Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΥΗ
  • [02] ΜΑΡΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
  • [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2012 ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΥΗ

    Τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη βοήθεια που προσέφερε το Ισραήλ τόσο σε γεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ύστερα από τη φονική έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, όσο και για την ιατρική βοήθεια που προσφέρει η χώρα στον πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε τοπικό νοσοκομείο, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή στους αξιωματούχους της Ισραηλινής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του μονοήμερου ταξιδιού της.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Παρίσι όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η κ. Μαρκουλλή κλήθηκε να σχολιάσει επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες κατά την επίσκεψη της στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα δεν επισκέφθηκε τον πολυτραυματία που νοσηλεύεται στη χώρα μετά τον τραυματισμό του από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 περασμένου Ιουλίου.

    «Σίγουρα δεν ήταν καμία πρόθεσή μου να μην επισκεφθώ τον πολυτραυματία» είπε και εξήγησε ότι η μονοήμερη επίσκεψη της στο Ισραήλ και το πρόγραμμα της ήταν «πολύ βεβαρημένο» δεδομένου ότι έπρεπε να μεταβεί και στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ για να έχει συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ψυχή μας και η σκέψη μας είναι πάντοτε στους συμπολίτες μας που πέθαναν και συνεχίζουν να υποφέρουν από αυτή την τραγωδία».

    Σε ερώτηση κατά πόσον κάποιος αξιωματούχος του κράτους επισκέφθηκε τον πολυτραυματία στο Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή απάντησε «βεβαίως» και εξήγησε πως «ο Λειτουργός της Πρεσβείας έχει επισκεφθεί πρόσφατα τον πολυτραυματία και έχει ήδη σταλεί σχετική έκθεση στο Υπουργείο σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Αντιλαμβάνομαι ότι πάει καλύτερα» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχε στο Ισραήλ «ευχαρίστησα τους αξιωματούχους της χώρας για την βοήθεια που παρείχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε γεννήτριες, αφού οι πρώτες γεννήτριες (για παραγωγή ηλεκτρισμού) έφτασαν από το Ισραήλ αλλά και για την ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα σ` αυτόν τον τομέα όπου έχουμε ελλείψεις που είναι των πολλαπλών τραυμάτων».

    Σε ερώτηση αναφορικά με την συνάντηση που θα έχουν τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, η ΥΠΕΞ παρέπεμψε για δηλώσεις στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Η Υπουργός κλήθηκε επίσης να αναφέρει τι γίνεται με το θέμα του Ελληνοκύπριου που κρατείται από τις 26 Αυγούστου από την Αστυνομία του Κατάρ όταν ενώ επέβαινε σε αεροσκάφος της εταιρείας Etihad που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμπου Ντάμπι - Λάρνακα, εκστόμισε απειλές για ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο.

    Η ΥΠΕΞ είπε ότι βρισκόταν σε επαφή με τη Υπηρεσία του Υπουργείου που χειρίζεται αυτά τα θέματα και από την ενημέρωση που είχε το άτομο «στο οποίο έχουν προσαφθεί κατηγορίες βρίσκεται ακόμα στο Κατάρ. Δεν έχω υπόψη μου τα τελευταία νέα, όμως οι τελευταίες πληροφορίες που είχαν είναι ότι είναι ακόμα υπό κράτηση» σημείωσε.

    Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Παρίσι και τη συμμετοχή της στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται ύστερα από κοινή πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας και του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως στη Διάσκεψη αυτή συμμετέχουν 50 χώρες και 10 Διεθνείς Οργανισμοί. Μεταξύ των Οργανισμών που συμμετέχουν είναι ο ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα του, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο του και άλλοι οργανισμοί του συμπλέγματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός για τα Τρόφιμα και άλλοι οργανισμοί που αφορούν θέματα υγείας.

    «Είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα της πολιτικής στήριξης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναγνωρίσει πρόσφατα ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού και έχει συνταχθεί με τη θέση της ευρωπαϊκής κοινότητας γι `αυτό το θέμα» είπε.

