Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ) Οι επικείμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οι κινήσεις του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναφορικά με το Κυπριακό και τα νέα στοιχεία γύρω από τη δράση των παρανόμων στην Κύπρο, αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι η Αστυνομία έχει κινητοποιηθεί και διερευνά πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οπλισμός και ναρκωτικά από τα κατεχόμενα, περιήλθαν στα χέρια παρανόμων. Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, Λεόντιο Ιεροδιακόνου, δεν έγινε εμπεριστατωμένη μελέτη για τη χορήγηση των 250 νέων αδειών ταξί.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ετοιμάζεται η ομάδα Κύπρου από τον ίδιο τον Χόλμπρουκ", γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, θα είναι ο νέος ειδικός συντονιστής του Κυπριακού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με τίτλο "Οι Παφίτες και οι Λευκωσιάτες καλύτεροι σε μαθηματικά - επιστήμες", η "Α" αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας για το επίπεδο των δημοτικών σχολείων στην Κύπρο.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι έρχεται ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στις αρχές Αυγούστου και αναφέρει ότι ενώ η κυβέρνηση αντικρύζει με κάποια επιφύλαξη τις διαβεβαιώσεις Χάνεϊ προς την Αγκυρα ότι δεν θα επιβληθεί λύση στο Κυπριακό, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συμπληρώθηκε ο καταρτισμός της διπλωματικής ομάδας Χόλμπρουκ. Σε άλλο σημείο, με τίτλο "ΔΗΣΥ και κυβέρνηση σε προεκλογική διάταξη - Στόχος η επανεκλογή Γλαύκου Κληρίδη", αναφέρεται στις προετοιμασίες του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Σημερινή" αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται σε λύσεις γύρω από το εδαφικό που να προβλέπει τη μείωση της υπό τουρκική κατοχή περιοχής στο 25%, ποσοστό το οποίο, όπως γράφει, έχουν υιοθετήσει και άλλες κυβερνήσεις. Σε άλλο θέμα, η "Σ" γράφει ότι οι δικηγόροι δεν θα επιτρέψουν, εν ονόματι της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, την εκθεμελίωση του υφιστάμενου Δικαίου περί Απόδειξης, που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα δοθεί ιδιαίτερη εμφάση στο εδαφικό, σε συνάρτηση προς την επαναγκατάσταση των προσφύγων και υπό την προϋπόθεση των βασικών ελευθεριών. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" αναφέρει ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες επεξεργάζονται συμβιβαστική φόρμουλα πάνω στα επίμαχα σημεία της δέσμης ιδεών Γκάλι και του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου για την ετοιμασία του κοινού προγράμματός τους ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφέρει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι στην απόπειρα κατά της ζωής του Αντώνη Φανιέρου συμμετείχαν δύο άλλα άτομα, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν ασύλληπτα. Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι η κυβέρνηση άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο μη υλοποίησης της συμφωνίας για αγορά των S - 300, με την προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα ασφάλειας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Εθνη αναφορικά με την παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο τουρκικών πολεμικών πλοίων και νέων παραβιάσεων της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας από τούρκικα μαχητικά τύπου F-16. Σε άλλο θέμα, η "CM" γράφει ότι αρμόδιοι του Υπουργείου Εμπορίου ανέφεραν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι η μεταφορά ου διϋλιστηρίου Λάρνακας θα κοστίσει μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων λιρών και αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 15 και 20 χρόνων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι δυο εταιρείες στο Χρηματιστήριο που ανήκουν στο Συγκρότημα "ΗΡΑ", περάτωσαν συμφωνίες για επένδυση 4 εκ. Λιρών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό τους Πρόεδρο, Μιχαλάκη Ιωαννίδη. Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι παρατηρείται μεγάλη προσέλευση πελατών - 12.000 την ημέρα - στο πρώτο κατάστημα των Μακντόναλτς στην Κύπρο, που άνοιξε πρόσφατα στη Λάρνακα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 18 June 1997 - 7:24:40 UTC