Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΕΡΟΦΟΒΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της Ελλάδας για τις θέσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, οι οποίες ξεφεύγουν από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Μιλώντας απόψε μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Δρούτσας είπε ότι με τον Πρόεδρο είχαν μια συζήτηση σε βάθος και με ιδιαίτερη σημασία για τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα στο Κυπριακό. «Τον ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση και για την ενημέρωση που μου έκανε για τις τελευταίες εξελίξεις».

    Θα επαναλάβω το αυτονόητο, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, λέγοντας ότι "η Ελλάδα βρίσκεται πάντα και θα βρίσκεται πάντα στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλάι του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε», συνέχισε, «με όλες μας τις δυνάμεις τις υπεύθυνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προσπάθειες για μια λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για μιαν Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα. Είναι ένα αίσχος, είναι μια ντροπή, η οποία πρέπει επιτέλους να τελειώσει», τόνισε.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για τις χωρίς καμία κατανόηση «προσπάθειες του κ. Ερογλου να ξεφύγει και να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών που έχει συμφωνηθεί και να εκφράζει θέσεις και απόψεις που θυμίζουν μόνο το παρελθόν. Νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό και ο κ. Ερογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητικές θέσεις και να μας πείσει όλους ότι πραγματικά επιθυμεί τη λύση. Και το ίδιο οφείλει και η Τουρκία».

    Παράλληλα, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και κοινή παραδοχή όλων για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε σε όλους ότι υπάρχουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για το Κυπριακό. «Αυτά πρέπει όλοι μας να τα σεβαστούμε, πρώτα από όλα και η Τουρκία και είναι πλέον θέμα αξιοπιστίας και της Τουρκίας αλλά και θέμα αξιοπιστίας και της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί επιτέλους και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», σημείωσε.

    Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού για την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της περιοχής για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησε και τις εξελίξεις αυτές, καθώς και τις εξελίξεις στη Συρία.

    «Σε ό,τι αφορά τη Συρία, με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε και τα σημερινά νέα. Πάλι χρήση βίας εναντίον των πολιτών της Συρίας και απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Συρίας να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βία και να σεβαστεί τις επιθυμίες που εκφράζει ο λαός της Συρίας για μεταρρυθμίσεις», είπε.

    Σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας. «Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη. Δεν πρόκειται να δουν αποτελέσματα μόνο με στρατιωτικά μέσα και η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει πλέον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνει τις προσπάθειες αυτές και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης της πολιτικής λύσης, και η Ελλάδα σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με τις δικές της ιδέες και πρωτοβουλίες», ανέφερε.

    Ο Ελληνας αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο. «Για άλλη μια φορά να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτήν την τρομοκρατική επίθεση και κάθε μορφή βίας και να διαβεβαιώσω το Μαρόκο και τον λαό του Μαρόκου ότι η Ελλάδα είναι δίπλα τους, είναι δίπλα τους με αλληλεγγύη», κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΕΡΟΦΟΒΙΑΣ

    Η αντιμετώπιση της αεροφοβίας είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για ένα νησί όπως είναι η Κύπρος, η οποία έχει σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τις αεροπορικές μεταφορές για διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε χαιρετισμό της με τον οποίο άνοιξε τις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου για την αεροφοβία, που διοργανώνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) και η Συντεχνία Πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, με τη συμμετοχή πέρα των 200 ατόμων.

    Στόχος του σεμιναρίου, το οποίο προσφέρεται δωρεάν προς το επιβατικό κοινό, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου των ΚΑ, είναι να παρασχεθούν γνώσεις και ψυχολογική υποστήριξη προς τα άτομα που φοβούνται τα αεροπλάνα ώστε με το πέρας του σεμιναρίου να πειστούν να ταξιδεύουν άφοβα και να απολαμβάνουν κάθε πτήση.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι μπορεί κανείς να εκτιμήσει την ιδιαίτερη σημασία του σεμιναρίου αυτού ``αν λάβει υπόψη ότι εξαιτίας της αεροφοβίας, με βάση διεθνή στατιστικά στοιχεία, ποσοστό περίπου 20% των συνανθρώπων μας έχουν φοβία με την ιδέα του αεροπορικού ταξιδιού``, ενώ διαβεβαίωσε ότι ``το κράτος θα στηρίζει πάντοτε πρωτοβουλίες σαν αυτές με όποιο τρόπο μπορεί``.

    Ανέφερε ότι παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αερομεταφορές παρουσιάζουν αυξητική πορεία και πρόσθεσε ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια πτήσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 30 April 2011 - 9:29:13 UTC