Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η μαραθώνια συνεδρία της ΕΔΕΚ όπου αναμενόταν να ληφθεί η απόφαση για υποστήριξη ενός εκ των δύο υποψηφίων για το β'γύρο των προεδρικών εκλογών, η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών (Ε.ΔΗ) να στηρίξουν Γλαύκο Κληρίδη, η ανεύρεση κι'άλλων βυζαντινών εικόνων στη Γερμανία και η εξάρθρωση σπείρας που αναλάμβανε επί πληρωμή εκτέλεση σοβαρών εγκλημάτων, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Οι ΕΔΗ ψηφίζουν Γλαύκο Κληρίδη", αναφέρει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες με 111 ψήφους αποφάσισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Κληρίδη. Εβδομήντα τέσσερις τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου ενώ 25 υποστήριξαν ψήφο κατά συνείδηση. Υπέρ του κ. Κληρίδη τάχθηκε και το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο "Α" αναφέρεται στην προσαγωγή στο δικαστήριο τεσσάρων προσώπων, μετά τη σύλληψη, αποκαλύπτοντας σπείρα προσώπων της οποίας τα μέλη αναλάμβαναν την επί πληρωμή εκτέλεση σοβαρών εγκλημάτων.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Με Κληρίδη και Οι ΕΔΗ" γράφει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ αποφασίζει τελικά σήμερα "ελεύθερη επιλογή". Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρία της ΕΔΕΚ διακόπηκε τις πρωϊνές ώρες αφού υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός ομιλητών και θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα. Η "Α" γράφει ότι οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, διέψευσαν χθες ότι η Βάση Ακρωτηρίου βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα λόγω της κατάστασης στο Ιράκ αλλά χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για αεροσκάφη που προορίζονται για την περιοχή του Κόλπου.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "Εθνική ανάγκη το Δημοκρατικό μέτωπο - απεκλείσθη η επιλογή Κληρίδη" γράφει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ απέκλεισε κατηγορηματικά την επιλογή Κληρίδη ενώ στελέχη του κόμματος επέκριναν την πολιτική Κληρίδη. Διαμορφώνεται, γράφει, ένα νέο σκηνικό το οποίο ευνοεί την υποψηφιότητα Ιακώβου. Η "Ε" γράφει επίσης ότι οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές ζητούν γραπτές τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων επί του εγγράφου των επτά σημείων που τους επιδόθηκε. Η τελική απόφαση του Κινήματος αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή.

Η "Μάχη" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Προβάδισμα για τη νίκη" και γράφει ότι η δυναμική που απέκτησε η υποψηφιότητα Κληρίδη μετά τις χθεσινές αποφάσεις των ΕΔΗ και των Φιλελευθέρων και της ΕΔΕΚ, δίνει στον Πρόεδρο Κληρίδη σαφέστατο προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του, και καθιστά την επανεκλογή του σχεδόν σίγουρη. Η "Μ" γράφει ότι "εσωτερική διαμάχη τεραστίων διαστάσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη του ΑΚΕΛ με επίκεντρο το βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη ο οποίος κατηγορείται για την τελευταία δημοσκόπηση του ΑΜΕΡ που δημοσιεύθηκε στην "Χαραυγή" και που έδινε προβάδισμα μέχρι πέντε εκτατοστιαίων μονάδων στον κ. Ιακώβου".

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Προς ελεύθερη ψήφο η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές" γράφει ότι ενώπιον της Κεντρικής Επιλογής της ΕΔΕΚ τέθηκαν τέσσερις επιλογές, ελεύθερη ψήφος, επιλογή Κληρίδη, επιλογή Ιακώβου, και στήριξη Ιακώβου με άσκηση κριτικής εναντίον των χειρισμών του ΑΚΕΛ σε ό, τι αφορά τη διάλυση του Συνασπισμού της Ελπίδας. Η "Σ" αναφέρει ότι ο Αλέξης Γαλανός κατηγορεί την επίσημη ηγεσία του ΔΗΚΟ για "διάλυση του κόμματος και αυταρχισμό". Η ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ, συνεχίζει, είναι "απομονωμένη και τελεί μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, σε κατάσταση πανικού".

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "ΕΔΕΚ: Προς απόφαση ελευθέρας επιλογής" και γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης σε έντονα συναισθηματικά χρωματισμένη ομιλία του, υπερτόνισε την αναγκαιότητα για λαϊκή ενότητα, για ρήξη με το παρελθόν και να μην διαιωνίζεται ο διχασμός. Προέτρεψε όλους να εργαστούν για να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΔΕΚ. Ο "Φ" γράφει ότι κλεμμένες βυζαντινές εικόνες από τα κατεχόμενα βρέθηκαν στη συλλογή Ελλαδίτη έμπορου τέχνης στο Μόναχο μετά που του τις πώλησε ο Τούρκος μεγαλολαθρέμπορας, Αϊντίν Ντικμέν.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα της "ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ να γίνουν μοχλοί της αλλαγής". Βαρυσήμαντη επιστολή με την οποία τονίζεται η σημασία όπως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ δώσουν τη μάχη του β' γύρου των εκλογών από το ίδιο χαράκωμα, απέστειλε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Βάσο Λυσσαρίδη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, απηύθυνε ύστατη έκκληση προς τον κ. Λυσσαρίδη για εκλογή του Γ. Ιακώβου, τονίζοντας την ετοιμότητά του για δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Κύπρο. Η "Χ" γράφει ότι ο Γ. Ιακώβου απηύθυνε δημόσια πρόσκληση - πρόκληση προς τον Γ. Κληρίδη, καλώντας τον σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση εφ'όλης της ύλης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Μαραθώνιες συνεδρίες συνεχίζονται μέσα στη νύκτα". Αναφέρεται σε δήλωση του Α'Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου ότι όπως φαίνονται τα πράγματα, οι Εδεκίτες θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η "CM" προβάλλει δήλωση του Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον των διαφωνούντων στο ΔΗΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό που τους οδηγεί είναι οι "προσωπικές φιλοδοξίες".

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 12 February 1998 - 7:24:09 UTC