Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] IPU ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Πραγματοποιείται από το πρωί στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Υπουργοί αρμόδιοι στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας και θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη καθώς και γεύμα εργασίας των Υπουργών που συμμετέχουν στη συνάντηση.

    Σε συνέχεια της πρώτης Υπουργικής συνάντησης των 6 Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η συνάντηση στη Λευκωσία θα επικεντρωθεί στη συζήτηση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε σχέση με τα γεγονότα στις χώρες της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής και στην ανάγκη για συλλογική διαχείριση, στο πλαίσιο της ΕΕ, των μικτών μεταναστευτικών ροών που δημιουργούνται και πάντα στο πνεύμα της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

    Κατά τη συνάντηση, τα Μεσογειακά κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις, θα επεξεργαστούν λεπτομερείς προτάσεις και θα διαμορφώσουν κοινές θέσεις που θα κατατεθούν στο επερχόμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011.

    [02] IPU ΚΥΠΡΟΣ

    Στα πλαίσια των εργασιών της 124ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, οι οποίες διεξάγονται στον Παναμά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση της Ομάδας για την Κύπρο, με τη συμμετοχή μελών της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Κύπριοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και επεσήμαναν την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και κοινώς αποδεχτής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας ``υπογράμμισαν την προσήλωση της ε/κ πλευράς σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης``. Υπογράμμισαν επίσης το γεγονός ότι ``το κλειδί της λύσης του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία φέρει άμεση ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο``.

    Οσον αφορά στη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, ``τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας τόνισαν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής``. Την κυπριακή αντιπροσωπία στην 124η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Αναστασιάδης (επικεφαλής) και Γιαννάκης Θωμά.

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Στο 5,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ή στα 926,1 εκ. ευρώ υποχώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, σε σύγκριση με έλλειμμα 6% το 2009. Το 2010 τα συνολικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7%, σε σύγκριση με το 2009.

    Την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2010, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε στα 381,4 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 556,5 εκ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα έσοδα αυξήθηκαν την ίδια περίοδο με ρυθμό 15,8%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 4,7%.

    Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 που καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα, το σύνολο εσόδων ανήλθε σε 2.091,9 εκ. ευρώ (15,8 % αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2009) και οι συνολικές δαπάνες σε 2.473,3 εκ. ευρώ, (4,7% αύξηση).

    Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 ήταν: φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών 735,2 εκ. ευρώ (9,4% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2009), εκ των οποίων ο ΦΠΑ με 423,1 εκ. ευρώ (αύξηση 13%), φόροι στο εισόδημα και πλούτο 594,7 εκ. ευρώ (11,1% αύξηση). Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 60,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 φτάνοντας στα 139,8 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 April 2011 - 9:29:12 UTC