Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση των δύο μονομάχων, Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Ιακώβου, να αποδεχθούν την πρόταση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, η απόφαση του Αλέξη Γαλανού να υποστηρίξει τον κ. Κληρίδη και οι χθεσινές αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των κομμάτων, είναι στο επίκεντρο του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Υπέρβαση ή όχι" και γράφει ότι η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ συνέρχεται σήμερα στην πιο κρίσιμη συνεδρία της ιστορίας της και καλείται να αποφασίσει να υπερβεί το παρελθόν και να επιτύχει εθνική συμφιλίωση, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη ή να ταχθεί με την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Ο "Α" αναφέρει επίσης ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα και ενισχύονται με έμψυχο και άψυχο υλικό, εν αναμονή επίθεσης κατά του Ιράκ.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αιχμή του δόρατος" όλου του λαού ο Κληρίδης, λένε Αλέξης Γαλανός και Ντίνος Μιχαηλίδης. Δηλώνοντας υποστήριξη προς την υποψηφιότητα Κληρίδη, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι ήδη γίνονται δέκτες πάμπολλων μηνυμάτων από στελέχη, μέλη και απλούς οπαδούς του ΔΗΚΟ που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τον υποψηφίο, Γιώργο Ιακώβου. Η "Α" γράφει ότι το Κόμμα τον Φιλελευθέρων, αναμένεται να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γλαύκο Κληρίδη ενώ οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η ΕΔΕΚ πιθανότατα να αποφασίσουν να καλέσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η "Επιλογή" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Συμπόρευση δημοκρατικών δυνάμεων" και γράφει ότι σοβαρές προϋποθέσεις δημιουργήθηκαν για μια ευρύτερη δημοκρατική συμπόρευση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η πρωτοβουλία Β. Λυσσαρίδη και οι θετικές απαντήσεις από τον Γιώργο Ιακώβου, το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ καθώς και η θετική ανταπόκριση του Σπύρου Κυπριανού στη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι βασικά στοιχεία που συνθέτουν μια νέα δυναμική στις εξελίξεις. Η "Ε" προβάλλει τις δηλώσεις Κυπριανού για των Α. Γαλανό και Ντ. Μιχαηλίδη και γράφει ότι οι δύο "αφαίρεσαν πλέον τις μάσκες".

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ρήγμα Κυπριανού - Χριστόφια" πάνω σε απόψεις για την οικουμενική κυβέρνηση και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο ΕΔΕΚ, με τον Γιώργο Ιακώβου να παραμένει "μετέωρος". Η "Μ" προβάλλει επίσης την επ'αυτοφώρω σύλληψη στη Λεμεσό δύο προσώπων την ώρα που ο ένας από αυτούς ετοιμαζόταν να τοποθετήσει βόμβα σε αυτοκίνητο. Η σύλληψη έγινε ύστερα από πληροφορίες και καταδίωξη από την Αστυνομία που έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

Η "Σημερινή" δημοσιεύει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Δεσμεύονται για Οικουμενική Κληρίδης - Ιακώβου". Οι δύο μονομάχοι, αναφέρει, αποδέχθηκαν τις προτάσεις Λυσσαρίδη για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση ενώ ο κ. Λυσσαρίδης θεωρεί τη θετική ανταπόκριση των δύο υποψηφίων καθώς και των πολιτικών δυνάμεων ως σημαντική επιτυχία για τη λαϊκή ενότητα και συμφιλίωση. Η "Σ" αναφέρεται στην απόφαση του Αλέξη Γαλανού να υποστηρίξει Κληρίδη και γράφει ότι "συνήψε συμβόλαιο τιμής χωρίς υπογραφή από τον κ. Κληρίδη".

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Ολοι κρέμονται από τα χείλη Λυσσαρίδη". Αναφέρει ότι σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις για τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση ενώ υπάρχει πρόβλημα ως προς το ενδεχόμενο συγκρότησής της καθώς το ΑΚΕΛ έχει τονίσει τις επιφυλάξεις για συμμετοχή του ΔΗΣΥ. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ απορρίπτουν συμμετοχή τους αν εκλεγεί ο Γλ. Κληρίδης. Ο "Φ" γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος θα ορκιστεί στις 28 Φεβρουαρίου στη Βουλή, η οποία είναι εντελώς ανακαινισμένη. Θα συνέλθει στην πρώτη συνεδρία της μετά τις εκλογές την Πέμπτη, 5 Μαρτίου.

Η "Χαραυγή" τιτιλοφορεί το κύριο θέμα της "Ναι ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στις προτάσεις ΕΔΕΚ". Το ΑΚΕΛ, γράφει, αποδέκτηκε την πρόταση του Βάσου Λυσσαρίδη και εισηγήθηκε προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γ. Ιακώβου να δώσει θετική απάντηση. Ωστόσο αναφέρει ότι η οικουμενική κυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί υπό την προεδρία του κ. Ιακώβου και όχι του κ. Κληρίδη, ο οποίος "έχει αποδείξει την πολιτική του αναξιοπιστία". Η "Χ" αναφέρει ότι "ζοφερό" είναι το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών με τη διακυβέρνηση Κληρίδη γιατί η πορεία ιδιωτικοποίησης θα πλήξει καίρια τον τουρισμό και κατ'επέκταση την κυπριακή οικονομία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι ανταγωνιστές αποδέχονται τους όρους της ΕΔΕΚ" γράφει ότι για το σκοπό αυτό η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ θα αποφασίσει σήμερα ποιόν υποψήφιο θα υποστηρίξει. Η απόφαση θα είναι καθοριστική για το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος για την επόμενη πενταετία, γράφει. Η "CM" αναφέρει ότι ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε ότι θεωρεί τη δολοφονία της Γαλλίδας τουρίστριας Ζακελίν Τσομίκ ως μεμονωμένο περιστατικό.

Η "Financial Mirror" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να ακυρώσει την αγορά μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από τη Γιούρολαϊφ λόγω της σχετικής νομολογίας που απαγορεύει την αγορά από τους επιτρόπους μετοχών είτε της ίδιας της ασφαλιστικής εταιρείας είτε μητρικής της εταιρείας, χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό επιτρόπευση. Η "FM" γράφει επίσης ότι ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ζώνης Κύπρου είχε αύξηση των εσόδων το 1997 κατά 6,1% φθάνοντας τα 20,9 εκ. λίρες. Την άνοιξη ξεκινά το νέο παιχνίδι ΚΕΝΟ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 11 February 1998 - 7:24:09 UTC