Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχικές τοποθετήσεις στο Greentree
  • [02] Η ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • [03] Αύξηση εσόδων από πλοιο-διαχειρίστριες εταιρείες
  • [04] Τα εύσημα στην Κύπρο από Ρεν και Ντράγκι

  • [01] Αρχικές τοποθετήσεις στο Greentree

    Ελληνοκυπριακή πηγή, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στη διάρκεια του προγεύματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τους εκπροσώπους τους, ο Μπαν Γκι-μουν που ήταν κι ο μόνος που μίλησε ήταν γενικόλογος και δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προθέσεις του διεθνούς οργανισμού.

    Καλωσόρισε τους δύο ηγέτες ευχαριστώντας τους για την αποδοχή της πρόσκλησής του και την προσέλευσή τους στις συνομιλίες και περιορίστηκε στην ευχή να έχει αποτέλεσμα το Greentree για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

    Μετά το πρόγευμα, οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν σε διαφορετικό κτήριο και συνεχίστηκαν με τις πρώτες εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών.

    Πρώτος τοποθετήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος κινήθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων δημοσίων δηλώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, για τέλος του δρόμου και καθορισμό της διεθνούς διάσκεψης ανεξαρτήτως της εξέλιξης στη διαπραγμάτευση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, εξέφρασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση την καλή θέληση της ε/κ πλευράς να προχωρήσουν οι συνομιλίες, προϋπόθεση όμως είναι να τηρηθούν ορισμένα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Δηλαδή, να μην ανοίγουν εκ νέου κεφάλαια όπου έχει υπάρξει σύγκλιση, και να παραμείνουμε στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών. Οσο για το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ήταν σαφής ότι δεχόμαστε να οριστεί μόνο αφού υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

    Μέχρι και τον πρώτο κύκλο των εισαγωγικών τοποθετήσεων του γενικού γραμματέα και των πλευρών δεν είχαν διασαφηνιστεί οι προθέσεις του διεθνούς οργανισμού, κάτι το οποίο αναμενόταν να γίνει αργότερα, που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Μετά από σύντομο διάλλειμα που έγινε αφού ολοκληρώθηκαν οι αρχικές τοποθετήσεις, συνεχίστηκαν οι κοινές συναντήσεις, τις οποίες θα ακολουθήσει γεύμα των πλευρών με το γενικό γραμματέα.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν ζητήθηκε να δοθούν περιγράμματα, ενώ από το απόγευμα στις εκ του σύνεγγυς επαφές θα αρχίσει η συζήτηση των κεφαλαίων, με πιθανότερο πρώτο κεφάλαιο τη διακυβέρνηση.

    [02] Η ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

    Οι εξελίξεις σχετικά με το Ιραν και τη Συρία ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας της Δευτέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, το Συμβούλιο αποφάσισε την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων εναντίον του στα πλαίσια των ενεργειών της ΕΕ για καταστολή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν το χρηματοοικονομικό τομέα, τις μεταφορές καθώς και τον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένης και της επιβολής, κατά φάσεις, ενός εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από την ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2012

    Σε παρέμβασή της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της αναφορικά με την άρνηση της Τεχεράνης να εφαρμόσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις συνεχιζόμενες ενέργειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου.

    [03] Αύξηση εσόδων από πλοιο-διαχειρίστριες εταιρείες

    Οριακή αύξηση κατά 1 εκ ευρώ σημείωσαν το πρώτο 6μηνο του 2011 τα έσοδα από πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες στην Κύπρο, που δεν έχουν ωστόσο την έδρα τους στην Κύπρο, φθάνοντας στο 4,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Πλοιοδιαχειριστριών Εταιρειών, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα, η πλειονότητα των εσόδων (57%) προέρχεται από τη Γερμανία, ενώ σημαντικά έσοδα προέρχονται από την Ελβετία (11%) και από τη Λετονία (7%). Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν τις χώρες από τις οποίες γίνονται οι μεταφορές των πληρωμών στην Κύπρο.