    Σ αυτή τη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν αποδέσμευση του εθνικού πλούτου της Λιβύης που έχουν δεσμευτεί ύστερα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν έναντι του λιβυκού καθεστώτος τον τελευταίο χρόνο και θέματα της πρωτοκαθεδρίας του ΟΗΕ στο θέμα της διεθνούς δράσης για στήριξη της Λιβύης.

    «Συμμετέχουμε για να δούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει σ` αυτή τη πολύ σημαντική στιγμή για το Λιβυκό λαό. Με τον οποιοδήποτε τρόπο θα μπορούσε η κυβέρνηση μας να συνδράμει σ` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της ανοικοδόμησης της χώρας, της κυβέρνησης αλλά και της ευημερίας του λαού της Λιβύης» ανέφερε η Υπουργός.

    Η κ. Μαρκουλλή θα μεταβεί στη συνέχεια στην Πολωνία όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Μεσανατολικό, της Λιβύης, της Συρίας και άλλα θέματα που αφορούν την εταιρική σχέση της ΕΕ με χώρες όπως είναι η Νότιος Αφρική, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και άλλες.

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, η Υπουργός απάντησε ότι «εμείς έχουμε αναγνωρίσει πρόσφατα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβικού λαού και ως τη κυβερνώσα αρχή μέχρι την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης που θα προέλθει από εκλογικές διαδικασίες στη Λιβύη. Αυτή είναι και η θέση της ΕΕ με την οποία έχουμε συνταχθεί πρόσφατα» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «πολύ σύντομα θα προσπαθήσω να μεταβώ στη Λιβύη και θα εκφράσω την επιθυμία αυτή κατά τη διάρκεια των επαφών μου στο Παρίσι για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επαφές και ένα διάλογο με το νέο καθεστώς της Λιβύης».

    [02] ΜΑΡΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Τη θέση ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα του κακού τρόπου φύλαξης του φορτίου και όχι της απόφασης για φύλαξη του στην Κύπρο, επανέλαβε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κατά την κατάθεση του ενώπιον της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, για τη διεξαγωγή έρευνας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φέρει καμία ευθύνη αν η ΕΦ δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας, επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, ούτε επίσης λόγος και πρόθεση να μην δοθούν τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή, μέσω επιστολής της Συντονίστριας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων στις 30 Μαρτίου 2011. «Κάπου δεν λειτούργησε σωστά το σύστημα», είπε ο κ. Κυπριανού για το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ δεν απάντησε και δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φορτίου στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας ότι η επιθυμία του για αναβολή ή και καθυστέρηση της επίσκεψης της Ομάδας στην Κύπρο, είχε παρερμηνευτεί, και πως ο ίδιος είχε την αντίληψη ότι είχε καθοριστεί ημερομηνία για επίσκεψη σε κατοπινό στάδιο.

    Ο Μάρκος Κυπριανού απάντησε σήμερα για δεύτερη μέρα στις ερωτήσεις του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος αρχικώς δήλωσε ότι το Πόρισμα του θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα δημοσιευτεί, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2011, σε 12μηνη βάση, παρουσιάζοντας σημαντική αποκλιμάκωση από τον πληθωρισμό 3,7% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα του έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και κατ΄ επέκταση του πληθωρισμού, μειώθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (από τον Μάρτιο του 2011 όταν είχε ανέλθει στο 2,80%), σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,2% τον Αύγουστο του 2010.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, ο πληθωρισμός είχε σημειώσει μικρότερη αύξηση που ανήλθε στο 2,43%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο του 2011 αυξήθηκε κατά 0,06 μονάδες ή 0,05% και έφτασε στις 115,95 μονάδες.

    [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2012 ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες η ποδοσφαιρική Εθνική Ομάδα Ανδρών Πορτογαλίας για την αυριανή αναμέτρησή της στο ΓΣΠ Λευκωσίας με την αντίστοιχη κυπριακή ομάδα, στο πλαίσιο των αγώνων των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), η Εθνική Πορτογαλίας θα προπονηθεί απόψε στις 8:00 στο Στάδιο ΓΣΠ και αμέσως μετά, γύρω στις 9:00, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη με τον προπονητή της ομάδας, Πάουλο Μπέντο, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 September 2011 - 11:29:39 UTC