Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την αναρμοδιότητα της Βουλής να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Προέδρου της Βουλής, στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο θέμα της νομοθέτησης του "πόθεν έσχες", στην άρνηση του Μητροπολίτη Λεμεσού να παραιτηθεί, και στη γέννηση των πρώτων τριδύμων με πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης της θαλασσαιμίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Δεν αγγίζει τον Σπύρο" αναφέρεται στη χθεσινή ομόφωνη άποψη των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όλων των κομμάτων στη Βουλή σε κοινή τους σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είναι αναρμόδια να εξετάσει το θέμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του κ. Κυπριανού. Γράφει, ακόμη ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα σε "σοβαρή" συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί απόφαση για την προσφυγή ή μη της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η "Μάχη" με τίτλο "Αναρμόδια η Επιτροπή Ελέγχου" υποστηρίζει ότι "δύο μέτρα και δύο σταθμά τείνει να εφαρμόσει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για το θέμα της διερεύνησης των καταγγελιών για αθέμιτο πλουτισμό" αφού όπως γράφει η εν λόγω επιτροπή αποφάσισε χθες όπως προχωρήσει στη εξέταση ενδεχομένων πολιτικών ευθυνών σε βάρος του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, ενώ στο θέμα των καταγγελιών εναντίον του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, δηλώνει "αναρμόδια" να το πράξει. Αλλού γράφει ότι αναμένεται η Βουλή να εγκρίνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη νομοθεσία για το "πόθεν έσχες".

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Διχογνωμία στο ΔΗΣΥ" κάνει αναφορά στο θέμα της διχογνωμίας που προκάλεσε στο ΔΗΣΥ το θέμα της παραπομπής ή μη στο Γενικό Ελεγκτή, των καταγγελιών εναντίον του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, για τα περιουσιακά του στοιχεία ενώ βουλευτές του κόμματος "θέτουν θέμα τάξης για την ηγεσία τους". Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη γέννηση των πρώτων τριδύμων με τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο προεμφυτευτικής διάγνωσης της θαλασσαιμίας ως "παγκόσμια επιτυχία της κυπριακής ιατρικής".

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Καθοριστική απόφαση προσφυγής μας ή όχι" κάνει λόγο στην "ατζέντα" της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που αφορά τους "άμεσους" χειρισμούς στους οποίους θα πρέπει να προβεί η Λευκωσία ως προς το Κυπριακό με κυρίαρχο ερώτημα το κατά πόσο η Κύπρος θα προσφύγει ή όχι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον προσανατολισμό της Ιεράς Συνόδου προς την επιβολή της ποινής της απομάκρυνσης του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου από την έδρα του και πιθανό στον περιορισμό του σε Μοναστήρι ή άλλο θρησκευτικό χώρο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μεθοδεύουν οριστικοποίηση της διχοτόμησης" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι 24 χρόνια μετά την προδοσία και την τουρκική εισβολή η Κύπρος βρίσκεται στο "χειρότερο αδιέξοδο που βρέθηκε ποτέ το Κυπριακό" αφού η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "αναβαθμίζουν την αδιαλλαξία τους" με την ανοχή ισχυρών ΝΑΤΟϊκών χωρών και αξιοποιώντας την αδυναμία του ΟΗΕ. Γράφει ακόμη για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να διορίσει στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τον προεδρικό σύμβουλο για θέματα αποδήμων, Μανώλη Χριστοφίδη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Διαταγή στην Ινκομπάνκ να μη δεχθεί καταθέσεις" αναφέρεται στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα στις δραστηριότητες της Ρωσικής Τράπεζας Ινκομμπάνκ στην Κύπρο. Αλλού γράφει για τις αστυνομικές έρευνες που αφορούν ισχυρισμούς ότι ορθόδοξος ιερέας είναι αναμεμειγμένος σε διάφορες υποθέσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η διακίνηση ναρκωτικών.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" κάτω από τον κύριο τίτλο "Οι ΗΠΑ διερευνούν 'παράνομα' αμερικανικά όπλα στην Κύπρο", προβάλλει τη δήλωση του Στέιντ Ντιπάρτμεντ ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, οι ΗΠΑ δερευνούν κατά πόσο η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντίστοιχους συμμάχους τους σε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αλλού γράφει ότι το μέλλον του Μητροπολίτη Χρύσανθου θα αποφασισθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όταν η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει της έκθεση της ειδικής Επιτροπής.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 October 1998 - 7:24:06 UTC