Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η περιπέτεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με την υγεία του, οι δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού σε διάσκεψη Τύπου, οι πληροφορίες ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει ακόμη συγκατατεθεί για απευθείας συνομιλίες, τα επεισόδια από φοιτητές του ΑΤΙ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, οι διεργασίες των κομμάτων για εξεύρεση υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές και η νέα αυτοκτονία, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Καλά ο Πρόεδρος" γράφει ότι οι ενοχλήσεις και η στενοχωρία που αισθάνθηκε οφείλονται σε υπερκόπωση και υπερένταση λόγω του πολύ βεβαρημένου προγράμματος εργασίας που παρακολουθεί αφού εργάζεται καθημερινά πέραν των 15 ωρών. Ο "Α" αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με αποκάλυψη που έκαμε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, πολλοί φανατικοί υποστηρικτές του ψήφισαν τον Κύπρο Χρυσοστομίδη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος. Τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν στέλλει οποιαδήποτε μηνύματα αμφισβήτησης του ιδίου και της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Υπό την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η συμπεριφορά των δύο πλευρών στο διάλογο" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος εάν αρνηθούμε την πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, Γιαν Ανσεμπεργκ είπε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την προώθηση του διαλόγου που διεξάγει με την Κύπρο. Αλλού, η "Α" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ αποφασίζει σήμερα για την υποψηφιότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη και για την απόρριψη από μέρους του ΑΚΕΛ της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη. Ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι δεν του έχει γίνει πρόταση για να κατέλθει ως υποψήφιος.

Η "Μάχη" γράφει στο πρωτοσέλιδό της "Πισώπλατα τα καρφώματα Βασιλείου - Ιακώβου", τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου με τον τότε Υπουργό του των Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, λαμβάνει διαστάσεις "πολιτικής εξόντωσης". Στελέχη του ΑΚΕΛ επέκριναν έντονα κατά την τελευταία συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής την τακτική Βασιλείου έναντι του κ. Ιακώβου. Η "Μ" προβάλλει επίσης τη συνάντηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη με τον Πρόεδρο του κόμματος, για να επιστρέψει ο βουλευτής στο κόμμα. Ωστόσο, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι η επιστροφή Ματσάκη δεν εξαρτάται από τον ίδιο αφού υπάρχει συνεδριακή απόφαση για επιστροφή της βουλευτικής έδρας στο κόμμα.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς απορρίπτει συμβιβασμό σε βασικές πτυχές" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατοχικός ηγέτης σε επαφές με ξένους διπλωμάτες θεωρεί πως σε κάποια σημαντικά θέματα, όπως αυτό της κυριαρχίας και των εγγυήσεων καθώς και της ασφάλειας, δεν θα αποδεχθεί συμβιβασμό. Η "Σ" γράφει επίσης ότι με χρήση δακρυγόνων, η Αστυνομία απώθησε 300 περίπου σπουδαστές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας ικανοποίηση αιτημάτων τους. Ο Υπουργός, Ανδρέας Μουσιούττας εξέφρασε λύπη για τα επεισόδια και ανέφερε ότι το υπουργείο του έχει καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Γενική Εισαγγελία.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει στην κύρια είδηση ότι μπορεί τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι ξένοι μεσολαβητές να θεωρούν ειλημμένη απόφαση τη σύγκληση των απευθείας συνομιλιών, όμως δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη τη συγκατάθεση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε μια διαδικασία "πάρε δώσε" επί των βασικών πτυχών. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΟΗΕ εισηγείται σύσταση ομάδας εργασίας στην προεκλογική περίοδο. Στο πρωτοσέλιδό του, ο "Φ" αναφέρει ότι ουδεμία προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη επηρεάστηκε από τις ενοχλήσεις που είχε στο στήθος και συνεχίζει σήμερα κανονικά το πρόγραμμά του. Η Τουρκική Τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη προς τον οποίο εξέφρασε τη συμπάθειά του.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, παραδέχθηκε τις σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει στις δομές της κυπριακής οικονομίας η μη ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ, είπε, απαιτεί πλήρη εναρμόνιση και δεν παρέχει πια μεταβατικές περιόδους. Η "Χ" γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης μιλώντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε σε αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τερματισμό των ασκήσεων στον Ακάμα, λόγω της άρνησης της Εθνικής Φρουράς να παραχωρήσει άλλο πεδίο βολής για το σκοπό αυτό. Οι Αγγλοι ζήτησαν τρία πεδία βολής έναντι του Ακάμα.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι γυναίκα από την Αρμενία, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο κάτω από την προτασία των Ηνωμένων Εθνών, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απέλασης. Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί. Αλλού, η "CM" αναφέρεται στην νέα αυτοκτονία, του επιπλοποιού Γιαννάκη Ιωάννου, 37 χρόνων, από τη Λεμεσό. Βρέθηκε κρεμασμένος στο εργαστήρι του από τη 17χρονη κόρη του. Η Αστυνομία πιστεύει ότι αυτοκτόνησε αφού δεν μπορούσε να αντέξει τη διάλυση της οικογένειάς του.

Η "Financial Mirror" αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των πρώην Προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κίκη Λαζαρίδη και Βασίλη Ρολόγη. Ο κ. Λαζαρίδης υποστηρίζει ότι ο κ. Ρολόγης παρέλαβε μια ολοκληρωμένη εταιρεία και παρέδωσε χάος. Από την πλευρά του, ο κ. Ρολόγης δηλώνει ότι κατά την προεδρία Λαζαρίδη οι ζημιές των ΚΑ ήταν 13 εκ. λίρες ενώ κατά τη δική του προεδρία τα κέρδη έφθασαν τα 11 εκ. λίρες. Η "FM" γράφει ότι ο Σύνδεσμος Υπεραγορών Τροφίμων έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της κυβέρνησης για ζημιές που έχει υποστεί από τη νομοθεσία για τις τουριστικές περιοχές και από το διάταγμα για καθορισμό των ώρων λειτουργίας των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 14 May 1997 - 8:24:41 UTC