Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα η κατάσταση στη Συρία είναι στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών χωρών της Μεσογείου, η οποία άρχισε στη Λεμεσό με πρωτοβουλία του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, της Μάλτας Τόνιο Μποργκ, του Ισραήλ Αβινγκτρο Λίμπερμαν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην άτυπη Σύνοδο δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, ούτε τηρούνται πρακτικά, αλλά γίνεται ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για τις διάφορες πτυχές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. «Ανταλλάζουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, και βεβαίως, επικεντρωνόμαστε στις εξελίξεις στην περιοχή μας, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις χώρες μας», σημείωσε.

    Είπε ότι διεξάγεται μια ελεύθερη συζήτηση προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι χρήσιμο και απαραίτητο για μας να έχουμε τις απόψεις και του Ισραήλ που είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται στη μέση της περιοχής και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις», πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι «όλοι καταλήξαμε πως αυτή η μορφή των συναντήσεων μας θα πρέπει να συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «ιδιαίτερα χρήσιμο» το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα χωρών με κοινό παρανομαστή τη Μεσόγειο μπορούν και συναντιόνται και ανταλλάζουν απόψεις. Στόχος, είπε, είναι η διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας για την κατάσταση στην περιοχή, τονίζοντας ότι «δεν αποσκοπούμε στο να καταλήξουμε σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις».

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η βρετανική κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίτιγκτον, επανέλαβε την υποστήριξή της στις προσπάθειες στα πλαίσια των συνομιλιών, για την επίτευξη διευθέτησης βασισμένης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Είμαστε δεσμευμένοι», είπε την Πέμπτη ο κ. Λίτιγκτον, «για μια διευθέτηση από Κυπρίους για τους Κυπρίους, για μια ενωμένη, ευημερούσα Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτό θέλει ο κυπριακός λαός και αυτό του αξίζει».

    Ο Βρετανός υφυπουργός, που μιλούσε στα πλαίσια διάλεξης με θέμα Cyprus-Time to seize the moment (Κύπρος--- Καιρός να αξιοποιηθεί η ευκαιρία) αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού και δημοσιογράφου, Keith Kyle, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων σε αίθουσα της Βουλής, σημείωσε ότι ρεαλιστικά μιλώντας δεν μπορεί να αναμένονται πολλά πράγματα πριν από τις εκλογές στην Κύπρο και στην Τουρκία.

    Το σημαντικό είναι να κρατηθούν οι συνομιλίες σε ζωντανή φόρμα για να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό μετά τις εκλογές, είπε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι δυο πλευρές θα συμφωνούσαν για ένα πρακτικό σχέδιο υπερπήδησης των σημείων διαφοράς σε όλα τα θέματα, πράγμα που δεν έγινε και η συνάντηση της Γενεύης δεν κατέληξε στη στρατηγική «που όλοι περιμέναμε».

    [03] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 7,2% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 9,9% του ενεργού πληθυσμού (αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο), ενώ στο σύνολο της ΕΕ στο 9,5% (επίσης αμετάβλητη).

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,0% (6,8% το Φεβρουάριο), στις γυναίκες 7,5% (7,6% το Φεβρουάριο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 20,2%. Στην Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε στο 14,1% (Δ τρίμηνο 2010).Στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε στο 17,8% και τους νέους κάτω των 25 ετών στο 36,1%.

    Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Ολλανδία (4,2%) και η Αυστρία (4,3%), ενώ τις χειρότερες η Ισπανία (20,7%) και η Ιρλανδία (14,7%). Το Μάρτιο η ΕΕ είχε συνολικά 22,828 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων τα 15,596 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης. Το 12μηνο Μάρτιος 2010-Μάρτιος 2011 χάθηκαν 260.000 θέσεις απασχόλησης στην ευρωζώνη.

    Το ποσοστό της συνολικής ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης το Μάρτιο του 2011 ήταν το εξής: Ολλανδία 4,2%, Αυστρία 4,3%, Λουξεμβούργο 4,5%, Γερμανία 6,3%, Μάλτα 6,3%, Κύπρος 7,2%, Βέλγιο 7,7%, Σλοβενία 8,1%, Φινλανδία 8,2%, Ιταλία 8,3%, Γαλλία 9,5%, Πορτογαλία 11,1%, Σλοβακία 13,9%, Ελλάδα 14,1% (Δ τρίμηνο 2010), Ιρλανδία 14,7%, Ισπανία 20,7%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 April 2011 - 17:29:15 UTC