    Οι περισσότερες εταιρείες του τομέα έχουν έσοδα μεταξύ ενός και δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο υπάρχουν λίγες αλλά πολύ μεγάλες εταιρείες με έσοδα που ξεπερνούν τα 27 εκ. σε ένα εξάμηνο. Συνολικά τα έσοδα πλοιοδιαχείρισης από εταιρείες που δεν εδρεύουν στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανέρχονταν στα 431 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4,9% του ΑΕΠ της Κύπρου. Η αύξηση που σημειώθηκε το εξάμηνο αυτό άγγιξε το 1 εκ. καθώς τα έσοδα από 431 εκ. αυξήθηκαν στα 432 εκ ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρά την οικονομική κρίση, ο τομέας της πλοιοδιαχείρισης διατήρησε τη σταθερή του απόδοση, καθώς εξαρτάται περισσότερο από έσοδα του εξωτερικού παρά του εσωτερικού. Αναμένεται επίσης, ότι τα έσοδα θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

    Οι υπηρεσίες πλοιοδιαχείρισης προσφέρονται σχεδόν αποκλειστικά σε πλοία με σημαίες ξένων χωρών. Μόνον το 9% των εσόδων αντιπροσωπεύουν πλοία υπό κυπριακή σημαία το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τα πλοία υπό γερμανική σημαία αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων με 65%, τα ρωσικά ακολουθούν καθώς αποτελούν το 5%.

    [04] Τα εύσημα στην Κύπρο από Ρεν και Ντράγκι

    Τα εύσημα έδωσαν στην Κύπρο για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο κ. Ρεν στην αναφορά του για την Κύπρο, με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ``έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο η οποία έλαβε δύσκολες αποφάσεις που της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία ευρίσκετο``.

    Ο κ. Ρεν, σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, ανέφερε επίσης για την Κύπρο ότι ``σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποφασιστικότητα ελήφθησαν μέτρα τα οποία κρίνονται πάρα πολύ ικανοποιητικά για να μειώσουν και το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα στα ανεκτά πλαίσια``. Ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε ότι με βάση τη δύσκολη θέση στην οποία ήταν η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιστολή στις 11 Νοεμβρίου με την οποία προειδοποιούσε για τη λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένου και του πρόστιμου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κλήθηκαν να κάνουν παρέμβαση οι εκπρόσωποι των χωρών που υλοποίησαν τις υποδείξεις που τους είχαν γίνει, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Σημείωσε ότι στην παρέμβασή του ευχαρίστησε ``την Επιτροπή για την επιστολή που μας έστειλε στις 11 Νοεμβρίου, η οποία ήταν καταλυτική``, όπως είπε, ``στο να δημιουργηθεί και μια πολιτική συναίνεση και στη βάση της οποίας ουσιαστικά η κυπριακή Κυβέρνηση έκτισε την επιχειρηματολογία για την πρόταση των μέτρων για τα οποία υπήρξε πολιτική και κοινωνική συναίνεση``.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη πως έκανε αναφορά και στα μέτρα που λήφθησαν από την Κύπρο και ``τα οποία μας επιτρέπουν να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 κατά 3,5 μονάδες βάσης, συγκριτικά με το έλλειμμα του 2011`` και τόνισε ότι ``αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε πάρα πολύ σοβαρά τη λήψη μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, η οποία δεν είναι μονάχα επιλογή είναι πολύ περισσότερο μία αναγκαιότητα``. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με στόχο να καταδείξει ότι η Κύπρος έχει περιθώρια βελτίωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ``αν και έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και αν και η Κυβέρνηση προωθεί το δεύτερο γύρο επίδειξης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση, μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012, εντούτοις η Κυβέρνηση, η οποία αναμένει να έχει οικονομικά οφέλη, δεν περιλάβαμε αυτή την πρόβλεψη μέσα στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 January 2012 - 20:29:12 UTC