Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/06/1997 (ΚΥΠΕ) Τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον Τύπο αφορούν κυρίως τις εξελίξεις ενόψει των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον Ιούλιο. Αλλα θέματα περιλαμβάνουν τη νέα σύλληψη για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, εργατικό ατύχημα, τις ενέργειες της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών και τη φυλάκιση Αμερικανών για πρόκληση σωματικής βλάβης σε αστυφύλακα της ΜΜΑΔ.

"Ο Αγών" γράφει ότι η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 τηρείται. Γράφει, επίσης, ότι τέθηκε υπό εξαήμερη κράτηση ο 30χρονος Γιάννος Αχιλλέως Γιάγκου, άλλως Μούγιαννος, από τη Λεμεσό, ως ο πέμπτος ύποπτος για την απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου, από την Αραδίππου, στις 29 Μαϊου στη Λάρνακα.

Η "Αλήθεια" γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι πήρε οποιαδήποτε δέσμη με ιδέες για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι δύο ντεπόζιτα νερού βάρους δύο τόνων καταπλάκωσαν χθες τον 50χρονο υδραυλικό Ιάσονα Αθανασίου, από το Γέρι, στέλνοντάς τον σοβαρά τραυματισμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

"Η Μάχη" γράφει ότι παρά το γεγονός ότι από τουρκικής πλευράς εκδηλώνεται μια κλιμακούμενη αδιαλλαξία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πιστεύει πως στις απευθείας συνομιλίες θα υπάρξουν μερικές εξελίξεις. Γράφει ότι το κοινό πρόγραμμα που επεξεργάζονται οι εταίροι του λαϊκού μετώπου για τις προεδρικές εκλογές του 1998 θα είναι "έκτρωμα", αφού μοναδική έγνοια μερίδας στελεχών τους είναι η εξουσία και όχι οι συγκλίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, προσθέτει.

"Η Σημερινή" γράφει ότι επανανοίγουν οι φάκελοι σοβαρών εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων, μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στα χέρια των ανακριτικών αρχών τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο της διερεύνησης της απόπειρας φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου. Γράφει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί καλαθοσφαιριστές που κατηγορούνταν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στον αστυφύλακα της ΜΜΑΔ Χριστόδουλο Χριστοδούλου, σε καφέ της Λευκωσίας τον περασμένο Μάρτιο, καταδικάστηκαν χθες σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 12 και 14 μηνών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η μετατροπή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του άτυπου εγγράφου Φεϊσέλ σε μια συμφωνία κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών, αποτελεί το μέγιστο στόχο των ξένων μεσολαβητών στο Κυπριακό. Γράφει ότι η Αστυνομία εκφράζει φόβους για νέο κτύπημα από εγκληματικά στοιχεία, ύστερα από πληροφορίες και καταγγελίες ότι ορισμένα άτομα δέχονται απειλές κατά της ζωής τους, συνεπεία των εξελίξεων γύρω από πρόσφατες και παλιές εγκληματικές πράξεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι δημιουργήθηκε σύγχιση αναφορικά για το κατά πόσον ο ΟΗΕ έδωσε δέσμη με ιδέες για το Κυπριακό στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά προσθέτει ότι είναι βέβαιο ότι ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επεξεργαστεί σειρά από ιδέες κι εναλλακτικές προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών. Δημοσιεύει δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιου Ξενόπουλου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης εστιάζεται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα της δικαιοσύνης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ότι θα εγκαθιδρυθεί δεύτερη βιομηχανική περιοχή στην περιοχή της Πάφου, στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Αγία Βαρβάρα, Τίμη και Αναρίτα. Γράφει, επίσης, ότι Ε/Κ και Τ/Κ γεωργοί θα πραγματοποιήσουν δικοινοτική συνάντηση σήμερα στο Λήδρα Πάλας.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή" γράφει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί, με κύριο εκφραστή τον Υπαρχηγό του τουρκικού Επιτελείου Στρατού, Τσεβίκ Μπιρ, έδωσαν ξεκάθαρο το πράσινο φως στους Αμερικανούς να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδεθεί με άμεσο τρόπο με τα ελληνοτουρκικά. Γράφει, επίσης, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλήγουν τελεσίδικα στην υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη και το κοινό πρόγραμμα για τις προεδρικές εκλογές.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 21 June 1997 - 6:24:39 UTC