Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ ΛΙΒΥΗ ΕΜΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [03] ΒΟΥΛΗ Ν/Σ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει χρέος να θέσει την Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου.

    Προβαίνοντας σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, και σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας κατά της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ, και τις θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ``αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας``.

    ``Στην καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτές τις αρχές θα τις υπερασπιστούμε, όταν και αν υπάρξει ανάγκη. Πέραν από τις απειλές και τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε την αποφασιστικότητα και τα αναγκαία μέσα να την διαχειριστούμε. Εχουμε χρέος, με ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, να φέρουμε την Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου``, είπε.

    Μιλώντας ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Μπεγλίτης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι ``η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη``.

    Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί ``με στρατηγική, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο``, σημειώνοντας ότι ``σε καμία περίπτωση δεν θα εκχωρήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς κανόνες``.

    Σημείωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν πρέπει να συνδέονται με τις θέσεις της Ελλάδας για το παλαιστινιακό ζήτημα, και ότι ``ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεκάθαρη θέση, στο παλαιστινιακό ζήτημα καμία έκπτωση δεν κάνουμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους εντός των ορίων του 1967 και βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ``.

    ``Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι και το Ισραήλ έχει και την αναγκαιότητα και το δικαίωμα στην ασφάλεια του``, πρόσθεσε.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ ΛΙΒΥΗ ΕΜΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Η Κύπρος αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ) της Λιβύης ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της χώρας, μέχρι τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, και σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη όπως ο Μουάμαρ Καντάφι παραδοθεί τάχιστα, αναφέρει σε δήλωσή της η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    ``Παρατηρούμε όλοι μας ένα αξιοθαύμαστο αέρα αλλαγής στη γειτονική Λιβύη. Το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχει τελειώσει. Είναι επιτακτική ανάγκη όπως ο Καντάφι αποδεχθεί αυτό το μη αναστρέψιμο γεγονός και παραδοθεί τάχιστα, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία``, αναφέρει η κ. Μαρκουλλή.

    Προσθέτει ότι ``για αυτό το ενδιάμεσο διάστημα και μέχρι τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα, η Κύπρος αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ), ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης``.

    ``Κάτω από αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το λαό της Λιβύης, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, κάθε δυνατή βοήθεια στο ΕΜΣ``, διαβεβαιώνει.

    [03] ΒΟΥΛΗ Ν/Σ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

    Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συναντηθούν στις 16.30 με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής μετατέθηκε για τις 17.00.

    Αντικείμενο της συνάντηση θα είναι η πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αυξήσουν την αποκοπή 2,5% από τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε 3%, στο οποίο αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Στο μεταξύ, ήδη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώθηκε από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Εισαγγελέα για τα δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια που κατάθεσε η Κυβέρνηση στο πρώτο πακέτο μέτρων και περιλαμβάνουν τη νέα συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την έκτακτη εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Τα νομοσχέδια προβλέπουν κλιμακωτή έκτακτη 3ετή εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποκοπή 2,5% μηνιαίως για διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών επαγγελματικών σχεδίων.

    Το νέο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα εισφέρουν όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθετα, περιλαμβάνει αύξηση των περιοδικών εισφορών για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στο χήρο ή χήρα και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, από 0,75% και 1,75% σε 2%. Το δεύτερο αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την κλιμακωτή αποκοπή υπό μορφή εισφοράς από τον ακαθάριστο μισθό των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα για περίοδο τριών ετών. Για μηνιαίες απολαβές από μισθό ή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ δεν θα αποκόπτεται οποιοδήποτε ποσό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 August 2011 - 13:29:11 UTC