Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ) Οι νέες προκλητικές παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι εξελίξεις στο θέμα που αφορά το Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθο, η υπόθεση που εμπλέκει τρεις Βρετανούς σε κατασκοπεία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο, "Σκληρές αερομαχίες", αναφέρεται στις προκλητικές παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τόσο στο FIR Αθηνών όσο και στο FIR Λευκωσίας, που ανέρχονται συνολικά στις 96 σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των ασκήσεων "Νικηφόρος '98" και "Τοξότης". Αλλού γράφει ότι ο προσωπικός ισχυρισμός του Αλκη Μαυρονύχη για ανάμιξη πολιτικών προσώπων σε οικονομικές υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος είναι αυθαίρετες και πλήρως αβάσιμες.

"Η Μάχη", στο βασικό της δημοσίευμα, υπό τον τίτλο, "Του υπέδειξαν να παραιτηθεί", γράφει ότι ανέτοιμος να θέσει την παραίτησή του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου παρουσιάζεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού, παρά τις υποδείξεις των συνεργατών του να το πράξει. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση των τριών Βρετανών, οι οποίοι συνελήφθησαν να κάνουν κατασκοπία σε περιοχές της άσκησης "Νικηφόρος '98". Γράφει ότι ο Βρετανός Υπάτος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάντεν είπε ότι οι τρεις Βρετανοί είχαν χάσει το δρόμο τους, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας διερευνούν το θέμα.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Σε άτακτη υποχώρηση ο Χρύσανθος", αναφέρεται με τη σειρά της στο θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού και στη δήλωσή του με την οποίαν αναιρεί τα όσα είπε σχετικά με πολιτικά πρόσωπα και αφήνει ακάλυπτο τον οικονομικό του σύμβουλο Αλκη Μαυρονύχη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις διενεργούν κατασκοπία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω 41 κατασκοπευτικών αυτοκινήτων που είναι εφοδιασμένα με κατασκοπευτικά όργανα.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, υπό τον τίτλο, "Συστηματική από τους Αγγλους κατασκοπεία", αναφέρεται στο περιστατικό, που αφορά τις ύποπτες κινήσεις των τριών Βρετανών, μεταξύ των οποίων και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως γράφει, στήνει και πάλι στον τοίχο την Κύπρο για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και με ψήφισμά του την επικρίνει για την ανεπαρκή νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε τον περασμένο Μάϊο η Βουλή.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της θέμα, που στεγάζει υπό τον τίτλο, "Αντιφατικός ο Γενικός Εισαγγελέας", γράφει ότι ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν χθες γύρω από τις υποθέσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού, καθώς η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνέχιζε το έργο της, ενώ κλιμάκιο της Αστυνομίας μεταβαίνει στο εξωτερικό για σκοπούς ανακρίσεων. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στο Λήδρα Πάλας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 53 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριό της θέμα αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή εξέγερση των λαθρομεταναστών που τελούσαν υπό φρούρηση στη Λάρνακα, αφού τους ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής τους από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως γράφει η εφημερίδα, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μερικοί από τους αλλοδαπούς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης, ενώ για την καταστολή της εξέγερσης των αλλοδαπών χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία δακρυγόνα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 24 October 1998 - 9:24:07 UTC