Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΑΣΕ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Στο τέλος του 2011 ή αρχές του 2012 θα αρχίσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, στο περιθώριο των εγκαινίων του Πολυδύναμου Κέντρου του Ε.Β.Ε. Λάρνακας. Η ΔΕΦΑ έχει λάβει εντολή και πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου του φυσικού αερίου με κοινοτικά κονδύλια, πρόσθεσε. «Θα καλέσουν αν χρειάζονται ειδικούς κι εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε να ετοιμάζονται συγκεκριμένες εισηγήσεις, προτάσεις και σενάρια για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, ώστε ο Υπουργός να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις. Κάποια θέματα θα τα παίρνουμε για απόφαση στο Υπουργικό, κάποια άλλα θα τα περνούμε όπως είναι», είπε αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το φυσικό αέριο.

    Ανέφερε ότι θα υπάρξουν αποφάσεις αλλά και έναρξη εφαρμογής των αποφάσεων. «Θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε την εξόρυξη, είτε στο τέλος του 2011 είτε στις αρχές του 2012», είπε. Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στο ποσό των 10 εκατομμυρίων που είχαν οριστεί από την Ε.Ε. για το θέμα του Ενεργειακού Κέντρου, τα οποία έπειτα από παρέμβαση του Υπουργού κλειδώθηκαν υπέρ της Κύπρου, και σύντομα θα αρχίσουν εργασίες κατασκευής δικτύου παροχής φυσικού αερίου.

    «Αυτά τα 10 εκατομμύρια τα έχουμε κλειδώσει και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για οιονδήποτε σκοπό. Θα τα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο για το δίκτυο για το οποίο ήδη έδωσα οδηγίες στη ΔΕΦΑ να προχωρήσει. Ασχέτως πως, πότε και ποια θα είναι η μορφή του φυσικού αερίου, το δίκτυο θα προχωρήσει άμεσα», κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΑΣΕ - ΕΠΑΦΕΣ

    Εννιαμελής αντιπροσωπεία παρατηρητών του ΟΑΣΕ με επικεφαλής έναν Πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας και νυν Πρέσβη, βρίσκεται από την Δευτέρα στην Κύπρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ης Μαΐου. Την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας οι παρατηρητές θα έχουν ως βάση τους την Λευκωσία και τη Λεμεσό, θα περιοδεύσουν όμως σε εκλογικά κέντρα και στις υπόλοιπες επαρχίες κατόπιν εξουσιοδότησης. Η αντιπροσωπεία είχε την Τρίτη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Βουλή ήταν ενήμερη για την κάθοδο των παρατηρητών στη Κύπρο, απορρίπτοντας τοποθετήσεις περί του αντιθέτου. Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ σε έκθεση που ετοίμασε το Μάρτιο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στην Κύπρο ειδική επιτροπή για να παρακολουθήσει την διαδικασία. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, στις 19 Απριλίου έστειλαν επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις ενημέρωσαν για την κάθοδό τους στην Κύπρο.

    «Καμία δημοκρατική χώρα εντός της Ευρώπης και εντός του ΟΑΣΕ που έχει τολμήσει μέχρι τώρα να πει στον ΟΑΣΕ ότι δεν σε δέχομαι για τον οποιοδήποτε λόγο», είπε ο κ. Σαββίδης, «προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης, απλά ο ΟΑΣΕ ζητά να μάθει αν μπορεί να στείλει στην Κύπρο παρατηρητές και η απάντηση του κράτους σε όλες τις αναμετρήσεις που είχαμε ήταν πάντοτε ναι». Απηύθυνε επίσης έκκληση να αποφεύγονται οι υπερβολές σε ό,τι αφορά την κάθοδο των παρατηρητών αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων στην αποστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτε το μεμπτό δεν υπάρχει». Εξήγησε ότι «η πληροφόρηση τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Βουλής έγινε την ίδια στιγμή από την μόνιμη μας αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ στην Αυστρία με επιστολή που μας κοινοποιήθηκε», συμπλήρωσε ο κ. Σαββίδης.

    Είπε επίσης ότι στη συγκεκριμένη έκθεση του Μαρτίου «ο ΟΑΣΕ ανέφερε ότι εκείνο που εξέπληξε είναι το γεγονός ότι όλοι έχουν εμπιστοσύνη στη λειτουργία των θεσμών και δεν υπάρχει έστω και ένα παράπονο για τη λειτουργία των διαδικασιών». Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «πολύ παραγωγική, έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτά που άκουσαν και για την νομοθεσία για τις βουλευτικές εκλογές αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΕΣ χειρίζεται τα θέματα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, θέματα που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές ομάδες κτλ». Είπε επίσης ότι απαντήθηκαν ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το δικαίωμα ψήφου των φυλακισμένων, την ψηφοφορία για τους εγκλωβισμένους και για το πώς ψηφίζουν τα άτομα που προέρχονται ή κατάγονται από την επαρχία της Κερύνειας ή της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου μέρος των οποίων είναι υπό κατοχή.

    Οι παρατηρητές έθεσαν επίσης ερωτήσεις για το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων, που ανέρχεται γύρω στο 25 τοις εκατό ή 98 άτομα , για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα ισότητας και σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ συναντήσεις θα έχουν και με ΜΚΟ αλλά και με εκπροσώπους του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Γυναικών για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Ο Εφορος Εκλογών διευκρίνισε στους παρατηρητές ότι όταν ανοιχθούν οι κάλπες και αρχίσει η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, ουδείς δικαιούται να μπει στα εκλογικά κέντρα, προσθέτοντας ότι «έμειναν ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνουμε για τον μη επηρεασμό του οποιουδήποτε βρίσκεται εντός των εκλογικών κέντρων την δεδομένη στιγμή». Είναι η πρώτη φορά που έρχονται παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν εκλογική διαδικασία. Η συγκεκριμένη αποστολή θα μείνει στη Κύπρο μέχρι τις 27 του Μάη και αποτελείται από παρατηρητές από τη Σλοβενία, τη Λετονία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Γαλλία και το Καζακστάν.

    [03] ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση 28 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου το Μάρτιο του 2011, το οποίο ανήλθε στα 442,52 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 470,9 εκ. ευρώ το Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε κατά 30 εκ. ευρώ, υποχωρώντας στο 1,21 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σύγκριση με 1,24 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου για το Μάρτιο του 2011, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις ήταν 568,1 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 381,6 εκ. ευρώ ήταν αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και 186,5 εκ. ευρώ εισαγωγές από τρίτες χώρες. Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές ανήλθαν το Μάρτιο του 2011 στα 125,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 80,2 εκ. ευρώ ήταν αποστολές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και 45,4 εκ. ευρώ εξαγωγές σε τρίτες χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 May 2011 - 13:29:23 UTC