Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [04] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνική πλευρά αναμένει αντικειμενικότητα από τον ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της άσκησης των καλών του υπηρεσιών και δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος θα τονίσει στον ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση που θα έχουν προσεχώς ότι η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχουν επιδείξει μία πολύ εποικοδομητική στάση, με πολύ καλές προτάσεις και ότι δυστυχώς αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα δεν διαπιστώνεται και από την τ/κ πλευρά.

    Τόνισε εξάλλου ότι «πρέπει να ξέρουμε ποιά είναι η βάση των συνομιλιών και πάνω σε αυτήν να συνεχίσουμε».

    «Εμείς περιμένουμε αντικειμενικότητα, περιμένουμε ο ΟΗΕ να τηρήσει τις καλές του υπηρεσίες, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ και το ρόλο του ΓΓ , έχουμε εκφράσει και εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία την στήριξή μας και τον ευχαριστούμε για την προσπάθειά του, αλλά εμείς πρέπει να μένουμε στα γεγονότα , δεν χωρούν ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις, να ξέρουμε όλοι μας ποιά είναι η βάση των συνομιλιών και πάνω σε αυτήν να συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

    Ο Ελληνας Υπουργός ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, κάλεσε την Αγκυρα να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από την Κύπρο και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Επαναβεβαίωσε για άλλη μία φορά την σθεναρή υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου ενώ για τις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα είπε ότι μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τ/κ να ασφυκτιούν ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ.

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι με τον ομόλογό του είχαν μία ιδιαίτερη γόνιμη, χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική συζήτηση κυρίως για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο.

    «Από κοινού προετοιμάζουμε τις θέσεις μας και τις κινήσεις μας», είπε ο κ. Δρούτσας , προσθέτοντας ότι «η λύση του Κυπριακού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρόκριμα για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται σθεναρά και έμπρακτα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Χριστόφια και κάλεσε την Τουρκία, «εάν πραγματικά θέλει λύση και δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή εισβολή και στρατιωτική κατοχή, πρέπει να το αποδεχθεί αυτό και στο πλαίσιο αυτό να πράξει αυτό που πρέπει».

    Για τις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός στο σύνολό του αξίζει να νοιώθει ασφαλής και ελεύθερος σε όλη την έκταση της Μεγαλονήσου και να έχει κοινό στόχο την ευημερία του και την κοινωνική του ειρήνη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ερωτηθείς εάν οι εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο θα επηρεάσουν τη στάση της στο Κυπριακό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι «οι εκλογές είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη, όμως είναι στο χέρι της Τουρκίας το τι θα πράξει, μία προεκλογική περίοδος συνήθως δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα βήματα σε μεγάλα θέματα, αλλά αν η Τουρκία εννοεί ότι θέλει να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα και να μη μένει απλώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα».

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο είπε ότι με τον Μάρκο Κυπριανού συζήτησαν και το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «τέτοιες συναντήσεις είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές, γιατί μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στα διάφορα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις χώρες και τις κυβερνήσεις μας στο άμεσο μέλλον».

    Είπε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό, αλλά συζητήθηκαν και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα , οι εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, «έχουμε καλή συνεργασία και συντονισμό».

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Θέματα πολιτικής συνεργασίας θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στο Κατάρ κατά τη διάρκεια της εκεί σύντομης επίσκεψης του. Ο κ. Κυπριανού αναχωρεί σήμερα για την Ντόχα του Κατάρ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Than, και τον Εμίρη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ελληνα ομόλογο του Δημήτρη Δρούτσα, ο κ. Κυπριανού ερωτήθηκε σχετικά με την επίσκεψη του στο Κατάρ.

    «Παράλληλα με όλα τα άλλα οικονομικά και επενδυτικά θέματα, το Κατάρ είναι μια φίλη χώρα. Υπάρχουν θέματα πολιτικά και θέματα πολιτικής συνεργασίας τα οποία θα συζητήσω με την Κυβέρνηση του Κατάρ», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη αλλά και με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, με τον οποίο θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

    [03] ΥΠΕΣ - ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Οι Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια των οποίων αστυνομικός δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, θα απελαθούν από την Κύπρο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα με βάση το Προσφυγικό Δίκαιο να διακόψει το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας των ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού, και να τους απελάσει. Παράλληλα, για τους ανήλικους θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τη μεταχείριση ανηλίκων.

    Σε συνάντησή του με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο απολογήθηκε για τη στάση των Παλαιστινίων προσφύγων ενώ ενημέρωσε για την επαφή που είχε με τον αστυνομικό που δέχθηκε την επίθεση, αλλά και για την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της Αρχής για τη φιλοξενία που προσφέρει η Κύπρος στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    Ακολούθησε κοινή συνάντηση των τριών Υπουργών με τους εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων στην Κύπρο, και συγκεκριμένα του Παλαιστινιακού Σπιτιού και της Οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    [04] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στο 1,5 με 2,0% θα ``τρέξει`` το 2011 η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Κύπρο.

    Η πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.

    ``Βλέπουμε ότι μια βαθμιαία οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα βρίσκεται στην περιοχή του 1,5% με 2,0% φέτος``, δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου Γουές Μακγκρού, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

    Ο κ. Μακγκρού τόνισε σε σχέση με την οικονομική πολιτική ότι ``η πρώτιστη πρόκληση είναι η μείωση των ψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων των τελευταίων δύο ετών και η επανατοθέτηση της σχέσης του δημοσίου χρέους (ως προς το ΑΕΠ) σε πτωτική τάση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 February 2011 - 14:29:50 UTC