Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή στήριξη Αυστραλίας στην κυριαρχία της ΚΔ
  • [02] Σουλτς: Θετικό ότι όλα τα κυπριακά κόμματα στηρίζουν την κυπριακή

    Προεδρία

  • [03] Το ΥΠΟΙΚ δανείστηκε 200 εκ. ευρώ μέσω δημοπρασίας γραμματίων
  • [04] Ζίμερ: Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα είναι πετυχημένη

  • [01] Ισχυρή στήριξη Αυστραλίας στην κυριαρχία της ΚΔ

    Την ισχυρή και διαρκή στήριξη της Αυστραλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράις σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό.

    «Σήμερα επαναβεβαίωσα στον Πρόεδρο Χριστόφια την ισχυρή και διαρκή στήριξη της Αυστραλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε η κ. Μπράις.

    Eξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στην εξεύρεση μιας δίκαιης και συνεχούς λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ Α των Ηνωμένων Εθνών που θα επανενώσουν την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

    «Τόνισα επίσης στον Πρόεδρο Χριστόφια την ελπίδα της Αυστραλίας για θετική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνημένης λύσης», υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε ότι δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά ούτε και έχουμε αμφιβολία για την ικανότητα και των δύο πλευρών να εξεύρουν μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Αυστραλίας στο Κυπριακό και για τη φιλοξενία και τη θαλπωρή με την οποία περιβάλλει την κυπριακή κοινότητα της Αυστραλίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του.

    «Τόνισα πως οι Κύπριοι μπορούν να διδαχθούν από την πείρα της Αυστραλίας σε ότι αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της πολυπολιτισμιτικότητας σ` αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της η κ. Μπράις αναφέρθηκε και στη μεγάλη κυπριακή κοινότητα της Αυστραλίας.

    «Η Αυστραλία είναι τυχερή που έχει τη 2η μεγαλύτερη κοινότητα Κυπρίων στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι της Αυστραλίας έχουν διαπρέψει σε πολλούς τομείς της κοινωνίας». Είναι, συμπλήρωσε, «πολύτιμα μέλη της κοινωνίας της Αυστραλίας».

    Εκτός από ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους, η Κύπρος και η Αυστραλία μοιράζονται στενούς δεσμούς ως μέλη της Κοινοπολιτείας, ανέφερε η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το σεβασμό στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Ειδική αναφορά έκανε στην πρακτική όπως είπε βοήθεια που μπόρεσε να προσφέρει η Αυστραλία στην Κύπρο μέσω της συμμετοχής Αυστραλών αστυνομικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε συνεχή βάση από το 1964.

    «Είμαι περήφανη για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν οι άντρες και γυναίκες αστυνομικοί μας».

    Χαιρέτισε επίσης τον πρόσφατο διορισμό ενός Αυστραλού αξιωματικού, με εμπειρία σε διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης , ως ανώτερου εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η κ. Μπράις αναφέρθηκε και σε μια ακαδημαϊκή πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Λα Τροβ της Μελβούρνης, τον Κυπριακό Ακαδημαϊκό Διάλογο. Πρόκειται, είπε, για ένα υποσχόμενο εγχείρημα δευτερεύουσας διπλωματίας που ενθαρρύνει δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διακοινοτικής συναντίληψης. Ως προς αυτό ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί σχετική εκδήλωση σε δύο εβδομάδες στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών.

    Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κάθε επιτυχία για την πρώτη κυπριακή Προεδρία της ΕΕ». Πρόκειται, είπε, για ένα σημαντικό εγχείρημα, μία πρόκληση καθώς και μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείξει η Κύπρος τις ικανότητες και τις δυνατότητές της.

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων ιδιαίτερα στον αναδυόμενο για την Κύπρο τομέα του τουρισμού και για το δώρο της φύσης το οποίο έχουμε ανεύρει, τον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα σ' ένα θερμό κλίμα ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομική κρίση».

    «Η περίοδος κρίσης την οποία διανύουμε έχει μεν ως υπόβαθρο την οικονομία, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας από τις διεθνείς σχέσεις, στη φτώχεια, την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές, την κρίση αρχών και αξιών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εξέφρασε την άποψη ότι «απαιτούνται πολιτικές οι οποίες να θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο».

    Χρειάζεται, συμπλήρωσε, «δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική, περιβαλλοντική ευαισθησία, έμφαση στην ανάπτυξη ως απαραίτητο εργαλείο για την περισσότερη απασχόληση και κοινωνική συνοχή».

    «Η Αυστραλία μπορεί να μας δώσει πολλά διδάγματα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τέλος ότι «ενημέρωσα επίσης τη Γενική Κυβερνήτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασα τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Αυστραλίας και την υποστήριξη της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και για τη φιλοξενία και τη θαλπωρή με την οποία περιβάλλεται η Κυπριακή κοινότητα της Αυστραλίας που αποτελεί απτή απόδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

    [02] Σουλτς: Θετικό ότι όλα τα κυπριακά κόμματα στηρίζουν την κυπριακή Προεδρία

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ή ιδεολογικών προσεγγίσεων στηρίζουν την Κυπριακή κυβέρνηση στη ενάσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων.

    Ο κ. Ομήρου από την πλευρά του ανέφερε ότι στη συνάντηση ήταν ομόθυμη η προσέγγιση ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ την δεδομένη στιγμή είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη, και ότι οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας δεν είναι η απάντηση στην κρίση.

    Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μία καθοριστική στιγμή και επανέλαβε ότι νοιώθει εντυπωσιασμένος και πολύ αισιόδοξος για την άψογη προετοιμασία που έχει γίνει.

    Είπε ότι στη σημερινή συζήτηση είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και προσέγγισης, θα στηρίξουν την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και αυτό όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο.

    [03] Το ΥΠΟΙΚ δανείστηκε 200 εκ. ευρώ μέσω δημοπρασίας γραμματίων

    Δημοπρασία γραμματίων του δημοσίου για την άντληση 200 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, διάρκειας 30 ημερών, διενήργησε με επιτυχία την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών, καταβάλλοντας επιτόκιο 4,5%.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, προσφέρθηκαν γραμμάτια του δημοσίου ονομαστικής αξίας 200 εκ. ευρώ με ημερομηνία έκδοσης την 6η Ιουνίου του 2012 και ημερομηνία λήξης την 6η Ιουλίου του ίδιου έτους.

    Λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 200 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κάλυψη 100% του αρχικού ποσού έκδοσης. Οι ανταγωνιστικές προσφορές ήταν 200 εκ. ευρώ, ενώ δεν έγινε καμία μη ανταγωνιστική προσφορά και έγιναν αποδεκτές όλες οι προσφορές.

    Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 996,26 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας γραμματίων του δημοσίου που αντιπροσωπεύουν ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 4,5%.

    [04] Ζίμερ: Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα είναι πετυχημένη

    Την βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα είναι πετυχημένη, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Γκάμπι Ζίμερ.

    Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού στα γραφεία του κόμματος στην Λευκωσία, η κ. Ζίμερ ότι από την ενημέρωση που έτυχαν χθες ως Πολιτικές Ομάδες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ``μείναμε άναυδοι και έκπληκτοι για το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας της Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Προεδρία που αρχίζει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει για έξι μήνες``.

    Κάθε φορά που ετοιμάζουμε μια Προεδρία, σημείωσε, επισκεπτόμαστε τις Κυβερνήσεις και συζητούμε τις προτεραιότητες της Προεδρίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 June 2012 - 13:29:13 UTC