Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1998 (ΚΥΠΕ) Οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχου της ΕΕ ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι δηλώσεις του αναφορικά με άλλα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και το Κυπριακό, προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο μαζί με άλλα θέματα που αναφέρονται στην οικονομία, τον τουρισμό κ.α.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος είναι καλά προετοιμασμένη", προβάλλει τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικολάους βαν ντερ Πας, ο οποίος είπε επίσης ότι η Κύπρος παρουσιάζει μια καλή ικανότητα προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει βελτίωση.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Σε καλό δρόμο για την ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος", αναφέρεται στις δηλώσεις Πας ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί απ' αυτούς που στο παρόν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό και ότι ενόσω αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται η ΕΕ δεν πρέπει να επεμβαίνει πολύ μέσω των ενταξιακών. Σε άλλη είδηση προβάλλει δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της ΣΕΚ ότι οι συντεχνίες δεν πρόκειται να αποδεχθούν εξαίρεση του ΦΠΑ από την ΑΤΑ.

"Η Μάχη" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκβιασμός Τούρκων για ΟΥΝΦΙΚΥΠ" και γράφει ότι μετά τις σαφείς ενδείξεις ότι η Σύνοδος του Κάρντιφ δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τους παραμέτρους του Κυπριακού, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η τουρκική πλευρά άρχισε ήδη να εκβιάζει τα μέλη του. Αλλού γράφει ότι ρυθμιστής των εσωκομματικών του ΔΗΚΟ κατέστη και πάλι ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος και πέτυχε να τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες ώστε το εκλογικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ερωτηματικά προκαλεί η διάψευση του Μπριλ", αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της για την αποστολή από μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ επιστολής προς Αμερικανούς υπηκόους που διαμένουν στην Κύπρο, με την οποία καλούνται να δώσουν τα στοιχεία τους, και διερωτάται γιατί ο Αμερικανός πρέσβης τη διέψευσε και γιατί απεστάλη αυτή τη χρονική περίοδο. Γράφει αλλού ότι το θεσμικό πλαίσιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών φαίνεται ότι πυροδοτεί ευρύτερες αντιδράσεις μετά την απόφαση του Υπουργικού να αναθέσει τη σύνταξη της νέας τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας στην Τράπεζα Αναπτύξεως.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Το αδιέξοδο μάς στρέφει προς ΕΕ", αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Προβάλλει συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη, Γκεόρκι Μουράτοφ, στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να μην ενεργοποιηθούν οι S300, ότι το συμβόλαιο προβλέπει να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα το σύστημα και μετά η Λευκωσία μπορεί να αποφασίσει αν θα το θέσει σε λειτουργία, και ότι η πυραυλική αντιαεροπορική άμυνα μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για μια απαγορευμένη ζώνη πτήσεων.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "ΔΗΣΥ Vs Χ" Λοϊζου" και γράφει ότι νέα κρίση σοβεί στους κόλπους του ΔΗΣΥ απ' αφορμή το έντονο παρασκήνιο που έγινε από μερίδα της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ για "αποκεφαλισμό" του Αρχηγού της Αστυνομίας, Πανίκου Χατζηλοϊζου. Γράφει ότι έσοδα 850 εκ. λίρες και προσέλκυση 2,15 εκ. περιηγητών είναι ο στόχος της τουριστικής πολιτικής για το 1998, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ΚΟΤ που υποβλήθηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την είδηση του ΚΥΠΕ ότι περισσότερα από 150 στελέχη της Εβραϊκής κοινότητας απ' όλον τον κόσμο θα έρθουν στην Κύπρο για να ευχαριστήσουν τους Κυπρίους για τη βοήθεια που πρόσφεραν σε Εβραίους που βρίσκονταν σε δύο στρατόπεδα των Βρετανών στο νησί, την περίοδο 1946- 49. Αλλού προβάλλει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η επιστολή προς τους Αμερικανούς υπηκόους αποτελεί "συνήθης πρακτική", όπως διαβεβαίωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, για συμπλήρωση του καταλόγου των υπηκόων της που διαμένουν εδώ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 June 1998 - 8:24:09 UTC