Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1998 (ΚΥΠΕ) Με πηχυαίους τίτλους, φωτογραφίες και ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα αφιερώματα, ο κυπριακός Τύπος της 20ης Ιουλίου στρέφει σήμερα τη μνήμη στη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και αποτίει φόρο τιμής στα θύματά της. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα σενάρια για τους S300 και τις διεθνείς πιέσεις για ακύρωση της εγκατάστασής τους.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ενότητα στο Εσωτερικό" γράφει ότι μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και συμφιλίωσης προς τους Τ/Κ, απέστειλε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για το πραξικόπημα και την εισβολή. Αλλού στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι με διάφορες εκδηλώσεις για 24η χρονιά, ο ελληνισμός της Κύπρου καταδίκασε την τουρκική εισβολή στο νησί. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί παράκληση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και μνημόσυνο των πεσόντων.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τρία Σενάρια για τους S300" επικαλείται ανάλυση στο αθηναϊκό "Βήμα" όπου παρουσιάζονται τριών ειδών σενάρια για το μέλλον του οπλικού συστήματος S300 όταν περιέλθουν υπό κυπριακή ιδιοκτησία. Αυτά είναι η επιλογή της Τουρκίας να κτυπήσει στρατιωτικά τους πυραύλους, η αποθήκευση τους εκτός Κύπρου, πιθανότατα στην Ελλάδα, και, τέλος, η αποθήκευσή τους στην Κύπρο και η αδρανοποίησή τους. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, με αφορμή την 24η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες οι Τ/Κ "μιλούν μόνο αν τους αναγνωρίσουν".

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Βδομάδα Διπλωματικής Επίθεσης κατά των S300" και γράφει ότι έντονες πιέσεις από την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί αυτή τη βδομάδα η Λευκωσία για να μειώσει τα ανταλλάγματα που ζητά ώστε να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση των S300 στο νησί. Γράφει ακόμη ότι εν γνώσει τους ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού έφυγε στο εξωτερικό, έρχονται δύο ανώτεροι αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για να τον ανακρίνουν για "κομπίνα" εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία.

"Το Θάρρος" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Οταν ήρθαν οι βάρβαροι" αναφέρεται στη βάρβαρη τουρκική εισβολή το 1974. Σε άλλη σελίδα αναδημοσιεύει την είδηση της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα", σύμφωνα με την οποία ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και οι συνεργάτες του θεωρούσαν ότι η "πρόωρη" αποχώρηση των δυνάμεων εισβολής θα δυσκόλευε την εξεύρεση λύσης που θα "σταθεροποιούσε" την κατάσταση στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ο αγώνας συνεχίζεται..." αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στην 24η επέτειο της "μεγάλης τραγωδίας" της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με το μήνυμα πως "ο λαός μας εικοσιτέσσερα χρόνια μετά ανεβαίνει τον ανήφορο με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους, Αγάπιου Χηράτου, πως "η κυβέρνηση έχει ηθική και συνταγματική υποχρέωση να αρχίσει τη διαδικασία της εκταφής των λειψάνων".

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 20 July 1998 - 7:19:36 UTC