Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΑΠ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, τοποθετεί τη νέα τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο ΓΓ Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν, προσβλέπει στη συνάντηση του με τους ηγέτες, η οποία θα πραγματοποιηθεί ή στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη.

    «Θέλουμε να είναι μια πραγματικά χρήσιμη συνάντηση, μια συνάντηση, η οποία θα ανεβάσει την ταχύτητα στη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς ως προς το τι προσβλέπουν τα Ηνωμένα Εθνη από τη συνάντηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα επικεντρωθούν σε αυτή περισσότερο όταν πλησιάσει η ημερομηνία πραγματοποίησής της, ώστε να δουν και τι θα γίνει στο διάστημα που μεσολαβεί.

    Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν και άλλες τριμερείς συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι είναι πιθανόν και δεν θα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι λίγο πρόωρο να γίνονται εικασίες σε αυτό το στάδιο.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί ότι ο Δεκέμβρης θα είναι το τέλος της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο ΓΓ ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο δημόσια ή ιδιωτικά σε κάποιον και ότι το γνωρίζει αυτό, αφού ο ίδιος μίλησε πρόσφατα μαζί του.

    Επανέλαβε ότι θέση του ΟΗΕ είναι ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ένα μομέντουμ και να κινείται γρήγορα όσο είναι δυνατό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να πει κανείς ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Διευκρίνισε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει ορίσει συγκεκριμένη προθεσμία και ότι ο ΓΓ δεν έχει αλλάξει τη θέση του στο θέμα τις τελευταίες 24 ή 48 ώρες.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον Τύπο για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψη μετά το Δεκέμβρη, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν έχει διευθετηθεί τίποτα, ιδιαίτερα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα.

    «Προφανώς, στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διεθνής συνάντηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό. Φυσικά οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς η διεθνής συνάντηση θα λειτουργήσει και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διεθνή ζητήματα, ιδίως οι συνθήκες εγγυήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και τη Βρετανία.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση και συζητήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και με τον Ντερβίς Ερογλου και ότι προσβλέπει στη συνάντησή τους την Πέμπτη. Ανέφερε ότι προχωρούν με τις συζητήσεις στο θέμα της ασφάλειας.

    Πρόσθεσε ότι οι σύμβουλοι των ηγετών θα συναντηθούν το απόγευμα, όπως και η υποεπιτροπή για τις διεθνείς συνθήκες, η οποία δεν έχει συνέλθει από το τέλος του 2009. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η υποεπιτροπή συνεδριάζει ξανά, μετά τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα.

    Ερωτηθείς αν βαδίζουμε προς το τέλος της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πιθανόν οι ηγέτες να συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Ανέφερε ότι οι εκλογές στις 22 Μαΐου στην Κύπρο έχουν τη δική τους δυναμική, όπως και οι εκλογές στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΑΠ

    Θέματα που θα διαχειρισθεί η κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που είναι το κορυφαίο θέμα το οποίο θα συζητηθεί και που ενδεχομένως να αποφασισθεί επί κυπριακής Προεδρίας, συζήτησαν στη Λευκωσία οι Υπουργοί Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, μαζί με αντιπροσωπείες των δύο Υπουργείων.

    Η διαδικασία για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, ``είναι μια πορεία που θα κρατήσει αρκετούς μήνες, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε μεγάλη ελπίδα ότι θα είναι τόσο επιτυχημένη η κυπριακή Προεδρία, έτσι ώστε η Σύνοδος Κορυφής που θα αποφασίσει τα τελικά σημεία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από το 2014 έως το 2020, θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας``.

    ``Εγώ``, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, ``νοιώθω πως είναι σαν να διοργανώνουμε μαζί την Προεδρία, για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι θα έχει -και για αυτό διαβεβαίωσα τον κ. Ηλιάδη- την αμέριστη συμπαράστασή μας για ό,τι ζητεί η κυπριακή Προεδρία, δηλαδή εμπειρογνώμονες, διάχυση γνώσης, λειτουργίες, οργάνωση, τρόπους αποφάσεων, διαπραγματεύσεις και ό,τι άλλο συνιστά το δύσκολο τοπίο μιας Προεδρίας``.

    ``Εκείνο που συζητήσαμε όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων``, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, ``είναι ο άνισος ανταγωνισμός που υφίστανται τα προϊόντα τα ευρωπαϊκά από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, όπου οι μεν Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν να προσαρμοσθούν στις αυστηρές προϋποθέσεις της παραγωγής της ΕΕ, ενώ οι τρίτες χώρες δεν έχουν αυτούς τους όρους που ανεβάζουν υψηλά τα έξοδα παραγωγής``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 May 2011 - 15:29:20 UTC