Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΛΑΡΝΑΚΑ - ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΙ ΓΑΜΟΙ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να τερματίσει τα διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια, με αφορμή δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπου κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι κάνει βήματα προς τα πίσω σε συμφωνημένα θέματα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι και η ε/κ πλευρά θα μπορούσε να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, που όπως είπε, σίγουρα δεν θα άρεσαν, καθώς δεν είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

    «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε ότι εάν υπήρχε εποικοδομητική στάση από όλους, με αφοσίωση στη συμφωνηθείσα βάση, προς την κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα υπήρχε μεγαλύτερη πρόοδος.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα προβεί σε ανάλογες δηλώσεις, καθώς επιθυμία της είναι να συνεχίσει να τηρεί την εποικοδομητική στάση που τηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί να είναι εποικοδομητική και βοηθητική, με σκοπό να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, έχοντας ως πάγιο στόχο την επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, στα πλαίσια της συμφωνηθείσας βάσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποδυναμώνουν τη θέση της ε/κ πλευράς ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «ασφαλώς και δεν μας αποδυναμώνει».

    Είπε ότι η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη έχει σχέση με την πορεία του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διακοινοτικού διαλόγου.

    Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί εποικοδομητική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία είναι συνεπής στις αρχές της λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές διατυπώνονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977-79.

    Τέλος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πραγματικά η επιθυμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας, Μάρκος Κυπριανού και Nasser Juddeh, υπογράμμισαν τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Παρασκευή στη Λευκωσία, συζήτησαν τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο, το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, καθώς και άλλα διμερή και διεθνή ζητήματα.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο κ. Juddeh είναι ο πρώτος Ιορδανός ΥΠΕΞ που επισκέπτεται την Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις και σε δηλώσεις τους αμέσως μετά αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία Κύπρου Ιορδανίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στο οικονομικό εμπόριο και τον τουρισμό τομέα.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη θέση αρχών που διατηρεί στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ στηρίζει τις σχέσεις ΕΕ Ιορδανίας και θα προσπαθήσει έμπρακτα να τις αναπτύξει και να τις ενδυναμώσει.

    Συζήτησαν επίσης, είπε, τις εξελίξεις στην περιοχή, τη Συρία, άλλες γειτονικές χώρες, χώρες της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου, ενώ στο Μεσανατολικό έχουν παρόμοια θέση, υποστηρίζοντας μια λύση με την ίδρυση δύο κρατών, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 και να δουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. ``Η Κύπρος ευελπιστεί ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση, θα διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε.

    [03] ΛΑΡΝΑΚΑ - ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΙ ΓΑΜΟΙ

    Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λάρνακας, η ταυτόχρονη τέλεση πολιτικών γάμων 154 ζευγαριών, Ισραηλινών και Ρώσων, οι οποίοι ήρθαν ειδικά στην Κύπρο από το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. Αρχικά τα ζευγάρια θα ήταν 170, αλλά λόγω διαφόρων δυσκολιών τελικά κατάφεραν να έρθουν στην Κύπρο μόνο τα 154.

    Τη διοργάνωση της τελετής ανέλαβε ο Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και τον οργανωτή ταξιδιών Natan Uretsky που εδρεύει στο Ισραήλ. Τα ζευγάρια μαζί με τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, που αριθμούν περίπου 600 άτομα, έφτασαν με πλοίο το πρωί στο λιμάνι της Λάρνακας. Μαζί τους έφτασαν επίσης επώνυμοι καλλιτέχνες από το Ισραήλ που επιμελήθηκαν το ψυχαγωγικό τους πρόγραμμα.

    Τα ζευγάρια υποδέχθηκαν γύρω στις πέντε το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας, κορίτσια τα οποία τους ράντισαν με τις μερρέχες ροδόσταγμα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στη Λάρνακα, όπου και δόθηκαν στις νύφες οι γαμήλιες ανθοδέσμες τους. Στη συνέχεια, και αφού τα ζευγάρια πήραν τις θέσεις τους, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως καλωσόρισε τους νεόνυμφους και σε χαιρετισμό του ευχαρίστησε τα ζευγάρια και τους συγγενείς τους, που επέλεξαν τη Κύπρο για να τελέσουν τους γάμους τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 June 2011 - 17:29:15 UTC