Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ: Δεν δικαιολογείται σύγκληση διεθνούς διάσκεψης
  • [02] Συνάντηση Προέδρου Βουλής - Νέου Διοικητή ΚΤ
  • [03] Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε Ερευνα / Καινοτομία

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ: Δεν δικαιολογείται σύγκληση διεθνούς διάσκεψης

    Δεν θα ήταν σωστό να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο Κυπριακό, δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και επισημαίνει ότι ενδεχόμενος τερματισμός της αποστολής του για το Κυπριακό είναι κάτι που "δεν επιθυμεί η διεθνής κοινότητα".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι "δεν καθίσταται δυνατή η πρόοδος". "Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, αλλά εγώ και ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατόν να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Κάνω έκκληση προς τους ηγέτες αμφότερων των πλευρών ότι ποτέ δεν είναι αργά" είπε και τόνισε πως έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και πως θα το συζητήσει ξανά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Δεν πρέπει να χαθεί η επιτάχυνση που υπάρχει με την πρόοδο που υπήρξε μέχρι στιγμής. Θα συζητήσω τι μπορεί να γίνει για να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή" είπε ο ΓΓ.

    Ερωτηθείς για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα δώσει τέλος στην αποστολή του σε σχέση με το Κυπριακό, ο ΓΓ είπε "ο τερματισμός δεν θα ωφελήσει κανέναν, αλλά ούτε και τη σταθερότητα και τη ασφάλεια στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής αυτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε".

    Απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλη μέθοδος συνομιλιών, αφού "οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από τη δεκαετία του 70 έχουν αποτύχει", ο ΓΓ είπε πως "αυτή είναι μία διαδικασία που χειρίζονται οι Κύπριοι και αυτοί που θα προβούν στα μελλοντικά βήματα και θα βρουν τις μεθόδους των συνομιλιών, είναι η ηγεσία των δύο πλευρών. Ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι σε συνεχή επαφή με τους δύο ηγέτες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος συνομιλιών".

    [02] Συνάντηση Προέδρου Βουλής - Νέου Διοικητή ΚΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για να επιτευχθούν οι στόχοι αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ευρύτερα η κυπριακή οικονομία, έδωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου ύστερα από την πρώτη συνάντηση του στη Βουλή με το νέο Διοικητή της ΚΤ της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη. Ταυτόχρονα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά την κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δοθούν ευκαιρίες για να υπάρξουν συμφωνίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να βγει η Ευρώπη από την παρατεταμένη ύφεση και την οικονομική σταθερότητα και να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

    Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤ ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια πολύ αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα βοηθήσουν όπως η Κύπρος αντεπεξέλθει των σημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα αλλά και την υπόλοιπη οικονομία. Στο επίκεντρο της συνάντησης και της ανταλλαγής απόψεων βρέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ``τα προβλήματα και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, υπό το φως των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο τις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα``.

    Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε στον κ. Δημητριάδη κάθε επιτυχία στα καθήκοντα του που είναι άκρως σημαντικά, όπως είπε, ``για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για την οικονομία του τόπου ευρύτερα``. Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο δρόμος για να βγει από την κρίση η οικονομία στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ και στην Κύπρο δεν είναι μονόπλευρη λιτότητα, σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία - πρέπει ασφαλώς να λαμβάνονται μέτρα για την τιθάσευση των δημοσιονομικών δεικτών - αλλά είναι παράλληλα μέτρα ανάπτυξης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``κατά την κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το προσεχές εξάμηνο θα δοθούν ευκαιρίες, μέσα στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της κυπριακής προεδρίας και για το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 και στα πλαίσια του Six Pact και στο πλαίσιο της πολιτικής για την καλύτερη Ευρώπη, να υπάρξουν πράγματι συμφωνίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να βγει η Ευρώπη από την παρατεταμένη ύφεση και την οικονομική σταθερότητα και να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής``.

    [03] Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε Ερευνα / Καινοτομία

    Αναφορά στις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, έκανε στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλας. Ο Κύπριος Υπουργός, είχε την ευκαιρία στη διάρκεια της τελευταία συνεδρίας του Συμβουλίου επί Δανέζικης Προεδρίας, να παρουσιάσει τις προτεραιότητας της κυπριακής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική κρίση που διανύουμε, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, αυξάνει την ευθύνη μας ως Προεδρία έναντι των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών».

    Ο Υπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η κύρια προτεραιότητά της κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας θα είναι ο «Ορίζοντας 2020», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020. Με βάση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από της προηγούμενες Προεδρίες του Τρίο, την Πολωνία και τη Δανία, θα επιδιώξουμε, είπε, την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο για τις διάφορες νομοθετικές προτάσεις του προγράμματος, τους Κανόνες Συμμετοχής και το Ειδικό Πρόγραμμα εφαρμογής του. Επίσης, η Κύπρος θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία για τον Κανονισμό και την Στρατηγική Ατζέντα Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το οποίο θα είναι μέρος του Ορίζοντα 2020, ανέφερε.

    Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της κινητικότητας των ερευνητών και της διασυνοριακής συνεργασίας των ερευνητικών φορέων στην Ευρώπη.

    Τέλος, ως Προεδρία, θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με έμφαση στην Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία. Η αξιοποίηση της πολιτικής ώθησης που επέφερε η «Αραβική Άνοιξη» είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και την χωρών της Μεσογείου στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό θα αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης κατά τη διάρκεια της Άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 2012, κατέληξε ο κ. Μαλάς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 May 2012 - 15:29:11 UTC