Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ) Τα εσωκομματικά στο Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα, οι διαβουλεύσεις της ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η κηδεία του 12χρονου Μάριου Κυριάκου που πνίγηκε την Παρασκευή, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" γράφει για "Καθοριστικό διήμερο για το ΔΗΣΥ" την Κυριακή και τη Δευτέρα με την πραγματοποίηση τόσο των επαρχιακών συνεδρίων στα οποία θα εκλεγούν οι επαρχιακές επιτροπές όσο και με την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις ανώτατες θέσεις στο κόμμα. Τα επαρχιακά συνέδρια αναμένεται, σύμφωνα με τον υπότιτλο, να είναι η πρώτη αναμέτρηση πριν από την τελική μάχη στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος 7 - 8 Ιουνίου. Εξάλλου ο "Α" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση, μετά που εξασφάλισε την αντιπροεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλού ο "Α" προβάλλει την κηδεία του 12χρονου Μάριου Κυριάκου στην Πάφο και γράφει ότι "ράγισαν οι πέτρες" καθώς το μικρό αγοράκι οδηγείτο στην τελευταία του κατοικία.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει ότι αποτελεί ομόφωνη η αποδοχή από τους πολιτικούς ηγέτες οι απευθείας συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πλέον ότι οι απευθείας συνομιλίες θα διεξαχθούν περί τα τέλη Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά διατηρεί σαν πάγια θέση της τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών. Σε άλλη στήλη της, η "Α" γράφει ότι ο τέως ΥΠΕΞ, Αλέκος Μιχαηλίδης, με γραπτή δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει κανένα κομματικό αξίωμα στις εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού στις 8 Ιουνίου αλλά θα συνεχίσει την προσφορά του στο κόμμα και στο δημόσιο.

Η "Μάχη" γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή, ανεξάρτητα αν αποδώσουν ή όχι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα απευθύνει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση θα διαβιβασθεί μετά την έκθεση του βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Η "Μ" γράφει επίσης ότι η ΕΔΕΚ θα επιχειρήσει να καταδείξει τα ευτελή κίνητρα του ΑΚΕΛ, προτείνοντας ως υποψήφιους για το λαϊκό μέτωπο τους Γιάννο Κρανιδιώτη και Μάριο Ηλιάδη.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι η Λευκωσία σπεύδει να προκαταλάβει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για απευθείας συνομιλίες, απαντώντας θετικά, πριν ακόμα ο ΓΓ διαβιβάσει τις προσκλήσεις για την έναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς. Την ίδια στιγμή εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι κσνείς δεν πρέπει να αναμένει από αυτόν να θεωρήσει το ψευδοκράτος του ως ανύπαρκτο, όταν θα παρακαθήσει σε συνομιλίες στο μέλλον. Σε άλλο θέμα εξάλλου η "Σ" γράφει ότι σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα του Σάϊπρους Κόλεϊτζ, η μάχη Αναστασιάδη - Συλλούρη για την προεδρία του ΔΗΣΥ, φαίνεται ότι διεξάγεται στήθος με στήθος, αφού οι δύο αντίπαλοι φέρονται ως ισοδύναμοι.

"Ο Φιλελεύθερος" σε κύριο θέμα του γράφει ότι η κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες αν προσκληθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ, κάνοντας ακόμα ένα βήμα μακριά από τις προϋποθέσεις που έθετε, όπως δηλαδή, προηγηθεί κοινό έδαφος επί βασικών πτυχών του Κυπριακού. Ο "Φ" γράφει ότι η χρονική στιγμή της κυβερνητικής εξαγγελίας θεωρείται ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι έλαβε χώρα τις παραμονές της επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και της καθόδου στο νησί του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Σε άλλη είδηση ο "Φ" γράφει ότι "κόβονται" τα σάντουϊτς, τα φορητά τηλέφωνα και τα αναψυκτικά για τους οδηγούς κατά την ώρα της οδήγησης, γιατί όπως έχει διαπιστώσει η τροχαία από καιρού, η οδήγηση με το ένα χέρι απασχολημένο εγγυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Το όραμα του Τσε θα πραγματωθεί" γράφει ότι σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες βράδυ το ΑΚΕΛ για να τιμηθούν τα 30 χρόνια από τη θυσία του παγκόσμιου επαναστάτη και οραματιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε η κόρη του, Αλεϊντα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι οι απολογητές του παλιού κόσμου δεν κοιμούνται ήσυχοι γιατί γνωρίζουν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού θα υλοποιηθεί. Η "Χ" γράφει επίσης ότι η Αρχή Λιμένων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηστής διοίκησης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, ακούστηκαν, "σημεία και τέρατα για ατασθαλίες, αναξιοκρατία ακόμα και δωροληψίες", αναφέρει η "Χ".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απορρίψει πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για απευθείας συνομιλίες, ενώ, είναι κοινή τους εκτίμηση, ότι ίσως να είναι η πιο σημαντική πρόσκληση των τελευταίων χρόνων για επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η "CM" αναφέρεται στην απόπειρα του Γιώργιου Χάρου, τρόφιμου του νοσοκομείου Αθαλάσσας, να στραγγαλίσει το γιο του, ο οποίος είναι ένοικος της Στέγης Νέα Ελεούσα, που βρίσκεται δίπλα από το νοσοκομείο Αθαλάσσας.

(KΥΠE/AXΡ/AZE/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 13 May 1997 - 7:24:44 UTC