Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1998 (ΚΥΠΕ) Η σύλληψη επτά ατόμων από την Αστυνομία που είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί νέο αιματοκύλισμα, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μητροπολίτη Χρύσανθο, η συνάντηση στη Λευκωσία του Προέδρου Κληρίδη με το Βρετανό Υπουργό Αμυνας και η συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της Κύπρου και της Ρωσίας στην Αθήνα αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Στα χέρια της Ιεράς Συνόδου το μέλλον του Χρύσανθου", γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει εντός των ημερών για να αποφασίσει τί μέλλει γενέσθαι. Η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής χωρίζεται σε 50 τμήματα. Αν κριθεί ένοχος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος μπορεί να του επιβληθεί ποινή από μομφή μέχρι και καθαίρεση. Αλλού, αναφέρεται σε πληροφορίες της εφημερίδας "Λε Μοντ Ντιπλοματίκ" ότι τον Απρίλιο του 1999 αναμένεται η άφιξη των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, και ότι η Αγκυρα εξασφάλισε πυραύλους από το Ισραήλ σε απάντηση στους S300.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Δολοφονικά σχέδια" - ανετράπησαν στο παρά πέντε δύο εκτελέσεις. Σε επιχείρηση "σκούπα" χθες, η Αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα ενώ καταζητεί όγδοο. Υποψήφια θύματα θα ήταν ο Χαράλαμπος Σιακκαλή, άλλως Πατόζας από το Τραχώνι Λεμεσού και ο Λούκας Φανιέρος από τη Λάρνακα. Σε άλλη είδηση, η "Μ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δια μέσω του Κυβερνητικού Εκροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αθωώσει ενόχους, ούτε και θα ενοχοποιήσει αθώους.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Δώστε μας τον Οτσαλάν" εκβιάζει η Τουρκία τη Συρία. Η Τουρκία απειλεί ότι αν η Συρία δεν τερματίσει την υποστήριξή της προς τους Κούρδους αντάρτες θα αναλάβει δράση. Ηδη το 1996, ο Οτσαλάν διέφυγε από δύο απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Η "Σ" αναφέρεται σε νομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν τον τερματισμό της διπλωματικής απομάκρυνσης του ψευδοκράτους με την άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" κατά του ψευδοκράτους.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Το θέμα των S300 μένει ανοικτό πάντα για μας" σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη. Οπως αναφέρει, ο κ. Κρανιδιώτης έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι η νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα της μείωσης της έντασης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει την πλευρά μας σε περαιτέρω αναβολή στην εγκατάσταση των πυραύλων. Αλλού, ο "Φ" αναφέρεται στην ανεύρεση των εικόνων της εκκλησίας της Περιστερώνας και γράφει ότι αρχαιοκάπηλοι ζητούσαν μισό εκ. λίρες για την πώλησή τους. Ο Μητροπολίτης Μόρφου επισκέφθηκε τις εικόνες χθες και συνεχάρη την Αστυνομία για την ανεύρεσή τους.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πολύωρο Τετ - α - Τετ Μαρκίδη - Ντίνου" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, είχαν πολύωρη συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τις καταγγελίες εναντίον του δεύτερου, οι οποίες ερευνώνται από κλιμάκιο του Γενικού Ελεγκτή. Σε άλλη είδηση, η "Χ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και επίκαιρα πολιτικά θέματα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Τα σχολεία παρακινούν για αγωνιστικότητα". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκθεση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος της παιδείας στην Κύπρο είναι όπως τα παιδιά εκπαιδευθούν για να μην ξεχάσουν την εισβολή και κατοχή. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας Κύπρου και Ρωσίας στην Αθήνα, και τη διαβεβαίωση του τελευταίου ότι η Ρωσία στέκεται δίπλα στο πλευρό της Κύπρου για την εγκατάσταση των πυραύλων S300.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, αποκάλυψε ότι μεγάλοι οίκοι από το εξωτερικό ενδιαφέρονται έντονα για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ενέργειας. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Χρηματιστών ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το νομοσχέδιο πληροφόρησης, το οποίο χαρακτηρίζει "αντισυνταγματικό".

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 7 October 1998 - 7:24:07 UTC