Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράταση εντολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ εισηγείται ο ΓΓ των ΗΕ
  • [02] Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τα θετικά της λύσης
  • [03] Συναντήθηκαν Πρόεδρος Χριστόφιας-Ντάουνερ
  • [04] Ο ΥΠΟΙΚ συμμετείχε σε Γιούρογκρουπ και ECO-FIN

  • [01] Παράταση εντολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ εισηγείται ο ΓΓ των ΗΕ

    Δόθηκε ανεπίσημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η έκθεση κινείται στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη κι ο Γενικός Γραμματέας, εκτιμώντας ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο νησί για τη διατήρηση της ηρεμίας και την υπόθαλψη δικοινοτικών σχέσεων και εμπιστοσύνης», εισηγείται «όπως η εντολή της επεκταθεί για διάστημα ακόμη έξι μηνών, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012».

    Στις δύο παραγράφους που περιλαμβάνονται για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, αναφέρει ότι «από τον Ιούλιο του 2011, ορισμένη πρόοδος σημειώθηκε στην επίτευξη συγκλίσεων σε βασικά θέματα».

    Περιγράφει τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη, για την εντατικοποίηση των συνομιλιών και τις 19 συναντήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι το Greentree και επισημαίνει: «Στη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαντικές κινήσεις προόδου (advances) έγιναν στους τομείς της οικονομίας, στα θέματα της ΕΕ και εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, ενώ λιγότερη πρόοδος σημειώθηκε στο περιουσιακό, το εδαφικό και θέματα ιθαγένειας».

    Αναφορικά με το διήμερο των επαφών στο Greentree, που έγινε με στόχο «να προσδιοριστεί πόσο κοντά είναι οι πλευρές στην επίτευξη λύσης, γράφει: «Στη διάρκεια της συνάντησης, οι πλευρές επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους στα εκκρεμή ουσιώδη θέματα, ιδιαίτερα στα θέμα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσίας, περιουσιακό, εδαφικό και ιθαγένεια».

    Ο Μπαν Γκι -μουν εκτιμά ότι στο Greentree «κάποια ενθαρρυντική πρόοδος σημειώθηκε, αλλά πολλά απομένουν να γίνουν για να φτάσουν σε πλήρη σύγκλιση».

    Επισημαίνει ότι «και οι δύο ηγέτες του επιβεβαίωσαν την πεποίθηση τους πως είναι δυνατή και εφικτή μία διευθέτηση» κι ότι αυτή η πεποίθηση τον οδήγησε «να ζητήσει από τους ηγέτες να συναντηθούν ξανά σε παρόμοια μορφή στο Greentree τον Ιανουάριο του 2012». O Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι αποτελεί προσδοκία του «όπως όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης θα έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία πολυμερή διάσκεψη, σύντομα μετά».

    Τονίζει παράλληλα ότι θα υποβάλλει χωριστή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες προς το Σ.Α. μετά την επόμενη συνάντησή του με τους ηγέτες, τον Ιανουάριο.

    Δύο νέα σημεία που υπάρχουν στην έκθεση είναι η έκρηξη στο Μαρί και η ένταση μετά την έναρξη των ερευνών της Δημοκρατίας για φυσικό αέριο.

    Σε σχέση με το Μαρί οι αναφορές του περιορίζονται στις ζημιές και τις απώλειες που υπήρξαν, ενώ αναφέρεται στη συμφωνία των δύο επιμελητηρίων για μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, γράφει πως «σημειώθηκε αύξηση της έντασης σε σχέση με εξελίξεις γύρω από τη νήσο. Το Σεπτέμβριο, η ε/κ πλευρά (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), άρχισε διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της νότιας ακτής της νήσου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, Αυτό συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, που θεώρησαν ότι παρόμοιες ενέργειες προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πάνω και γύρω από το νησί».

    Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι αναφορές για τις παραβιάσεις του στάτους κβο στη γραμμή αντιπαράταξης από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ παρά τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της έντασης και των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη, μέσω εφαρμογής ΜΟΕ, δεν σημειώθηκε πρόοδος.

