Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΚΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΤΟΣ
  • [04] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους που παρουσιάζονται ενώπιον της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για το Μαρί θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ο Επικεφαλής της Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου.

    Μιλώντας μετά τη διαδικασία των δημόσιων συνεδριάσεων την Πέμπτη, επανέλαβε ότι το πόρισμά του θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η απόφαση για δημοσιοποίησή του ασκεί πρόσθετη πίεση ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

    «Αυτό συνιστά μία σοβαρή εξέλιξη (η απόφαση για δημοσιοποίηση) και θα πρέπει να με κάμει ακόμη πιο προσεκτικό στο χειρισμό οποιωνδήποτε θεμάτων που ενδεχομένως να έχουν προεκτάσεις στην ποινική έρευνα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να πω ή να κάμω οτιδήποτε το οποίο να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την ποινική διαδικασία».

    Είπε ακόμη ότι παρεκάλεσε όλους τους δικηγόρους και τους άλλους να τον βοηθήσουν ακόμη περισσότερο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με την υποβολή του πορίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Πολυβίου είπε ότι «γι αυτό ενώ στο χώρο των ούτω καλούμενων πολιτικών ευθυνών θα έχω αρκετή εξουσία και ευελιξία θα έλεγα, όσον αφορά τις ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες θα πρέπει να είμαι προσεκτικός, να καταγράφω τα γεγονότα, να εκθέτω τη νομική πτυχή και να υποβάλλω εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα».

    Πρόσθεσε ότι για τις νομικές ευθύνες δεν θα προχωρήσει πέραν των εισηγήσεων ενώ ως προς την απόδοση και καταγραφή πολιτικών ευθυνών, που προκύπτουν δηλαδή από την εκτέλεση αξιώματος ή αρμοδιότητας, αυτό είναι το κεντρικό σημείο της εργασίας του και εκεί θα επικεντρωθεί.

    Ο κ. Πολυβίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα στις δέκα το πρωί, θα προβεί σε μία σύντομη δήλωση και στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ερωτήματα.

    Είπε ότι «παρεκάλεσα να είναι παρόντες μόνο οι συγγενείς, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι ούτως ώστε να μην υπάρχει πολυκοσμία και να μπορέσουμε να διεξάγουμε τη διαδικασία όσο πιο καλά μπορούμε».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ο Πρόεδρος να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής σε δεύτερη διαδικασία, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, λέγοντας ότι «σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θα αναγκαστώ να καλέσω κάποιον ξανά».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάρει όλες τις πληροφορίες με την πρώτη φορά και αν συμβεί κάτι αναπάντεχο, σημείωσε, ``δεν μπορεί να αποκλείσω κανένα``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΚΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το δεύτερο πακέτο μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών αλλά και οι προετοιμασίες που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών για τον καταρτισμό του Προϋπολογισμού για το 2012, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στην Κεντρική Τράπεζα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών, αφού εξήγησε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων πλέον συναντήσεων που συμφώνησαν να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι δυο αξιωματούχοι, είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ο Διοικητής της ΚΤ τον ενημέρωσε «για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ στα πλαίσια εργασιών του ΔΝΤ και όχι μόνο». Ανέφερε επίσης πως και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τον Αθανάσιο Ορφανίδη αναφορικά με τις επαφές και τα αποτελέσματα της συζήτησης που διεξήχθη αναφορικά με το πρώτο πακέτο μέτρων, συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και σχετικά με τις προετοιμασίες που γίνονται για το δεύτερο πακέτο όπως επίσης και σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2012.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πολύ υλικό κοινού ενδιαφέροντος, υπάρχουν θέματα προγραμματισμού που αφορούν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και την ΚΤ, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΕΕ, στα θέματα σχεδιασμού αλλά και λήψης αποφάσεων χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος» είπε, προσθέτοντας πως «για όλα αυτά δυόμιση ώρες δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Διοικητής της ΚΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που λήφθηκαν και που πρόκειται να ληφθούν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένης της θέσης που έχει επανειλημμένα εκφράσει για την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Διοικητή, σημείωσε ωστόσο πως όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΤΟΣ

    Πρώτα πρέπει να δεσμευθεί το κράτος με χορηγία για το κόστος της ζημιάς και μετά να καταθέσουμε αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, διευκρίνισε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι με πολλή υπευθυνότητα η Κυβέρνηση έχει προσεγγίσει το θέμα της αποκατάστασης του ηλεκτρισμού και σε 1.5 μήνα μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου αποκατέστησε την παροχή ρεύματος.

