Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελετή έναρξης της Δανέζικης Προεδρίας ο Πρόεδρος
  • [02] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στο Greentree, λέει ο Εκπρόσωπος
  • [03] ΥΠΑΜ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με Ισραήλ
  • [04] Εκτίμηση προς το έργο του ΚΥΠΕ εξέφρασε ο Εκπρόσωπος

  • [01] Στην τελετή έναρξης της Δανέζικης Προεδρίας ο Πρόεδρος

    Στην επίσημη τελετή έναρξης της Δανέζικης Προεδρίας της ΕΕ θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης για την Κοπεγχάγη. Στην τελετή θα παραστούν οι αρχηγοί κρατών του Τρίο της ΕΕ - Πολωνίας, Δανίας, Κύπρου.

    Στο περιθώριο της τελετής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Δανίας Helle Thorning-Schmidt, με την οποία θα συζητήσει θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία των χωρών τους στο πλαίσιο του Τρίο, την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου Δανίας στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν, επίσης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Δανέζικης Προεδρίας, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην αποτίμηση του έργου της Πολωνικής Προεδρίας.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προβεί σε ενημέρωση για την πρόοδο των προετοιμασιών της Κύπρου για ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα συνεργασίας Κύπρου και Πολωνίας στο πλαίσιο του Τρίο. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει και της συνάντησης στο Greentree αναμένονται, επίσης, να απασχολήσουν τη συνάντηση.

    [02] Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στο Greentree, λέει ο Εκπρόσωπος

    Η Κυβέρνηση απορρίπτει τις απόψεις που εκφράζονται από πολιτικά κόμματα για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης στα τέλη του μήνα και διαμηνύει ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του θέματος είναι γνωστές και σταθερές. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης στο ΚΥΠΕ επ ευκαιρίας του νέου έτους και κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζονται ενόψει της συνάντησης στο Greentree και υπό το φως της δημοσιοποίησης των επιστολών του ΓΓ στις δύο πλευρές, είπε ότι «η ίδια η επιστολή γράφει, και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρχουν». Ανέφερε ότι είναι γνωστή στα Ηνωμένα Εθνη η σταθερή μας θέση ότι «εκτός από τα χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχτούμε ούτε και επιδιαιτησίες και διαμεσολάβηση».

    Παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας «ότι δεν πρόκειται εμείς στη συζήτηση και στις διαπραγματεύσεις να ξεφύγουμε από τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ούτε και από τη διαδικασία που με τα Ηνωμένα Εθνη έχουμε συμφωνήσει για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, διαδικασία που δεν περιλαμβάνει επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ούτε και γεφυρωτικές προτάσεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να αποδεχθούμε». «Γι αυτό ακριβώς το λόγο έχω αναφερθεί και στα θέματα της διαμεσολάβησης, είναι οι δύο πλευρές που καλούνται να συμφωνήσουν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού για να μπορέσουμε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει στην επιστολή του», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΥΠΑΜ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με Ισραήλ

    Αρκετά επιτυχή χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Κυριακή ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, λέγοντας ότι τo κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και οι συνομιλίες παραγωγικές.

    Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το 2012 χαρακτηρίστηκε ως έτος στρατηγικών αποφάσεων. Η προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, ανέφερε, έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό επί Υπουργίας Κώστα Πακακώστα, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του χαρακτηρίστηκε από όλους ως ιστορική και πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    ``Η εξεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο κρατών δημιουργεί νέα δεδομένα για συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της ειρήνης``. Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι είχαν συναντήσεις και συνομιλίες αντιπροσωπειών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, τον Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

    Υπέγραψαν, ανέφερε, δύο συμφωνίες, μια αμυντικής συνεργασίας και μια για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών που θέτουν τη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. ``Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ομαλότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση και με πλήρη συμμόρφωση πάντοτε προς το Διεθνές Δίκαιο και σαν αποτέλεσμα της επιδίωξης μας αυτής η πρόοδος των λαών της περιοχής``.

    [04] Εκτίμηση προς το έργο του ΚΥΠΕ εξέφρασε ο Εκπρόσωπος

    Την εκτίμηση της Κυβέρνησης για το έργο που επιτελεί το ΚΥΠΕ εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης στα γραφεία του Πρακτορείου με την ευκαιρία του νέου έτους. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, στο δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο που θα διαδραματίσει το ΚΥΠΕ στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ο ρόλος του ΚΥΠΕ είναι πάρα πολύ σημαντικός, ειδικά φέτος που η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και «το ΚΥΠΕ μαζί με άλλους φορείς καλείται να βγάλει την καλή εικόνα της Κύπρου, την καλή εικόνα της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ».

    Από την πλευρά του ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το 2012 θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα, καθώς συνεχίζονται οι δυσκολίες στην οικονομία - παρά την ανεύρεση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου - και οι συνομιλίες για το Κυπριακό. «Ευχόμαστε το 2012 παρά τις δυσκολίες που υπάρχει να ανοίξει ο δρόμος για απαλλαγή του τόπου μας από την κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας και να μπορέσουμε πραγματικά μέσα από τη λύση του Κυπριακού να οικοδομήσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ Λάρκος Λάρκου τόνισε από την πλευρά του ότι το ΚΥΠΕ «έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογραφικός οργανισμός, αλλά πάντα υπάρχουν κίνητρα και προκλήσεις για να πάμε ορισμένα βήματα μπροστά». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του ΔΣ του ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής/Αρχισυντάκτης του Πρακτορείου Γιώργος Πενηνταέξ καθώς και εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 January 2012 - 18:29:12 UTC