Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Ο Πρόεδρος προσπάθησε για συγκλίσεις στο Εθνικό
  • [02] Νέες ανακοινώσεις για επενδύσεις ξένων στην Κύπρο εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ
  • [03] Υπεγράφη το δάνειο ΕΤΕπ 130 εκ. ευρώ προς ΑΗΚ
  • [04] ΚΟΤ: Διατήρηση τουρισμού από Γερμανία το 2012

  • [01] Εκπρόσωπος: Ο Πρόεδρος προσπάθησε για συγκλίσεις στο Εθνικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την παραγωγική και εποικοδομητική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απορρίπτοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν επιδίωξε την επίτευξη συγκλίσεων κατά την τελευταία συνεδρία του Σώματος.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ``ο Πρόεδρός όχι μόνο προσπάθησε, αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση από τέσσερα σημεία, με στόχο να καταλήξει το Εθνικό Συμβούλιο σε μια ομόφωνη απόφαση σχετικά με την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα`` ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι περιλαμβάνει την επαναβεβαίωση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου του 2009. Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σημείο της πρότασης αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται, ενώ το τρίτο αναφέρεται στη συνέχιση και εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την καταγγελία και αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας, σε συνεργασία με τη Βουλή, τα κόμματα. Τέλος, είπε ότι το τελευταίο σημείο της πρότασης σχετίζεται με την ανάληψη προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου λύσης, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ε/κ πλευρά, όταν και εφόσον θεωρήσει ότι αυτό είναι χρήσιμο.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την πρόταση αυτή προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά την πρωινή σύνοδο, χθες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους το απόγευμα, με στόχο να διαμορφωθεί μια κοινή θέση για το τι δέον γενέσθαι ενόψει των εξελίξεων.

    Ερωτηθείς αν ο λόγος που δεν έγινε κατορθωτό να καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρόταση του είναι ότι ``τσακωνόταν με τους ηγέτες των κομμάτων``, ο κ. Στεφάνου απάντησε ``κάθε άλλο`` και αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκ μέρους διαφόρων πολιτικών δυνάμεων να επικρατήσουν ``λογικές μειοψηφίας και πλειοψηφίας`` κατά τη συνεδρία του Εθνικού.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι σώμα συλλογικού προβληματισμού και συζήτησης στο Κυπριακό, που στόχο έχει την παροχή στήριξης στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής.

    Είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο λειτουργούσε πάντοτε ως συμβουλευτικό σώμα, με όρους ομοφωνίας και όχι με λογικές μειοψηφίας και πλειοψηφίας, όπως ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θέλουν τώρα να λειτουργεί.

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο συμβουλευτικός ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είχε επαναβεβαιωθεί από όλα τα μέλη του στην ειδική συνεδρία που έγινε για τη λειτουργία του σώματος, το Νοέμβριο του 2008.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο παραγωγικά και εποικοδομητικά, και για το λόγο αυτό έγιναν τόσες πολλές συνεδρίες, μεταξύ αυτών και δύο τετραήμερες.

    Το Εθνικό Συμβούλιο για να εκπληρώνει τον ρόλο του δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια συνεχή και μόνιμη κριτική, επίκριση και απόρριψή των θέσεων και της πολιτικής της ε/κ πλευράς, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, υποχρεώνει την ε/κ πλευρά σε εσωστρέφεια και απονευρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που ορθώνονται ενόψει της προσπάθειας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Είπε ακόμη ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί ερωτηματικά στο εξωτερικό για τις προθέσεις και τη θέληση της ε/κ πλευράς, τα οποία καλλιεργεί και εκμεταλλεύεται η Τουρκία.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία δεν έγινε κατορθωτό να καταλήξει το Εθνικό Συμβούλιο σε μια ομόφωνη απόφαση, συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή επέτεινε την απογοήτευση στους πολίτες, που αναμένουν από την πολιτική ηγεσία συναίνεση και κοινή δράση για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και την διατήρηση της προοπτική λύσης. Αυτό, συμπλήρωσε, εξυπηρετείται με την έκφραση θέσεων και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και όχι με τη συνεχή άρνηση και απόρριψη.

    Ακόμη, επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μένοντας συνεπής στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επίπεδου 1977 και 1979.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι διάφορες πολιτικές δυνάμεις επεδίωξαν να καταλήξει το Εθνικό Συμβούλιο με λογικές μειοψηφία και πλειοψηφίας αναφορικά με θέσεις της ε/κ πλευράς, τις οποίες μάλιστα απορρίπτει ο κ. Ερογλου.

