Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεπεισμένος για καλή Κυπριακή Προεδρία ο Σουλτς

  • [01] Πεπεισμένος για καλή Κυπριακή Προεδρία ο Σουλτς

    Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα είναι μια καλή προεδρία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της Τουρκίας ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ ενόσω διαρκεί η κυπριακή προεδρία, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι δεν είναι δυνατό μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να λέει δεν συνομιλώ με την προεδρεύουσα.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη συνάντηση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια», ο κ. Σουλτς είπε ότι είναι ευρωβουλευτής 18 χρόνια, ενώ για 7,5 χρόνια ήταν πρόεδρος πολιτικής ομάδας και είδε πολλές προετοιμασίες για προεδρία της ΕΕ, αλλά καμιά τόσο καλά προετοιμασμένη.

    «Ειλικρινά, σπάνια είδα μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η κυπριακή και δεν είναι μια φιλοφρόνηση. Αυτή είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων» του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε συγκεκριμένα.

    Πολλοί, πρόσθεσε, έχουν διερωτηθεί κατά πόσο μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ. Ωστόσο, δήλωσε, όπως είπε και ένας πρόεδρος πολιτικής ομάδας, «δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες μόνο καλές και κακές υφίστανται», ανέφερε.

    Σημείωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η κυπριακή προεδρία θα είναι μια πολύ καλή προεδρία» και επεσήμανε ότι σημασία δεν έχει μόνο η οργάνωση, η οποία είναι άψογη, αλλά έχει σημασία και το περιεχόμενο που έχει αποδώσει η Κυπριακή Προεδρία.

    Ο κ. Σουλτς είπε ότι «αυτή τη στιγμή στην ΕΕ αντιμετωπίζουμε μεγάλες και έντονες προκλήσεις. Αυτό ισχύει για το σύνολο της ΕΕ. Τα θέματα που έχουν σχέση με το Ευρώ, τα θέματα όπως τι θα γίνει στο μέλλον στην Ελλάδα, στην Ισπανία, ή το ερώτημα το πώς θα βρούμε θέσεις απασχόλησης για τους νέους. Πώς είναι δυνατόν στην πλουσιότερη οικονομική ζώνη του κόσμου σε ορισμένες χώρες το 15% ή σε πολλές το ήμισυ των νέων είναι άνεργοι. Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοιου είδους καταστάσεις;», διερωτήθηκε.

    Το άλλο ερώτημα, είπε, είναι πώς θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε την ανάπτυξη γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απασχόληση και χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη εξυγίανση οικονομικών. Ολα αυτά, ανέφερε ο κ. Σουλτς, «μας απασχόλησαν σε βάθος σήμερα, και σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι καταλήξαμε όλοι στην ίδια άποψη, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέκλιναν σε αυτό το συμπέρασμα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε μια πολύ σημαντική έννοια, την κοινοτική, την ενωσιακή μέθοδο, που κατ' ουσία σημαίνει βούληση των 27 κρατών της ΕΕ να επιφέρουν δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών. Αυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα από τους κοινοτικούς θεσμούς που έχουν συσταθεί γι' αυτό ακριβώς το λόγο».

    Αυτή η ενωσιακή μέθοδος, είπε ο κ. Σουλτς, για πολλά χρόνια δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Ολοι έλεγαν ότι οι αρχηγοί κρατών γνωρίζουν τελικά τι είναι καλό για την Ευρώπη, όμως από όλο αυτό προέκυψε πολλές φορές τα συμφέροντα των κρατών να συγκρούονται και όχι να εξισορροπούνται».

    Ο κ. Σουλτς είπε όταν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31 Δεκεμβρίου θα προεδρεύει στην ΕΕ, όταν ο Προεδρεύων ομιλεί για αυτήν την κοινοτική μέθοδο, «αυτό είναι κάτι το οποίο το ΕΚ σε συντριπτική πλειοψηφία το θεωρεί σωστό».

    Τους επόμενους έξι μήνες, ανέφερε ο κ. Σουλτς, πρέπει να καταλήξουμε σε μια απόφαση για τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική μορφή που θα λάβει η ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια, από το 2014-2020. Και επί αυτού, συνέχισε, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία απόψεων.

    Εδώ λοιπόν, ανέφερε, η κυπριακή προεδρία θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ηράκλειο έργο. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ θα πρέπει να διεξάγουμε από κοινού διαπραγματεύσεις, καταρχήν σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών, στο τέλος όμως θα καταλήγουν στους επικεφαλής που θα πρέπει να συνομιλήσουν. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, εγώ εκπροσωπώ το ΕΚ».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σουλτς είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο μίλησε με συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι «αν είχα καπέλο θα το έβγαζα για να δείξω ότι υποκλίνομαι μπροστά στις ικανότητες αυτής της χώρας σχετικά με τις γνώσεις της για τα οικονομικά της Ευρώπης».

