Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν πρωτοσέλιδα το Κυπριακό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη όσο και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη. Εμφαση δίδεται, επίσης, στην άσκηση Νικηφόρος και διάφορα εσωτερικά θέματα, όπως την ανεύρεση χειροβομβίδων από ανήλικα παιδιά, το πόθεν έσχες και τη φορολογία.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Αναμένει ατζέντα", γράφει ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη νέα προσπαθεια που αναλαμβάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για "σιωπηλή διαδικασία" στο Κυπριακό, αλλά διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρεπει να καθοριστεί σύντομα η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επαφές της Αναπληρωτή Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Αν Χέρκους. Γράφει, επίσης, ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα την κατ' άρθρον συζήτηση του τελικού προσχεδίου για το πόθεν έσχες.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Χαλασμένα εμβόλια και πανικός στο Παραλίμνι", γράφει ότι 35 μαθητές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ενοχλήσεις και γενική αδυναμία, ύστερα από εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας τετάνου. Γράφει, επίσης, ότι δύο ανήλικα παιδιά έπαιζαν χθες "με το θάνατο" στην Αγλαντζιά, όταν βρήκαν σε εγκατελημμένο αυτοκίνητο τέσσερις χειροβομβίδες, τις οποίες άρχισαν να περιεργάζονται. Η Αστυνομία δήλωσε ότι σε περίπτωση που τα παιδιά αφαιρούσαν την περόνη από μία χειροβομβίδα, τότε θα "θρηνούσαμε θύματα".

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Νέο καθεστώς στην Κύπρο", γράφει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιδιώκουν την "παγοποίηση" ενός νέου διπλωματικού και κατ' επέκταση νομικού στάτους κβο, που θα εξισώνει πολιτικά και θεσμικά την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, η οποία θα είναι ενταγμένη στη λογική της εν δυνάμει ομοσπονδίας. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει αποτελεσματική εκστρατεία για αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ και άλλων φόρων.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Λευκωσία: Διάλογο ουσίας και όχι μόνο στρατιωτικό", γράφει ότι η Λευκωσία στέλλει το μήνυμα ότι αποδέχεται συνομιλίες επί της ουσίας στο Κυπριακό και δεν προτίθεται να προσέλθει σε διάλογο "μαριονέτα" μόνο για την απαγκίστρωση, όπως ξένοι διαμεσολαβητές φαίνεται να ευνοούν. Γράφει, επίσης, ότι έχουν ζητηθεί πληροφορίες από την πρεσβεία της Ρωσίας, όσον αφορά δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου" για προτεινόμενη συνεργασία Ρωσίας και Κύπρου, που θέτει τις βάσεις για νέες καταστάσεις παραγμάτων, όσον αφορά τα σημερινά ισοζύγια στην περιοχή.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Η αναβλητικότητα μήτηρ δυσκολιών", αναφέρεται σε δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη ότι δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' άπειρον η προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη, με δεδομένο ότι υπάρχουν κάοπιες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αντικειμενικής διερεύνησης των σκανδάλων που βρίσκονται υπό εξέταση και ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων ενδεχομένως είναι υπεύθυνοι γι' αυτά.

Η "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Οι πύραυλοι 'καθυστερούν πάλι': Ντενκτάς", αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, καθώς και πηγών στο Λονδίνο, ότι η Κύπρος έχει αποφασίσει να καθυστερήσει για δεύτερη φορά την εγκατάσταση των πυραύλων S300, προσθέτοντας ότι οι πηγές υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έλαβε την απόφαση αλλά δεν την ανακοίνωσε. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 October 1998 - 6:24:07 UTC