Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/06/1997 (ΚΥΠΕ) Στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων δεσπόζουν οι εξελίξεις ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα κοντά στη Νέα Υόρκη, καθώς και οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να καταρτίσει κοινό πρόγραμμα και να βρει κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Αλλα θέματα αφορούν την αναχώρηση του Πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρου Σάνδη από την Κύπρο, τα αφορολόγητα αυτοκίνητα και τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί.

Ο "Αγών" γράφει ότι η Αστυνομία κατέχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δρουν στην Κύπρο έξι οργανωμένες σπείρες, τα μέλη των οποίων είναι αναμεμειγμένα σε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις κι εμπορία ναρκωτικών. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά, στην οποία αναφέρει ότι το κόμμα έχασε πολύ χρόνο στην εσωστρέφεια.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσδοκούν στην κατάληξη σε μιαν κατ' αρχήν συμφωνία υψηλού επιπέδου στις απευθείας συνομιλίες, αλλά η τουρκική ηγεσία δεν ευνοεί την παρουσία του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ούτε και τον τρόπο με τον οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Γράφει, επίσης, ότι η Λευκωσία έμοιαζε χθες με πύρινη κόλαση, αφού η θερμοκρασία έφθασε τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η "Μάχη" γράφει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ στοχεύουν σε συμφωνία για το Κυπριακό στις απευθείας συνομιλίες, πριν την ανάπαυλα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Αναφέρεται, επίσης, στην αναχώρηση του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, Αλέξανδρου Σάνδη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι επόμενες μέρες αναμένονται να είναι καυτές, με ανοικτά τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές του 1998, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται εκ των πραγμάτων να κλείσουν τον κύκλο των διαβουλεύσεών τους για σύμπηξη μετώπου και τη διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών με υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη. Γράφει, επίσης, ότι επανεξετάζεται το θέμα των αφορολόγητων αυτοκινήτων, από τα οποία το κράτος χάνει εκατομμύρια λίρες.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι τα Πολιτικά Γραφεία της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ προχωρούν την ερχόμενη βδομάδα σε μιαν πρώτη αξιολόγηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των διμερών και τριμερών επαφών για την ετοιμασία κοινού προγράμματος για τις προεδρικές εκλογές. Γράφει ότι ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης επισημαίνει τα αδυσώπητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, υπενθυμίζοντας ότι τα άδεια ταμεία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελπίδας.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν λογικό ότι οι εξουσίες των δύο περιφερειών θα είναι αυξημένες, μετά τη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να προωθήσουν ειδικό καθεστώς μεταξύ της υπό Τ/κ διοίκηση περιοχής με την Τουρκία. Δημοσιεύει δήλωση του Μάριου Ηλιάδη, ότι τίθενται γερές βάσεις και δημιουργούνται νικηφόρες προοπτικές, με τη συσπείρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ώστε να επέλθει αλλαγή διακυβέρνησης.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες συμφωνούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πρέπει να παραστεί σ' αυτές. Γράφει, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος στον στρατιωτικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Τα εβδομαδιαία "Νέα" γράφουν ότι οι διαβουλεύσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης όσον αφορά την εξεύρεση κοινού κυβερνητικού προγράμματος βρίσκονται σε καλό δρόμο. Γράφουν, επίσης, ότι η Κύπρος τιμά τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και προβάλλουν το μνημόσυνο που διοργανώνει σήμερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ στο πλαίσιο απότισης φόρου τιμής στον Ελληνα ηγέτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 22 June 1997 - 8:24:40 UTC