Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδικαιολόγητη θεωρεί το Υπ. Οικονομικών τη νέα υποβάθμιση από Moody’s
  • [02] Προτεραιότητα τα δικαιώματα του καταναλωτή
  • [03] Συνεργασία για ηλεκτρισμό και νερό
  • [04] Υπ. Παιδείας: Κάλεσμα αγώνα προς μαθητές

  • [01] Αδικαιολόγητη θεωρεί το Υπ. Οικονομικών τη νέα υποβάθμιση από Moody’s

    Αδικαιολόγητη θεωρεί το Υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση, που ανακοίνωσε σήμερα ο Οίκος Moody’s, της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα (από Baa3 σε Ba1 για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και από Prime-3 σε Not-Prime για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση), με την προοπτική αξιολόγησης της Δημοκρατίας να τίθεται σε αρνητικό ορίζοντα.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ``η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών και στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους``.

    ``Παράλληλα``, συνεχίζει η ανακοίνωση, ``σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η Κυβέρνηση εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος``.

    ``Είναι πάντως αξιοσημείωτο``, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών, ``ότι ο Οίκος Moody’s, αναγνωρίζει τη σημασία των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν και μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι αρχικά ανέμενε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο``.

    ``Επίσης``, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ``ο Οίκος σημειώνει τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές που διαφαίνονται από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι λόγοι αυτοί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συγκράτησαν την υποβάθμιση στη μία βαθμίδα μόνον``.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η νέα υποβάθμιση ήρθε ``μετά την ανακοίνωση του Οίκου Moody’s στις 4 Νοεμβρίου 2011 για τοποθέτηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση``.

    ``Ο Οίκος αιτιολογεί την απόφασή του, μεταξύ άλλων, με δύο βασικές παραμέτρους``, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η μία παράμετρος, όπως αναφέρει το Υπουργείο, είναι ``ο αυξημένος κίνδυνος για την κυπριακή Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να προσφέρει στήριξη προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λόγω των ζημιών του τελευταίου από τις επενδύσεις σε ελληνικό χρέος και την έκθεση του στην ελληνική οικονομία``.

    Ο Οίκος αξιολόγησης λαμβάνει, επίσης υπ` όψη του ως τη δεύτερη παράμετρο, ``την πιθανότητα, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς για την Κύπρο, η οποία οδήγησε και στο αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, να συνεχίσει να επικρατεί, με αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω αναταράξεων στη χρηματοδότηση της Κυβέρνησης και των εγχώριων τραπεζών``.

    Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι ``είναι της άποψης πως οι πιο πάνω αρνητικοί παράμετροι, που λήφθηκαν υπ` όψη στην αξιολόγηση, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την επιχειρηματολογία του Οίκου στην τελευταία του υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου 2011 και δεν δικαιολογούν την τωρινή υποβάθμιση``.

    ``Παρ` όλα αυτά``, συνεχίζει η ανακοίνωση, ``η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, τόσο λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην ΕΕ όσο και από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ειδικά``.

    [02] Προτεραιότητα τα δικαιώματα του καταναλωτή

    Η προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού.

    Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή, η Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο έχει εναρμονίσει τις νομοθεσίες που αφορούν τα χρηματοοικονομικά θέματα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, επιδιώκοντας να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

    Αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα διασφαλίσει ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον όπου οι καταναλωτές θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους όταν δεν ικανοποιηθούν και να απαιτήσουν αποζημίωση όταν τους προμηθεύουν ελαττωματικά προϊόντα ή κακής ποιότητας υπηρεσίες.

    Η κ. Αντωνιάδου είπε ότι στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά την αυστηρή εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών και έχουν τεθεί υπό συνεχή παρακολούθηση οι διαφημίσεις για καταθετικά και δανειοδοτικά σχέδια για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

    [03] Συνεργασία για ηλεκτρισμό και νερό

    Στην αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, ειδικά σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και της Κύπρου, αποσκοπεί η κατασκευή μιας πειραματικής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στην Κύπρο.

    Η μελέτη και η κατασκευή της εντάσσεται στο έργο «Ηλιοθερμική Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Νερού» το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, και το Δίκτυο Πράξη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Το έργο, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, πραγματεύεται την τεχνολογική λύση της συμπαραγωγής αφαλατωμένου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας την ηλιοθερμική μέθοδο αποκομιδής ηλιακής ενέργειας ως ικανή να συμβάλει ουσιαστικά στην μέσο- και μακροπρόθεσμη επίλυση τόσο του ενεργειακού όσο και του υδατικού προβλήματος νήσων και περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Συντονιστής του Ινστιτούτου Κύπρου Γιώργος Τζαμτζής, για την κάλυψη των αναγκών σε νερό οι χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής στρέφονται ολοένα και πιο έντονα στην λύση της αφαλάτωσης, μία μέθοδο που αν και δοκιμασμένη και τεχνολογικά ώριμη, απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας.

    [04] Υπ. Παιδείας: Κάλεσμα αγώνα προς μαθητές

    Κάλεσμα στους μαθητές να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της απάθειας, της αδιαφορίας και της περιθωριοποίησης, και να αγωνιστούν μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό για την πρόοδο και την ευημερία, απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους σε μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης Ηρώων Μαθητών.

    ``Ενώστε τις δυνάμεις σας στον αγώνα για την απαλλαγή από την κατοχή, για την επανένωση της πατρίδας μας και για την οικοδόμηση μιας Κύπρου ειρηνικής και ευτυχισμένης, κοινής πατρίδας για όλους τους κατοίκους της. Αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη των ηρώων μαθητών μας, οι οποίοι με τη θυσία τους χάραξαν το δρόμο της αρετής και του καθήκοντος``, αναφέρει ο κ. Δημοσθένους.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Δημοσθένους επισημαίνει ότι η 13η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης Ηρώων Μαθητών της Κύπρου και αναφέρεται στην προσφορά και τη θυσία των μαθητών και μαθητριών στους αγώνες του κυπριακού λαού. Σημειώνει ότι μαθητές και μαθήτριες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, και ότι ήρωες μαθητές έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία την ταραγμένη περίοδο 1971-1974.

    ``Η νεολαία του τόπου μας σφυρηλατήθηκε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Επώνυμοι ήρωες και ανώνυμοι αγωνιστές μαθητές περπάτησαν το δύσκολο αλλά περήφανο δρόμο της προσφοράς και της θυσίας``, αναφέρει και προσθέτει ότι ``σήμερα η Κύπρος μας σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, γιατί οι στιγμές που περνά είναι δύσκολες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 March 2012 - 11:29:11 UTC