Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Εντατικές οι προετοιμασίες για την Προεδρία
  • [02] Κίνητρο για λύση το φυσικό αέριο λέει η Κυβέρνηση
  • [03] Επεκτείνεται η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στην υγεία
  • [04] Παιδιά από τη Φουκουσίμα θα έρθουν στην Κύπρο

  • [01] Εκπρόσωπος: Εντατικές οι προετοιμασίες για την Προεδρία

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα κάνει μια αποτελεσματική και πετυχημένη Προεδρία που θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το κύρος της χώρας μας τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου προέβη σε δηλώσεις μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Οπως είπε, «σήμερα πραγματοποιήθηκε η τρίτη, στη σειρά, ευρεία σύσκεψη για τα θέματα της προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις δύο προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει γίνει και μια κατά την οποία απουσίαζε ο Πρόεδρος στο εξωτερικό».

    «Ο στόχος αυτών των συσκέψεων», πρόσθεσε, «είναι να γίνεται πολύ συγκεκριμένος έλεγχος και συντονισμός για την πορεία των προετοιμασιών».

    «Είναι γνωστό», συνέχισε, «ότι ολόκληρη ουσιαστικά η κρατική μηχανή - οι Υπηρεσίες της κρατικής μηχανής και όλα τα Υπουργεία μαζί με την Προεδρία και ασφαλώς τη Γραμματεία για την Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ που έχει συσταθεί - ασχολείται με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Ενα θέμα που δικαίως αποκαλείται και εθνική υπόθεση, διότι η Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο είναι εθνική υπόθεση που σίγουρα απασχολεί όλους».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «σήμερα έχει γίνει ξανά μια ανασκόπηση της

    μέχρι τώρα πορείας των προετοιμασιών και έχουν οριοθετηθεί οι στόχοι για τη μετέπειτα πορεία».

    «Η διαπίστωση αυτής της σύσκεψης», είπε, «είναι ότι οι προετοιμασίες προχωρούν με πολύ εντατικό ρυθμό και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα κάνει μια αποτελεσματική και πετυχημένη Προεδρία που θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το κύρος της χώρας μας τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «πάντοτε υπάρχουν προβλήματα και διάφορα ζητήματα τα οποία εγείρονται σε τέτοιας κλίμακας δράση, όπως είναι η Προεδρία».

    «Η προσπάθεια που γίνεται», πρόσθεσε, «είναι μέσα από το συντονισμό, έγκαιρα να διαπιστώνονται τα προβλήματα και έγκαιρα να επιλύονται, αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργούνται εκείνοι οι μηχανισμοί και να υπάρχει εκείνη η εμπειρία έτσι ώστε όταν εμφανίζονται απρόοπτα κάποια προβλήματα και δυσκολίες, να υπάρχουν οι δυνατότητες για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων και για ξεπέρασμα των δυσκολιών».

    Επεσήμανε ότι «έχουμε μπει για τα καλά στην τροχιά της Προεδρίας. Ο κρατικός μηχανισμός και τα Υπουργεία εργάζονται πολύ εντατικά».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «την ευθύνη του συντονισμού έχει η Γραμματεία της Προεδρίας υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη», σημειώνοντας ότι «γίνεται πολύ ικανοποιητική δουλειά και αυτή η δουλειά που γίνεται μάς δημιουργεί και την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια πετυχημένη Προεδρία».

    Ερωτηθείς για τους ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται οι προετοιμασίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί και είμαι σίγουρος ότι ενόσω πλησιάζουμε στο εξάμηνο της Κύπρου, πλέον αυτοί οι ρυθμοί θα είναι πραγματικά πάρα πολύ εντατικοί. Αλλωστε, πλησιάζοντας προς το δεύτερο εξάμηνο, στην ουσία το θέμα της Προεδρίας αποτελεί και την κύρια προτεραιότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού».

    Κληθείς να αναφερθεί σε κάποια από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου έφερε ως παράδειγμα το θέμα που προέκυψε με απόφαση της Βουλής και που αφορά, όπως εξήγησε, «στη μη έγκριση κονδυλίου για την πρόσληψη 13 Λειτουργών Τύπου, οι οποίοι θα είναι στα Υπουργεία και δίπλα από τον Υπουργό και θα έχουν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους, αλλά και της δημοσιοποίησης της δουλειάς που θα γίνεται τόσο στα Ατυπα Συμβούλια όσο και σε ομάδες εργασίας, όπου που θα γίνεται σημαντική δουλειά».

    «Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό, παρότι θα ήταν καλύτερα, ειδικά αυτό το θέμα, να είχε εγκριθεί από τη Βουλή. Σεβαστή η απόφαση, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν έχει «σταυρωθεί» το κονδύλι για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «έχει διαγραφεί».