    Για το Κυπριακό, είπε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Η Κύπρος κατά τους επόμενους έξι μήνες, θα προεδρεύει σε αυτήν την ΕΕ. «Δεν είναι λοιπόν δυνατόν μια χώρα η οποία λέει, ‘επιθυμώ να γίνω μέλος αυτής της Ενωσης, από την άλλη να ισχυρίζεται ότι ‘ναι αλλά δεν αναγνωρίζουμε την προεδρία αυτής της Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό δεν μπορεί να υφίσταται. Και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς», τόνισε.

    Ανέφερε ότι το έκανε ήδη αυτό πριν λίγες μέρες στην Αγκυρα και θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανασυζητήσουμε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάσει τις αποφάσεις του, προβληματίζεται να θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο θέμα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή της στην Κύπρο, ο κ. Σουλτς είπε ότι ο Τούρκος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς, άφησε να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προέρχεται από την ΕΕ. Η Τουρκία το είπε αυτό», διευκρίνισε.

    Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον κ. Μπαγίς την άποψή του επί αυτού και «τού είπα ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, ένα κράτος το οποίο επιθυμεί να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ να λέει ότι δεν αναγνωρίζει μια άλλη που είναι ήδη μέλος και να λέει μάλιστα ότι όταν αυτό το άλλο μέλος θα έχει την προεδρία τότε θα διακόψουμε ως Τουρκία τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν γίνονται αυτά». Σημείωσε ότι ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτό είναι απαράδεκτο και αυτό το είπαν όλοι οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι η δική μου προσωπική άποψη, είναι μια θεσμική άποψη».

    Ο Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι το είπε αυτό πριν από τρεις μήνες στην τουρκική Κυβέρνηση σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και είχε προκύψει μια ένταση ανάμεσα στον κ. Μπαγίς και τον ίδιο.

    «Παρόλα αυτά, είχα την εντύπωση ότι ο κ. Υπουργός το κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει το ΕΚ σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξεύει και δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας, ο κ. Σουλτς επανέλαβε τις πιο πάνω δηλώσεις του. Ωστόσο, είπε ότι αν η Τουρκία «αναπτύξει άλλες δραστηριότητες ή αν λάμβανε μέτρα τα οποία σήμερα δεν μπορώ να προβλέψω, τότε αναμφίβολα η ΕΕ θα βρεθεί αλληλέγγυα με την Κύπρο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Τουρκία, σε τι ενέργειες θα μπορούσε να καταφύγει. Και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε», ανέφερε.

    «Ολοι γνωρίζουμε τη στάση της Τουρκίας και δεν νομίζουμε ότι θα καταφύγει σε άλλα μέτρα πέρα από αυτήν την αρνητική της στάση. Τουλάχιστον όχι σε τέτοιου είδους μέτρα που θα προκαλούσαν την αντίδραση της ΕΕ. Και να σας το πω με κάθε ειλικρίνεια. Την ΕΕ την ενδιαφέρει η Κύπρος. Ολοι μας ενδιαφερόμαστε τα μάλα, θα έλεγα μάλιστα, να αναζητήσουμε λογικές μορφές συνεργασίας με την Τουρκία».

    Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά, «ανέκαθεν, ήμουνα και εξακολουθώ να είμαι οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ γιατί πιστεύω ότι η Τουρκία ως μέλος της Ενωσης αυτής, θα της είναι πολύ πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματά της. Πολύ περισσότερο από το να είναι εκτός Ενωσης».

    Είπε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, σημίωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η επίλυση των προβλημάτων γίνεται πολύ πιο εύκολα μέσα από το διάλογο. Γι΄αυτό λοιπόν αν κάποιος εκτοξεύει απειλές, εγώ το πρώτο που κάνω είναι να αναζητήσω το διάλογο. Και αν, ας υποθέσουμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, εκτοξεύονταν απειλές, εγώ ως Πρόεδρος του ΕΚ θα αναζητούσα τότε το διάλογο για να διαπιστώσω τι συμβαίνει και τότε να σκεφτώ πώς μπορώ να συμβάλω στη λύση. Δεν νομίζω ότι κανείς θα πρέπει να σχολιάζει προβλήματα που τώρα δεν υφίστανται».

    Σε ερώτηση αν πριν από τη συνάντησή του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο συζήτησε με την τουρκική Κυβέρνηση το θέμα της Σχολής της Χάλκης και τι του είπε η Αγκυρα, ο κ. Σουλτς είπε ότι στις συζητήσεις του με την τουρκική Κυβέρνηση δεν έθιξε το θέμα της Σχολής της Χάλκης αυτή τη φορά.

    «Τη θέση μου για τη Χάλκη την γνωρίζετε πολύ καλά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει αυτή η Σχολή. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο έχω αναφέρει πριν από πολύ καιρό», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 May 2012 - 21:29:07 UTC