Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
  • [03] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
  • [04] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη λύπη και τη δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τις συνεχείς διαστρεβλώσεις στις οποίες προβαίνει τόσο η τ/κ ηγεσία όσο και η Τουρκία περί δήθεν κωλυσιεργίας της ελληνοκυπριακής πλευράς εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ε/κ πλευρά εργάζεται εντατικά για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες.

    Αναφέρει ότι «καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η αναφορά ότι περί δήθεν άρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνάντηση των δύο ηγετών ένεκα των γιορτών του Πάσχα», προσθέτοντας ότι «θέμα συνάντησης των ηγετών αυτή τη βδομάδα δεν ηγέρθη από κανένα».

    Διευκρινίζει ότι «αναφορά για συνάντηση έγινε για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Απριλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξουσιοδότησε το σύμβουλό του κ. Ιακώβου να μεταφέρει στα Ηνωμένα Έθνη την αποδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών στη συγκεκριμένη ημέρα».

    Είναι κρίμα, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, «ο κ. Ερογλου να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις θρησκευτικές γιορτές για να εγείρει θέμα περί δήθεν κωλυσιεργίας», προσθέτοντας ότι «είναι λυπηρό για ένα ηγέτη να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Ο κ. Έρογλου θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να σέβεται το συνομιλητή του».

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του αλλά και τη δυσφορία του για τις συνεχείς διαστρεβλώσεις στις οποίες προβαίνει τόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και η Τουρκία περί δήθεν κωλυσιεργίας», συμπληρώνει.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογραμμίζει τέλος ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά κάθε άλλο παρά κωλυσιεργεί στις συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «παραμένοντας συνεπής στη βάση διαπραγματεύσεις καθώς και στα όσα οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, εργάζεται εντατικά για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

    Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελούν ακόμα μια απόδειξη ότι η Τουρκία, παρά τις διακηρύξεις της ότι εργάζεται για λύση, δεν δείχνει καμιά διάθεση για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση της Τουρκίας να εργαστεί για λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου αποτελούν έκφραση της σκληρής γραμμής που η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε να της ασκείται επιρροή και πίεση για να πειθαναγκαστεί να αλλάξει στάση.

    Οπως είπε, ``στόχος μας δεν είναι η πρόκληση δυσκολιών στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζει την ενταξιακή της πορεία, χωρίς να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Οι δυσκολίες που συναντά η Τουρκία, ένεκα του Κυπριακού, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αυτή ακολουθεί και θα πρέπει να την αλλάξει``, ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ``αποτελούν ακόμα μια απόδειξη ότι η Τουρκία, παρά τις διακηρύξεις της ότι εργάζεται για λύση, δεν δείχνει καμιά διάθεση για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση της Τουρκίας να εργαστεί για λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως άλλωστε το απαιτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματα του 2009 και του 2010``.

    [03] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Περισσότερη αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται από μεταναστευτικά ρεύματα, ζητούν σε κοινή τους διακήρυξη οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία και η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαν στην Ρώμη τον Φεβρουάριο.

    Μετά τη Συνάντηση, υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη η οποία θα παρουσιαστεί στο Εκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011. Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ καλούν την ΕΕ να προχωρήσει τάχιστα στην ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και στη διαμόρφωση νέων μηχανισμών για στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις από μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, ως μια έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

    Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Χρήστος Παπουτσής, ο Υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μπονίτσι, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αλφρέντο Μαντοβάνο, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας Αρτούρο Αβέλο και ως παρατηρητής ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Ζαν Μαρκ Ρίβ, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη αυτά αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Βόρεια Αφρική και την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος των παράνομων μεταναστών και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας προς τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή τις πιέσεις που δέχεται η Ιταλία και η Μάλτα. Κοινή μας άποψη είναι, είπε, πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την ΕΕ στο σύνολο της αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί συλλογικά.

    [04] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Η ΕΕ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, αλλά και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η προτροπή αυτή προς την Αγκυρα έγινε στο πλαίσιο της 49ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Από κοινοτικής πλευράς έλαβαν μέρος ο Προεδρεύων της ΕΕ Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάννος Μαρτόνι και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ενώ την Τουρκία εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.

    Στο κείμενο της κοινής θέσης των «27» που παρουσίασε στην τουρκική αντιπροσωπεία ο κ. Μαρτόνι, αναφέρει ότι εκπληρώνοντας τους οροδείκτες (benchmarks) και τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου και του σεβασμού των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε, η Τουρκία μπορεί να ενισχύσει ενεργώς την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματα της 14ης Δεκεμβρίου 2010, η Ε.Ε, «σημειώνει με βαθιά θλίψη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πλήρους και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 April 2011 - 19:29:13 UTC