    Σε ερώτηση αν προχωρούν καλά οι προετοιμασίες σε σχέση με κατασκευαστικά έργα, ο κ. Στεφάνου είπε: «βεβαίως, προχωρούμε με βάση τους σχεδιασμούς. Αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε την παράδοση του Συνεδριακού Κέντρου. Δίπλα στο Φιλοξενία είναι το Κέντρο Τύπου.

    Οπως είπε, «και τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα, ουσιαστικά είναι έτοιμα. Εκεί θα είναι η ψυχή της Προεδρίας, αφού οι περισσότερες συνεδριάσεις και συναντήσεις θα γίνονται εκεί και από το Κέντρο Τύπου θα βγαίνει όλη η πληροφόρηση που θα πηγαίνει στην Ευρώπη και αλλού. Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μειώθηκαν και τα κονδύλια σε σχέση με την αγορά αυτοκινήτων για σκοπούς Προεδρίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά και άλλα ζητήματα θα τα αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

    «Χρειάζεται να επιδεικνύεται ευελιξία, η οποία και επιδεικνύεται, και πάντοτε αναζητούνται τρόποι για ξεπέρασμα των δυσκολιών και των εμποδίων. Δεν στεκόμαστε απλώς στα προβλήματα και στις δυσκολίες. Το θέμα είναι να βρίσκεις τρόπους να ξεπερνάς τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] Κίνητρο για λύση το φυσικό αέριο λέει η Κυβέρνηση

    Το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού και αυτό πρέπει να προβληματίσει την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε ερώτηση σχετικά με φερόμενη ως δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί διοχέτευσης του φυσικού αερίου στο εξωτερικό μέσω αγωγών της Τουρκίας, την οποία σχολίασε και ο Τ/κ ηγέτης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εχω δει σήμερα τη δήλωση του κ. Ερογλου. Πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προβεί σε μια τέτοια δήλωση περί αγωγών και φυσικά αέρια και διερωτώμαι τι σχολιάζει ακριβώς ο κ. Ερογλου».

    Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί πιο παλιά στο θέμα του φυσικού αερίου, επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ασφαλώς το θέμα τούτο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού και αυτό πρέπει να προβληματίσει την Τουρκία», είπε και επεσήμανε ότι «με τη λύση του Κυπριακού ανοίγονται πολλές προοπτικές για συνεργασίες για τις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

    [03] Επεκτείνεται η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στην υγεία

    Με στόχο την επέκταση της συνεργασίας των αδελφοποιημένων νοσοκομείων Λεμεσού και Ηρακλείου, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, επισκέφθηκε το δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη και ενημερώθηκε για τις δράσεις που προωθούνται προς το σκοπό αυτό.

    Σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως η συνεργασία του νοσοκομείου Λεμεσού θα επεκταθεί άμεσα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στις 21 κλινικές και τμήματα του και πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά συζητήθηκε χθες η ιδέα για έναν ενιαίο ιατρικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου.

    Κατά τη σύσκεψη, συνέχισε, ζητήθηκε από τη διεύθυνση του νοσοκομείου Λεμεσού η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και στις 21 κλινικές και σημείωσε ότι ``μπορούμε να κάνουμε πολλά σε δυο κατευθύνσεις. Η μία είναι η ενημέρωση που ορισμένες φορές, όχι πάντα, είναι on-line, ορισμένες είναι με αλληλογραφία, διαδικτυακή προφανώς και η δεύτερη, η ανταλλαγή και η σωματική παρουσία και από τις δυο πλευρές``.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του νοσοκομείου Λεμεσού Χρυσόστομος Ανδρονίκου, δήλωσε πως μέσα από τις συναντήσεις αυτές, ``έχουμε εμβαθύνει περισσότερο τη συνεργασία μας, ήδη άρχισε η συνεργασία με 4 κλινικές και στόχος είναι να λειτουργήσει η συνεργασία με όλες τις κλινικές που είναι 21``.

    [04] Παιδιά από τη Φουκουσίμα θα έρθουν στην Κύπρο

    Είκοσι πέντε παιδιά με έξι συνοδούς τους, από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η οποία είχε πληγεί από το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό των 8.9 Ρίχτερ στις 11/3/2011, θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης ``Εθελοντές Γιατροί - Κύπρου``, Δρ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η φιλοξενία των παιδιών πραγματοποιείται σε συνεργασία της Οργάνωσης με το Υπουργείο Εξωτερικών και την οργάνωση Women Federation for world peace.

    ``Σαν μια συνεισφορά της Κύπρου προς τον ιαπωνικό λαό που πλήγηκε από

    το τσουνάμι ήρθαμε σε επαφή με τις ιαπωνικές αρχές και ζητήσαμε, αν θέλουν, να στείλουν κάποια παιδιά να περάσουν τις γιορτές των

    Χριστουγέννων στην Κύπρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 December 2011 - 16:29:12 UTC