    ``Είναι να διερωτώνται οι πολίτες πώς εξυπηρετείται η πολιτική της ε/κ πλευράς και ο στόχος για να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται σε αρχές``, είπε και ο κ. Στεφάνου. Διερωτήθηκε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί ``με το να ομφαλοσκοπούμε`` και να είμαστε ``συνεχώς εσωστρεφείς`` αναφορικά με τις θέσεις της ε/κ πλευράς ή με το να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την αρνητική στάση της Τουρκίας που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου και την ουσιαστική συζήτηση στο Κυπριακό.

    ``Οι πολίτες κρίνουν και μπορούν να αντιληφθούν ποια είναι η εποικοδομητική προσέγγιση για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση και ποια είναι αυτή η προσέγγιση που το μόνο που δημιουργεί είναι αντιπαραθέσεις και τσακωμούς στο εσωτερικό μέτωπο``, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] Νέες ανακοινώσεις για επενδύσεις ξένων στην Κύπρο εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

    Στην εξαγγελία ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα υπάρξει τουλάχιστον μια ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης για ενδιαφέρον ξένου επενδυτή για επενδύσεις στην Κύπρο, προέβη την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς ξένων επενδυτών.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει από το Κατάρ να ξεκαθαρίσει επισήμως, κατά πόσον ενδιαφέρεται ή όχι να υλοποιηθεί η επένδυσή του και ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος που μπορεί να περιμένει η Κυβέρνηση την επίσημη τοποθέτηση του Κατάρ ``δεν ξεπερνά τις αμέσως επόμενες ημέρες``, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ``υπάρχουν πολλοί στη σειρά`` που περιμένουν να συζητήσουν με την Κυβέρνηση για το ίδιο τεμάχιο.

    ``Σας δίνω την υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα υπάρξει τουλάχιστον μια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Κυβέρνησης``, είπε ο κ. Καζαμίας, ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για επενδύσεις στην Κύπρο

    [03] Υπεγράφη το δάνειο ΕΤΕπ 130 εκ. ευρώ προς ΑΗΚ

    Χρηματοδοτική σύμβαση για παραχώρηση δανείου στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για αποκατάσταση της μονάδας πέντε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, συνολικής ισχύος 220 Μεγαβάτ, υπέγραψαν το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την ΕΤΕπ που ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως είπε, ``στις εκκλήσεις μας για να δώσουν χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό`` και σημείωσε ότι ``η έγκριση του δανείου θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία και θα τονώσει τα οικονομικά της ΑΗΚ, αφού είναι γνωστό ότι οι όροι παραχώρησης δανείου από την ΕΤΕπ είναι συγκριτικά καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη πηγή εσωτερικής και εξωτερικής χρηματοδότησης``.

    Ο κ. Σακελλάρης είπε ότι ``το δάνειο αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο`` και πρόσθεσε ότι ``αυτό είναι το έκτο δάνειο που χορηγούμε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου`` και ``έχουμε προσφέρει σημαντική στήριξη σε έργα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο``.

    Επίσης, ο κ. Σακελλάρης διαβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη στην Κύπρο και το 2012 και πρόσθεσε ότι η σημερινή υπογραφή είναι η πρώτη γι’ αυτή την χρονιά που η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της ΕΕ.

    [04] ΚΟΤ: Διατήρηση τουρισμού από Γερμανία το 2012

    Στόχος του ΚΟΤ είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των αφίξεων από τη Γερμανία το καλοκαίρι του 2012 στα επίπεδα του 2011, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης από το Βερολίνο, όπου μετέβη για επαφές στο πλαίσιο της μεγάλης τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ.

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι κατά το καλοκαίρι του 2011 σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 13,4% από τη γερμανική αγορά, σε σχέση με το 2010, με τους Γερμανούς τουρίστες να ανέρχονται σε 158 χιλιάδες και τη Γερμανία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών-πηγών τουρισμού για την Κύπρο.

    «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον αριθμό αφίξεων και το 2012», είπε ο κ. Ορουντιώτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα γενικό μούδιασμα στη γερμανική αγορά όσον αφορά τις παρακρατήσεις για το καλοκαίρι, κάτι που όπως είπε συμβαίνει με τους περισσότερους των τουριστικών προορισμών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 March 2012 - 18:29:10 UTC