Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και οι επισημάνσεις γύρω από τις απευθείας συνομιλίες, οι δηλώσεις Χόλμπρουκ περί "αναπόφευκτης" λύσης ενός ενιαίου και κυρίαρχου κράτους και οι διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998, είναι τα βασικά θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Βάση οι ομόφωνες αποφάσεις του '89" και γράφει ότι σε αυτήν την απόφαση κατέληξε χθες η πολιτική ηγεσία στο Εθνικό Συμβούλιο, για τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σύμφωνα με την κατάθεση Συμιλλίδη, στους στόχους δολοφόνων βρισκόταν και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Ηλίας Κυριακίδης.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Αποφυγή των ημιτελών διαλόγων επιδιώκει ο Ανάν και ζητά ενίσχυση από το Σ.Α.", αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, στην οποία ο κ. Αναν κάνει εκτενή αναφορά στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες. Ο ΓΓ, προσθέτει, ζητά επίσης την "έντονη προτροπή" των δύο πλευρών για νέες προσεγγίσεις και διαδικασίες με νέους μηχανισμούς. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ίδρυση ειδικού συμβουλίου προσφορών για εξοπλιστικό υλικό της Εθνικής Φρουράς.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ενιαίο, κυρίαρχο κράτος η λύση", αναφέρεται σε δηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και σε πληροφορίες για υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για λύση του Κυπριακού, από τους Αγγλο-Αμερικάνους. Αλλού, γράφει ότι ο Μάριος Ηλιάδης, που έχει προταθεί ως υποψήφιος του μετώπου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 1998, απογοήτευσε στην πρώτη εμφάνισή του απο ιδιωτικό ραδιοσταθμό.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές κάτω από τον τίτλο "Διαφωνούν ριζικά Λυσσαρίδης και Βασιλείου", υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως μετά από αυτήν την εξέλιξη επηρεάζεται η υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη. Γράφει, ακόμα, ότι ο κ. Χόλμπρουκ, ανοίγοντας τα χαρτιά του για το Κυπριακό, μίλησε για διαδικασία λύσης τύπου Ντέιτον, όταν μειωθούν οι διαφορές απόψεων, ενώ χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς "έξυπνο, αλλά και αδιάλλακτο".

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Αγκυρα συνέστησε στον Ντενκτάς εδαφική αναδίπλωση με αντάλλαγμα χωριστή κυριαρχία και αναγνώριση πριν την ομοσπονδία, αλλά επισημαίνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης απέρριψε κάθε μορφής υποχώρηση. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η Δέσμη Ιδεών Γκάλι διχάζει την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, στις προσπάθειες για σύμπηξη μετώπου και την υποστήριξη Μάριου Ηλιάδη ως κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Εντονες διαφωνίες" και αναφέρεται σε διαφωνίες, όπως γράφει, οι οποίες προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως σ' αυτήν η κυβέρνηση δέχθηκε σοβαρές επικρίσεις από πολιτικούς αρχηγούς για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επιδιώκει μια διαρκή διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η οποία θα οδηγήσει σε μια συνολική λύση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις που εξέφρασαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τη μια και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την άλλη, ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, και το κατά πόσον υπήρξε ή όχι ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στις κατηγορίες του Πανίκου Αεροπόρου, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου, ότι αστυνομικοί τον έγδυσαν και τον ξυλοκόπησαν στο κελλί του.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 24 June 1997 - 7:24:40 UTC