    Σε δηλώσεις της στο Υπουργείο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι όλη αυτή η αποτελεσματική προσπάθεια της ΑΗΚ έχει αποδώσει και τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση οριακής επάρκειας όπου η ζήτηση καλύπτεται από την παραγωγή και αποκοπές θα γίνονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει βλάβη σε κάποια από τις μονάδες. Ολη αυτή η προσπάθεια είχε κόστος, το οποίο είχε αναληφθεί μονομερώς από την Αρχή Ηλεκτρισμού και για να μπορεί η ΑΗΚ να συνεχίσει να λειτουργεί έπρεπε να αναληφθεί από όλους μας για να μπορέσουμε όλοι να έχουμε αυτό το αγαθό που λέγεται ηλεκτρισμός, που είναι απαραίτητο για την οικονομία και τη ζωή μας, σημείωσε η Υπουργός.

    Το κράτος, συνέχισε, κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες να περιορίσει την οποιαδήποτε αναγκαία επιβάρυνση στις τιμές και σε αυτή την προσπάθεια έχει μελετήσει και τις δυνατότητες αίτησης βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Πράγμα που - όπως είπε - έκανε όλο αυτόν τον καιρό ``χωρίς πολλά λόγια``, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ευτυχές το γεγονός ότι οι αυξήσεις δεν είναι αυτές ``που ήθελαν να επιβάλουν οι εφημερίδες ή κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης που μιλούσαν για 40% αυξήσεις στις τιμές``.

    Το κράτος με πολλή υπευθυνότητα, συνέχισε, αποφάσισε να καλύψει μέρος του κόστους της ΑΗΚ που αφορά τα ενοίκια για τις γεννήτριες που θα παράξουν ρεύμα, ύψους 24.5 εκ ευρώ για το εξάμηνο από την 1/9/2011 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2012 και αν χρειαστεί, θα δοθούν άλλα 24.5 εκ ευρώ για το επόμενο εξάμηνο. Αν ολόκληρο το ποσό του αυξημένου κόστους μεταφερόταν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε η κ. Αντωνιάδου, η αύξηση θα έφτανε γύρω στο 16%, ενώ εκείνο που απομένει και μεταφέρθηκε στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι το κόστος των καυσίμων. Επειδή, εξήγησε, οι μονάδες στη Μονή και Δεκέλεια καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα για να παράξουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρισμού απ` ότι στο σταθμό του Βασιλικού. Αυτό, συνέχισε, είναι το μόνο κομμάτι που η ΡΑΕΚ αποφάσισε να μετακυλήσει στις τιμές και ανέχεται στο 6.96%.

    [04] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την άρνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραχωρήσει άδεια για πραγματοποίηση δικοινοτικής εκδήλωσης σε χώρο της νεκρής ζώνης καταγγέλλουν με κοινή δήλωση τους ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Η δήλωση αναγνώστηκε στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα από τους εκπροσώπους των οργανώσεων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που διοργάνωσαν στο Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας Κύπρου, παρά το Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

    Διαβάζοντας τη δήλωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι οι Οργανώσεις εκφράζουν την απογοήτευση και τη διαμαρτυρία τους «για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές αρχές της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκαν να επιτρέψουν στις οργανώσεις μας να γιορτάσουν με δικοινοτική εκδήλωση στο χώρο της νεκρής ζώνης, την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη». Ανέφερε ότι «η επίκληση από πλευράς των αξιωματούχων της UNFCYP πρακτικών δυσκολιών και λόγων ασφάλειας δεν τεκμηριώνονται και για μας ακούεται απλά ως δικαιολογία».

    Στην Διάσκεψη αναγνώστηκε, επίσης, κοινή διακήρυξη για την 1η Σεπτεμβρίου, στην οποία οι Οργανώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα μας, οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρεάζουν τους εργαζόμενους και ενώ ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός είναι σε άνοδο, ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας». «Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα στην βάση των συμφωνιών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008», προστίθεται.

    Οι Οργανώσεις εκφράζουν παράλληλα τη στήριξη τους προς τη διαδικασία των συνομιλιών και καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμα πιο εντατικά με στόχο την επίτευξη λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και πατρίδα όλων των Κυπρίων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 September 2011 - 17:29:11 UTC