. Γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα πάρει μερος στη σύνοδο της Υπουργικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 10 Νοεμβρίου όπου θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση επί πολιτικού επιπέδου μεταξύ Κύπρου και ΕΕ. Για την προετοιμασία της συνόδου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσει σύσκεψης την Τρίτη.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πλήρης και μόνιμη ενεργοποίηση εφέδρων" γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης "Νικηφόρος '98" και αναφέρεται στην προώθηση σχεδίων για αξιοποίηση της εφεδρείας ως ενός πλήρους ενεργού στρατού και τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι παρακολούθησε την καλύτερη άσκηση των τελευταίων χρόνων. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε στη Βουλή κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα του πόθεν έσχες, στις οποίες σημειώνεται ότι η εθελούσια άρση του απόρρητου των τραπεζικών λογαριασμών δεν προσκρούει σε καμιά νομική αρχή ή ανθρώπινο ή συνταγματικό δικαίωμα εφόσον αυτό θα σχετίζεται με το βάρος της απόδειξης που βαρύνει εκείνον που υποβάλλει τη δήλωση.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της θέμα, κάτω από τον τίτλο "Λύση με κάλυψη", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, έχει βρει λύση με σαφείς προδιαγραφές για να καλυφθούν οι ανεπάρκειες της κυβέρνησής του και για να δώσει το μήνυμα πως τολμά να πατάσσει τα κακώς έχοντα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι νέα τροπή πήραν χθες οι σχέσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου με τους συμβούλους του, παύοντας το δικηγόρο του Χρίστο Κιτρομηλίδη και ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη του προς τον οικονομικό του σύμβουλο Αλκη Μαυρονύχη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στο θλιβερό περιστατικό στο οποίο ένα τρίχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη χθεσινή εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Λήδρα Πάλας, αφού έπεσε και ποδοπατήθηκε από άλογο. Προβάλλει επίσης τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τα δικαιώματα των παιδιών που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 5 και 6 Νοεμβρίου και όπου θα παραστούν περίπου 700 άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων και παιδιών.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 25 October 1998 - 9:24:07 UTC