Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα συνδικαλιστών στον Πρόεδρο της Βουλής
  • [02] Συνάντηση Ντάουνερ με Πρόεδρο Χριστόφια
  • [03] Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ψηφίσματος για

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [04] Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού

  • [01] Ψήφισμα συνδικαλιστών στον Πρόεδρο της Βουλής

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψηλό αίσθημα ευθύνης, θα διαχειριστεί τα νομοσχέδια για τα οικονομικά μέτρα έδωσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του κατά την επίδοση ψηφίσματος εκ μέρους των οργανώσεων στον ίδιο.

    Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διατύπωσε την απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να γίνει σεβαστός ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και τη θέση ότι το βάρος για να εξέλθει η οικονομία από την κρίση πρέπει να διαμοιραστεί ισορροπημένα.

    «Θέλω εκ μέρους του συνόλου των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων πρώτα να εκφράσω τη βαθειά μας εκτίμηση και το σεβασμό μας προς το συνδικαλιστικό μας κίνημα, το οποίο διαχρονικά έχει επιδείξει ψηλό αίσθημα ευθύνης, δημιουργική διάθεση συνεργασίας με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και διασφάλισε τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός ότι διερχόμαστε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, εντός ΕΕ, εντός Ευρωζώνης και βεβαίως οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτη την κυπριακή οικονομία».

    Είναι κατανοητό, είπε, «ότι χρειάζονται να ληφθούν μέτρα, οικονομικά και κοινωνικά ισορροπημένα για να τηρείται και η συνταγματική διάταξη ότι τα βάρη θα πρέπει να τα επωμίζονται όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στο σύνολό της με ψηλό αίσθημα ευθύνης θα διαχειρισθεί τα νομοσχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου. Η συζήτηση, είπε, «θα διεξαχθεί αύριο το πρωί γιατί θα αρχίσει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού σε επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων και ασφαλώς τις απόψεις που έχετε εκφράσει και δημοσίως και εντός του ψηφίσματος είμαι σίγουρος ότι περιέχονται θα τις διαβιβάσω στο σύνολο των μελών του σώματος».

    Επιδίδοντας το ψήφισμα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «εκ μέρους των χιλιάδων διαδηλωτών που είναι έξω και διαδηλώνουν σας διαβιβάζουμε αυτό το ψήφισμα, που είναι το ψήφισμα που έχει εγκρίνει η Γενική Συνέλευση με την απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος πρώτα και κύρια να διαφυλαχθούν οι θεσμοί και να γίνει σεβαστός απόλυτα ο κοινωνικός διάλογος».

    Συμπλήρωσε ότι «νοιώθουμε ότι αυτή τη φορά κι η Βουλή προχωρά να ψηφίσει μέτρα και αποφάσεις για τα οποία θα έπρεπε να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας, το σκεπτικισμό μας την αντίθεσή μας σε μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαια και ισορροπημένα».

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «θέλουμε το βάρος του ξεπεράσματος της κρίσης να φορτωθεί δίκαια και ισορροπημένα και ασφαλώς ανάλογα με τις πλάτες του καθενός». Μέχρι τώρα, είπε, «οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι φορτώνονται τα περισσότερα ενώ θα έπρεπε ο πλούτος και οι εύφορες κοινωνικές τάξεις να φορτωθούν τα περισσότερα».

    «Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαβιβάσετε στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων», ανέφερε τέλος.

    [02] Συνάντηση Ντάουνερ με Πρόεδρο Χριστόφια

    Την ευχή όπως υπάρξουν πιο παραγωγικές συναντήσεις στο μέλλον, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μιας ώρας, ο κ. Ντάουνερ, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε ότι «ήταν αποτυχημένη, αντιπαραγωγική και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι συναντήσεις των ηγετών θα είναι πιο παραγωγικές, αλλά και ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει καλύτερα από ό,τι τώρα».

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν «μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις επ αυτού και έχουμε ιδέες και σχέδια και ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από ό,τι χθες».

    Κληθείς να αναφερθεί σε αυτές τις ιδέες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά επιτυχίας. Δεν έχει σημασία αν είναι αργός ή γρήγορος ο ρυθμός, σημασία έχει να υπάρξουν σταδιακά συγκλίσεις. Εχουμε συζητήσει κάποια πράγματα που θα κάνουν οι δύο πλευρές κατά τις επόμενες λίγες βδομάδες και ελπίζουμε μέχρι τη συνάντηση στο Greentree να έχουμε πολύ περισσότερα να επιδείξουμε από ό,τι τώρα».

    [03] Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Σ.Α. για την οριστικοποίηση του κειμένου του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο καλείται να υιοθετήσει το σώμα την Τετάρτη.

    Παρότι στις διαβουλεύσεις μεταξύ των «πέντε» τα περισσότερα προβληματικά άρθρα διορθώθηκαν, λόγω του ότι δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία μεταξύ των μονίμων μελών, το σχέδιο δόθηκε «ανοιχτό» στα υπόλοιπα μέλη, που ξεκίνησαν χθες τις διαβουλεύσεις.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι ανησυχίες της Κύπρου στα άρθρα του προοιμίου ικανοποιήθηκαν πλήρως.

    Ιδιαίτερα στο άρθρο 6, για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης καταγράφονται προϋποθέσεις που ανέφερε στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας. Οι διαφορές απόψεων μεταξύ διαφόρων πλευρών εστιάζονται μόνο σε μία φράση («απηχώντας» που γράφει το προσχέδιο και «σημειώνοντας» που επιθυμούν οι Ινδοί).

    Αφαιρέθηκαν επίσης οι ενοχλητικές αναφορές από το άρθρο 19 του προοιμίου, για την αναδιάρθρωση της ειρηνευτικής δύναμης.

    [04] Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού

    Το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ αύριο το πρωί η ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει τα νομοσχέδια που άπτονται των μέτρων για την οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εξερχόμενος από την άτυπη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    «Η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 θα ξεκινήσει κανονικά στις 4 το απόγευμα σήμερα με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων ή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων», ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «αύριο το πρωί θα συζητήσουμε τα οικονομικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου». Το απόγευμα, συμπλήρωσε, «θα συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό με ομιλίες βουλευτών».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης», προσθέτοντας όμως ότι αν «αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψηφοφορία επί του κρατικού προϋπολογισμού θα λάβει χώρα την Παρασκευή το πρωί».

    Κληθείς να πει κατά πόσο θα γίνουν αλλαγές στο χρόνο ομιλίας των βουλευτών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «θα γίνει μια προσπάθεια να υπάρξουν κάποιες περικοπές χρόνου από τις ομιλίες και ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει στο να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συζήτησης και η διενέργεια της ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 December 2011 - 12:29:12 UTC