Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, αλλά και οι "εορτασμοί" του Αττίλα στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ και της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ κατά την άφιξή του στο νησί και η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημήτρη Δήμου, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Τρεις στόχους θέτει για την Κύπρο η ΕΕ", γράφει ότι τρία συγκεκριμένα θέματα που καλύπτουν το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, θα συζητήσει κατά την παραμονή του στο νησί, ο εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ και ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Νέα 'εισβολή' ", γράφει ότι νέα αεροναυτική "εισβολή" πραγματοποιούν το τελευταίο 48ωρο, οι Τούρκοι στο νησί, για να "γιορτάσουν" τη χθεσινή 24η επέτειο της βάρβαρης επιδρομής - εισβολής του Αττίλα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε χθες ότι ο Διοικητής της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου εκλήθη στην Αθήνα για σκοπούς ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Με ευφάνταστες ιδέες ήρθε ο Χάνεϊ", γράφει ότι ανοίγματα με δέλεαρ την "ισοϋψή" συμμετοχή των Ε/Κ και των Τ/Κ στις συνομιλίες, χωρίς να θίγονται οι θέσεις των δύο πλευρών, έκανε χθες κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού στην εφημερίδα, για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, για να υπάρξει σκληρή και τεκμηριωμένη καταγραφή της ιστορικής αλήθειας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αναζητείται φόρμουλα έναρξης του διαλόγου", γράφει ότι η εξεύρεση φόρμουλας που θα παρακάμπτει την υφιστάμενη βάση των διακοινοτικών συνομιλιών, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της αποστολής του εκπροσώπου της αυστριακής προεδρίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι προέκυψε νέο και σοβαρότερο θέμα σε σχέση με τις οικονομικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού, που αφορά ποσό 700 χιλιάδων δολαρίων το οποίο έστειλε ο Ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος για ανέγερση ναού.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Τρίπτυχο στόχων Χάνεϊ", εκτιμά ότι με επίκεντρο τους S - 300 και στόχο τη ματαίωση της εγκατάστασής τους στο νησί, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ανοίγει σήμερα το νέο γύρο επαφών, αλλά και πιέσεων στην Ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ξυλουργική βιομηχανία κατέρχονται σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε θετική στάση από τους εργοδότες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Χάνεϊ αποδοκιμάζει την άρνηση του Ντενκτάς να συνομιλήσει", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της αυστριακής προεδρίας για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στην αναφορά του ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προτιμά την απομόνωση από το διάλογο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ψεσινή αντικατοχική εκδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και γράφει ότι οι φοιτητές, που φώναζαν το σύνθημα "Η Κύπρος είναι ελληνική", επιτηρούντο από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Αστυνομίας.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 21 July 1998 - 6:24:06 UTC