    «Ενώ η Εθνική Φρουρά στο παρελθόν εργάστηκε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εκτίμηση των προτάσεων, αναμένονται ακόμη ουσιαστικά βήματα από τις τουρκικές και τ/κ δυνάμεις».

    Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι καθιερωμένες αναφορές για την αναδιάρθρωση της δύναμης, αλλά και για το αίσθημα απομόνωσης που αισθάνονται οι Τ/κ.

    Στο πρώτο, αναφέρει ότι «ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Σ.Α., η Γραμματεία θα παραμείνει εμπλεγμένη στην προετοιμασία έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών, για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

    Σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα, επαναλαμβάνει ότι διατηρεί την άποψη ότι «η καθιέρωση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρομοίων δεσμών και επαφών, θα έχει θετική επίπτωση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Παρόμοιες επαφές υποθάλπουν την αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για απομόνωση που εκφράστηκαν από τους Τ/κ».

    [02] Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τα θετικά της λύσης

    Παρέμβαση εφ όλης της ύλης για το Κυπριακό με παρουσίαση των θετικών επακόλουθων μιας λύσης, έκανε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας του Γερμανικού Ιδρύματος Εξωτερικής Πολιτικής η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία και ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή της στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η Κύπρια Υπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΈ, ενώ απόψε θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υπουργούς Αμυνας των κρατών μελών της ΕΕ.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας για το θέμα «Προοπτικές για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» η κ. Μαρκουλλή προέβη σε αξιολόγηση των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναλύοντας όλα τα υπάρχοντα θετικά στοιχεία και μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα όραμα που περιμένει να εκπληρωθεί.

    Σύμφωνα με την ίδια, το όραμα αυτό περιλαμβάνει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του ήδη συμφωνηθέντος από τα Ηνωμένα Εθνη πλαισίου, το οποίο προνοεί για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, και με πολιτική ισότητα.

    [03] Συναντήθηκαν Πρόεδρος Χριστόφιας-Ντάουνερ

    Ενδιαφέρουσα, φιλική και εποικοδομητική, ήταν η συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με δηλώσεις του.

    Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε, επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τη διαδικασία, αλλά ότι δεν διαδραματίζουν ρόλο επιδιαιτητή.

    «Ηταν μια ευκαιρία για μας να κάνουμε μια ανασκόπηση ως προ το πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και φυσικά να προβούμε σε προετοιμασίες για τη συνάντηση αύριο», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η οποία διήρκεσε λιγότερο από ενάμισι ώρα. Πρόσθεσε ότι «νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον κ. Ερογλου».

    Ερωτηθείς αν έχει γίνει κατορθωτό να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τον τομέα της διακυβέρνησης που αναμένεται να συζητηθεί αύριο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «το θέμα δεν είναι να μειωθεί το χάσμα, το θέμα είναι να γεφυρωθεί το χάσμα».

    [04] Ο ΥΠΟΙΚ συμμετείχε σε Γιούρογκρουπ και ECO-FIN

    Η έγκριση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδας και η εξέταση της δεύτερης δέσμης των προτάσεων της Κομισιόν για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ήταν τα σημαντικότερα θέματα, που απασχόλησαν προχθές το βράδυ το Γιούρογκρουπ και την Τετάρτη το Συμβούλιο ΕCO-FIN, στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Στη συζήτηση στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) σχετικά με τη δεύτερη δέσμη προτάσεων της Επιτροπής για ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο την καλύτερη μεσοπρόθεσμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης, ο κ. Καζαμίας τόνισε τη σημασία αξιολόγησης της εφαρμογής του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου για την οικονομική διακυβέρνηση, προτού αποφασιστούν νέοι, αυστηρότεροι, κανόνες.

    Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε, επίσης, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, στον ανεπίσημο διάλογο των Υπουργών Οικονομικών του Τρίο Προεδρίας, ως εκπροσώπων του Συμβουλίου ECOFIN, της Επιτροπής και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση κύρια θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η διαχείριση της κρίσης και το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 November 2011 - 20:29:14 UTC