Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Καναδάς υποστηρίζει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού
  • [02] Αρχιεπίσκοπος: Εχουμε φύγει από βάση ομοσπονδίας
  • [03] Τεχνικό πρόβλημα με επιστολή ΓΓ ΟΗΕ στον Πρόεδρο
  • [04] Μείωση στις πωλήσεις ακινήτων το 2011

  • [01] Ο Καναδάς υποστηρίζει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού

    Ο Καναδάς υποστηρίζει ένθερμα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού στη βάση διαπραγματεύσεων, η οποία θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο λαό της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο Ρόμπερτ Πεκ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να λυθεί το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, και διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Πεκ είπε ότι ο Καναδάς και η Κύπρος συνδέονται με μια μακροχρόνια δυνατή φιλία και υπενθύμισε ότι ο Καναδάς συμμετείχε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1963 έως το 1993, και ότι 28 Καναδοί έχασαν τη ζωή τους κατά την υπηρεσία τους στην Κύπρο.

    Ο κ. Πεκ αναφέρθηκε και στη σθεναρή και αδιάλειπτη αμυντική σχέση μεταξύ Καναδά και Κύπρου, αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος, ως σταθερό μέλος της ΕΕ, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος σε Καναδούς πολίτες κατά την διάρκεια εκκένωσης του Λιβάνου το 2006.

    Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου-Καναδά, που συστάθηκε πέρυσι, θα αυξήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Πεκ συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επερχόμενη Προεδρία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο Καναδάς διατηρεί μια στενή συνεργασία με την ΕΕ, η οποία οδήγησε στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μιας Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας και μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εγκάρδιες σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Καναδά, σημειώνοντας ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη συνεργασία των δύο χωρών για την αποχώρηση των καναδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσω Κύπρου.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με τον Καναδά και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει και να συνεργαστεί, σε διάφορους τομείς, προς αμοιβαίο όφελος, και εξέφρασε τη βαθειά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για τη συμμετοχή του Καναδά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο όραμά του για μιαν επανενωμένη Κύπρο, και σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος, το 2008, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την τ/κ πλευρά, είπε ότι η ε/κ πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Είπε, επίσης, ότι το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας ότι απομένει περιορισμένος χρόνος μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν.

    ``Προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία, και ότι οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Αγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

    Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, και αυτό είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία και οι Τ/κ θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη που επιδεικνύει η ε/κ πλευρά.

    [02] Αρχιεπίσκοπος: Εχουμε φύγει από βάση ομοσπονδίας

    Την εκτίμηση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού έχουν ξεφύγει από τη βάση της ομοσπονδιακής λύσης διατύπωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σημειώνοντας πως δεν αναμένει τίποτα από την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Green Tree.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στο Green Tree αλλά και των πρόσφατων δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για «δυο δημοκρατίες στην Κύπρο» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια λύση ομοσπονδιακή.

    «Εχουμε φύγει από τη βάση της ομοσπονδίας, άρα κοροϊδεύουμε και τους εαυτούς μας, και τους Ευρωπαίους και τα ΗΕ» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι η ε/κ πλευρά έπρεπε να είχε το θάρρος «μόλις είχαμε την εκτροπή να φύγουμε από αυτά».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι «οι Τούρκοι συζητούν ξεκάθαρα για δυο κράτη» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι Τούρκοι θέλουν δυο κράτη με μια χαλαρή σύνδεση για να έχουν και το άλλο τους πόδι στις ελεύθερες περιοχές έτσι ώστε πιο εύκολα να τουρκοποιήσουν αυτό τον τόπο».

    [03] Τεχνικό πρόβλημα με επιστολή ΓΓ ΟΗΕ στον Πρόεδρο

    Σε «τεχνικό πρόβλημα» αποδίδουν τα Ηνωμένα Εθνη την καθυστέρηση της επίδοσης της επιστολής του Γενικού Γραμματέα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Αξιωματούχος της Γραμματείας τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι «υπήρχε τεχνικό πρόβλημα το οποίο καθυστέρησε την επίδοση της επιστολής στην Κυπριακή Αντιπροσωπεία, μέχρι το πρωί του Σαββάτου».

    Διπλωματική πηγή της μόνιμης αντιπροσωπείας στην οποία θέσαμε υπόψη τη δήλωση πρόσθεσε ότι το τεχνικό πρόβλημα αφορούσε στη Γραμματεία και όχι στην πλευρά μας και ότι η επιστολή επιδόθηκε το Σάββατο το μεσημέρι (τοπική ώρα).

    Απαντώντας στη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών, σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Μάρτιν Νεζίρκυ δήλωσε ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής και παρέπεμψε τη δημοσιογράφο στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, την Παρασκευή. «Όπως ακούσατε από τον ίδιο, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου και υπάρχουν (μέχρι τότε) αρκετά να γίνουν. Νομίζω αν κοιτάξετε πίσω στο τι ο ΓΓ είπε την Παρασκευή, σας δίδει μια καλή γεύση του τι θα έλεγαν οι επιστολές».

    Σε σχέση με τη δημοσιογραφική κάλυψη των συναντήσεων του Greentree, ανέφερε ότι υπήρξε πρόσβαση των δημοσιογράφων για να μπορούν να ενημερώνονται από τις δύο αντιπροσωπείες και τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών αλλά θα ελέγξει για οποιεσδήποτε αλλαγές.

    [04] Μείωση στις πωλήσεις ακινήτων το 2011

    Mείωση της τάξης του 18% καταγράφηκε το 2011 στις πωλήσεις ακινήτων, σύμφωνα με τα παγκύπρια στατιστικά πωλητήριων εγγράφων, 2010 και 2011, που δημοσίευσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία 7.018 πωλητήρια έγγραφα, σε σύγκριση με 8.598 που κατατέθηκαν το 2010.

    Το 2011 η μεγαλύτερη μείωση στην πώληση ακινήτων καταγράφηκε, σε σύγκριση με το 2010, στην επαρχία Λάρνακας, όπου η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων μειώθηκε κατά 28%. Συγκεκριμένα στο επαρχιακό κτηματολόγιο Λάρνακας κατατέθηκαν 1.006 πωλητήρια έγγραφα το 2011, ενώ το 2010 κατατέθηκαν 1.389.

    Στην επαρχιακό κτηματολόγιο Λευκωσίας κατατέθηκαν το 2011, 1.850 πωλητήρια έγγραφα, σε σύγκριση με 2.537 που κατατέθηκαν το 2010, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση της τάξης του 27%. Στο 18% ανέρχεται η μείωση στις πωλήσεις ακινήτων το 2011, στην επαρχία Πάφου, όπου κατατέθηκαν 1.330 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 1.622 που κατατέθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

    Στην επαρχία Αμμοχώστου οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 16%. Συγκεκριμένα το 2011 κατατέθηκαν στο επαρχιακό κτηματολόγιο 714 πωλητήρια έγγραφα, ενώ το 2010 κατατέθηκαν 848. Η μικρότερη μείωση στις πωλήσεις ακινήτων καταγράφηκε το 2011 στην επαρχία Λεμεσού. Το 2011 κατατέθηκαν 2.118 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 2.202 που κατατέθηκαν το 2010, σημειώνοντας έτσι μείωση της τάξης του 4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 January 2012 - 10:29:14 UTC