Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΕΠΑΡΚΕΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα έχουν την Τρίτη, 23 Αυγούστου, νέα συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10πμ, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η τελευταία συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Αυγούστου, ακυρώθηκε μετά από αίτημα της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, αίτημα με το οποίο συμφώνησαν τόσο τα ΗΕ, όσο και η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα.

    [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εμπορίου για έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, για τον εντοπισμό και ακολούθως την εξόρυξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί, τόνισε η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Η Υπουργός Εμπορίου, ως Υπουργός και ως πολιτικό πρόσωπο, όπως είπε, έστειλε προς την Τουρκία το μήνυμα πως εάν προσβλέπει σε ένα μέλλον ειρηνικής συνεργασίας το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επιτρέψει την επίλυση του Κυπριακού.

    «Επειδή αυτή τη στιγμή μόνο η Κύπρος μπορεί να δώσει συνέχεια στην ενταξιακή της πορεία (της Τουρκίας), ο καλύτερος τρόπος να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, είναι να επιτρέψει την ευόδωση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ώστε όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να έχουμε σχέσεις συνεργασίας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε η Υπουργός Εμπορίου.

    Η κ. Αντωνιάδου είπε πως θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Noble Energy, που ανέλαβε τη διενέργεια των γεωτρήσεων, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ζητήθηκε από τη Noble για αλληλογνωριμία.

    [03] ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΕΠΑΡΚΕΙΑ

    Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας υπό προϋποθέσεις, επιτυγχάνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου, δήλωσαν η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιάνου. Τόσο κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου όσο και στις δηλώσεις τους που ακολούθησαν, η Υπουργός Εμπορίου και ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκαν στις «ηρωικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν από τα στελέχη της ΑΗΚ και των άλλων εμπλεκομένων Υπηρεσιών ώστε οι συνέπειες της παροχής ρεύματος να είναι συγκριτικά πολύ μικρότερες σε σχέση με το ενεργειακό πλήγμα που υπέστη στις υποδομές της η Αρχη από την έκρηξη στη ναυτική Βάση στο Μαρί. Αποκαθίσταται η οριακή επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η κ. Αντωνιάδου.

    Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η υπό όρους επάρκεια επιτυγχάνεται με τις μονάδες παραγωγής που ήρθαν από την Ελλάδα και έχει επεκταθεί το συμβόλαιο μέχρι το Φεβρουάριο και τις νέες μονάδες που φθάνουν αυτή την εβδομάδα από τον Αμερικανό εργολάβο. Εξήγησε ότι η μια μονάδα που φθάνει στην Κύπρο πριν το τέλος της εβδομάδας από το Ομάν, είναι δυναμικότητας 65 μεγαβάτ και θα τοποθετηθεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας.

    Πρόσθεσε ότι η δεύτερη μονάδα, που έρχεται από τις ΗΠΑ, αναμένεται να φθάσει και αυτή στο τέλος της εβδομάδας, είναι δυναμικότητας 35 μεγαβάτ, και θα εγκατασταθεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Μονής. Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η υποδομή και στους δύο σταθμούς είναι έτοιμη και οι μετασχηματιστές βρίσκονται στη θέση τους και αναμένεται από τον εργολάβο να τις εγκαταστήσει και να τις θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε μέχρι το τέλος του μήνα τα 95 μεγαβάτ να συνδεθούν με το σύστημα.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    Τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1500 εταιρείες - ελληνικών συμφερόντων - μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο, καθώς σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά τη τελευταία διετία, η Κύπρος εξελίσσεται σε ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες αλλά και για πολλούς Ελληνες που αναζητούν εργασία. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και σημειώνεται ότι τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το εμπόριο και οι κατασκευές.

    Στο έγγραφο που υπογράφει ο σύμβουλος Α` Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β. Σκρόνιας, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. ευρώ (κυρίως σύσταση κυπριακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων) αλλά κατά τη τελευταία διετία η Κύπρος εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο, ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δραστηριότητας σε ευρύ οικονομικό φάσμα, είτε ως μονάδες κάποιας κοινοπραξίας με κυπριακές εταιρείες, είτε ως υπεργολάβοι.Το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο είναι σταθερά αυξητικό τους τελευταίους 22 μήνες.

    Εκτός της προσέλκυσης ελληνικών εταιρειών, η Κύπρος προσελκύει και πολλούς Ελληνες που αναζητούν εργασία. Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για το νέο αυτό φαινόμενο, όπως σημειώνεται στο έγγραφο της πρεσβείας, αλλά μόνο ενδεικτικά. Οπως ο αριθμός των Ελλήνων ασφαλισμένων στο κυπριακό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (10.000 άτομα περίπου) ή η εγγραφή 1.739 Ελλήνων ανέργων (α` εξάμηνο 2011) στα Γραφεία της κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ) για αναζήτηση εργασίας κλπ. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο τομέα της Κύπρου.

    Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές το 2010 παρουσίασαν σημάδια μείωσης παρά τη δυναμική τους ανάπτυξη μέχρι το 2008. Ο όγκος εμπορίου ανήλθε στα 1,21 δισ ευρώ (1,34 δισ. το 2009). Η Ελλάδα συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων της Κύπρου και το 2010, καθώς οι εξαγωγές της έφθασαν τα 1,21 δισ. ευρώ (έναντι 1,13 δισ. ευρώ το έτος 2009) ήτοι το 1/4 του συνόλου των κυπριακών εισαγωγών. Οι εισαγωγές μας από την Κύπρο ανήλθαν το 2010 στα 243,9 εκατ. ευρώ (έναντι 220 εκατ. ευρώ το έτος 2009), ήτοι το 18% περίπου των συνολικών κυπριακών εξαγωγών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 August 2011 - 17:29:10 UTC